Η κακοκαιρία, οι ζημιές και τα κλειστά σχολεία στο Καρπενήσι

2443
  • Μεγάλες ζημιές στο 3ο Δημοτικό Σχολείο
  • Ζημιές από το χιόνι σε καταστήματα και στο παλιό Δημαρχείο
  • Αυτοκίνητο καταστράφηκε από όγκο χιονιού που ξεκόλλησε από τη στέγη του κολυμβητηρίου

Ο φετινός χειμώνας  έχει έρθει για τα καλά και φάνηκε να είναι απειλητικός, καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας έφεραν ακραία καιρικά φαινόμενα, χιόνια, θερμοκρασίες που άγγιξαν ακόμη και τους -17οC και… πολλές δυσκολίες.

Σε πολλές περιοχές την Ελλάδας και κυρίως στα ορεινά, δυσκολίες αντιμετώπισαν πλήθος κόσμου, μη μπορώντας να μετακινηθούν σε καθημερινή βάση χωρίς την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων χιονιού και του μεγάλου παγετού. Αντίκτυπο είχε και στους μαθητές, παρατείνοντας τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους,  καθώς σχεδόν όλα τα σχολεία της χώρας παρέμειναν κλειστά λόγω του χιονιά και του παγετού που έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Στο Δήμο Καρπενησίου τα σχολεία έκλεισαν για δυο ημέρες, ενώ ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Νομού Ευρυτανίας, καθώς οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, δυσχεραίνουν την μετάβαση των μαθητών στα σχολεία, τα οποία ακόμη και χθες άνοιξαν στις 10 πμ λόγω ισχυρού παγετού που εκδηλώθηκε τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Πλημμύρισε το 3ο Δημοτικό Σχολείο

Απογοητευτικό ήταν το σκηνικό που αντίκρισαν οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, όταν μπήκαν στο κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία (Ξηριά).

Η ισχυρή χιονόπτωση και ο παγετός που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και το γεγονός ότι όλος αυτός ο όγκος νερού άρχισε να λιώνει έκαναν τη στέγη να βάλει νερό σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι διάδρομοι και κάποιες αίθουσες του σχολείου, αλλά και να σπάσουν σημεία του ταβανιού και να πέσουν σοβάδες. Το σχολείο παρέμεινε κλειστό για λίγο μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Καρπενησίου ενημερώνει το κοινό ότι ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου, των αρμόδιων Αντιδημάρχων, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, του Διευθυντή του 3ου δημοτικού σχολείου, του εκπροσώπου των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, προέβησαν στις απαραίτητες άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου να λειτουργήσει το 3ο δημοτικό σχολείο κανονικά.

Ζημιές σε καταστήματα, στο παλιό Δημαρχείο αλλά και σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από κομμάτι πάγου

Ολόκληρο το Καρπενήσι υπέφερε από τα πλημμυρικά φαινόμενα την προηγούμενη εβδομάδα από την βροχή και το χιόνι που λιώνει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δημόσια κτήρια και καταστήματα και να προκληθούν ζημιές.

Το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου, τεράστιος όγκος χιονιού έπεσε από τη στέγη του Κολυμβητηρίου, σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο παρμπρίζ και στο αμάξωμα.

Στην οδό Ζηνοπούλου, τουλάχιστον δύο καταστήματα πλημμύρισαν από τον πάγο που έλιωνε και έμπαινε μέσα, κάνοντας τους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα νερά με τους κουβάδες, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου στην κεντρική πλατεία της πόλης.