Η παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο

‘Η απάντηση του Δημάρχου υπήρξε ειλικρινής και απροσδοκητη:

Το έργο δεν έχει όντως οικοδομική άδεια και έγκριση…’

Τη δική τους παρέμβαση κάνουν οι εκπρόσωποι της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρπενησίου, για διάφορα θέματα του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και για το μείζον θέμα της επικαιρότητας κατά πόσο νόμιμα είναι τα έργα στο προαύλιο του Α’ Γυμνασίου-ΓΕΛ Καρπενησίου. Χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της αναφέρει η παράταξη:

«Στις 17/6 πραγματοποιηθηκε η 9η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπενησίου, αυτή τη φορά με τηλεδιάσκεψη των μελών του. Έχουν προηγηθεί στη περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω covid-19 , τρεις ακόμη συνεδριάσεις δια περιφοράς.

Από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης θέσαμε το ζήτημα λειτουργίας του Δ/Σ και ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εύρεση κατάλληλου χώρου, ώστε οι μελλοντικές συνεδριάσεις του Δ/Σ να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσια των μελών του. Τηρουμένων φυσικά όλων των μέτρων που προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα έναντι της πανδημίας. Ο Δήμαρχος συμφώνησε και μας ενημέρωσε ότι έχει βρεθεί ο χώρος, χρειάζονται όμως μικροφωνικες και ηχοληπτικες διατάξεις ώστε να είναι δυνατή η τήρηση πρακτικών με απομαγνητοφωνηση.

Στη διαδικασία τοποθέτησης των επικεφαλής παρατάξεων αναπτύξαμε τις θέσεις μας για την τρέχουσα επικαιρότητα που αφορά τον covid-19 και τις επιπτώσεις του στην ζωή των λαϊκών οικογενειων. Για το εξελισσόμενο σχέδιο μετατροπής του νόμου σε βιομηχανικό πάρκο παραγωγής αιολικής ενέργειαςκαι για την εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.Καλεσαμε την μείζονα αντιπολίτευση σε περισσότερη ενασχόληση της με τα μεγάλα θέματα που αφορούν την ζωηόλων των δημοτών. Σε αντιπολίτευση με τα προβλήματακαι τις πολιτικές που τα παράγουν ή δεν τα θεραπεύουν.Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε φυσικακάθε μέλος του Δ/Σ,ασχέτα με την παράταξη που ανήκει.

Ασκήσαμε κριτική στην Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση έναρξης της δημοτικής συγκοινωνίας σε 6 οικισμούς του Δήμου (Μικρό Χωριό, Μεγάλο Χωριό, Κρικελλο, Δομνίστα, Χελιδονα και Παπαρουσι

Τέλος επικεντρώθηκαμε στο έργο ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του 1ου Γυμνασίου το οποίο απασχόλησε έντονα την τοπική κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Ιδιαιτέρως μάλιστα στην υπό κατασκευή κεντρική πύλη εισόδου στον αύλειο χώρο.

Εκφράσαμε την άποψη μας για τον υπερβολικό όγκο της κατασκευής και κυρίως τονίσαμε την προφανή ασυμφωνία της με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτηρίου που είναι η απλή του γεωμετρία, η περίτεχνη επεξεργασία των δομικών του υλικών, η εναρμονισμένη με το περιβάλλον αρχιτεκτονικη του.Υποβαλλαμε ερώτημα στον Δήμαρχο για την δημοσιευμένη απάντηση της Πολεοδομικής υπηρεσίας προς δημότη, που αφορούσε ερώτημα για την ύπαρξη οικοδομικής άδειας του εν λόγω έργου.

Η απάντηση του Δημάρχου υπήρξε ειλικρινής και απροσδοκητη:

Το έργο δεν έχει όντως οικοδομική άδεια και έγκριση.

Προβληματική ήταν και η θέση του Δημάρχου, ότι δεν ήταν και απαραίτητη, γιατί μιλάμε για σύνθετη κατασκευή με οπλισμένο σκυρόδεμα και ύψους (6) μέτρων! Η αποκάλυψη στη συνέχεια της μη ύπαρξης νομιμότητας του κτηρίου ήταν αυτή που τα εξηγούσε όλα. Το σχολείο είναι αυθαίρετο μη κατεδαφιστεο! Δεν διαθέτει πιστοποίηση στατικότητας! Τώρα το πώς με τέτοιες συνθήκες η Περιφέρεια χρηματοδότησε το έργο, πως ο Δήμος έκανε τη μελέτη και πως το έργο εκτελείται είναι άλλο ζήτημα. Η Λαϊκή συσπείρωση τοποθετείται από θέση αρχής ενάντια σε κάθε απόπειρα μικροπολιτικης εκμετάλλευσης. Αν το 80% των δημοσίων κτιρίων είναι αυθαίρετα, τότε οι παραβάσεις στο Μάτι μοιάζουν με ασήμαντες αταξίες. Το κράτος είναι ο πρώτος δίδαξας και με διδακτορικό μάλιστα.Θα χρειαζόταν έως και πέντε χρόνια μια διαδικασία νομιμοποίησης του κτηρίου είπε ο Δήμαρχος και μάλλον έτσι είναι. Η σε πέντε χρόνια νόμιμο η το έργο της ανάπλασης εδώ και τώρα! Έτσι υλοποιείται άλλο ένα αυθαίρετο επί υφιστάμενου αυθαίρετου. Ο σκοπός αγιάζει τα μεσα. Ειναι σαν να θέτει ο Δήμαρχος σε όλους εμάς το πιασαρικοδιλλημα,για το οποίο πάντως εμείς έχουμε καθαρή απάντηση:

Αυτό είναι το «αποτελεσματικο» το «επιτελικο», το κράτος της «ψηφιακης διακυβέρνησης», αυτό είναι το  αστικό κρατος και οι πολιτικές του στηριζει ο Δημαρχος και η παράταξη του στο Δήμο. Και όχι μόνο αυτοι, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι με τις απαραίτητες χρωματικές παραλλαγές η και τις διαφοροποιήσεις τους σε επί μέρους ζητήματα.

Πάντως, στο συγκεκριμένο ζήτημα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ της νομιμοποίησης του σχολείου με οποία χρονική καθυστέρηση και προφανώς έχουμε την ίδια θέση. Το κάποτε είναι πολύ καλύτερο από το ποτέ…

Η πιστοποίηση αντισεισμικής επάρκειας των σχολείων, όπως και όλων των δημοσίων κτιρίων του Δήμου που σε κάθε συνεδρίαση ζητάμε να ολοκληρωθεί δεν είναι άσχετη με τη νομιμότητα των κτιρίων.

Δυστυχώς για το λαό,στο (υποτιθέμενο) συμβόλαιο που έχει συνυπογράψει με το κράτος, υποχρέωση νομιμότητας έχει μόνο ο λαός !

Η πανδημια απογύμνωσε το φρικαλέο πρόσωπο  αυτού του βάρβαρου συστήματος εξουσίας, έδειξε τις πιο απάνθρωπες πτυχέςτου.Ολοι οφείλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να πάρουμε αποφάσεις.

Ο covid είναι εδώ, το ανάπηρο ΕΣΥ είναι εδώ ίδιο με χθες, οι ληστές του ανθρώπινου μόχθου είναι εδώ.

Εμεις τι δρόμο θα πάρουμε;»