Η μνήμη του Αναστασίου του Γόρδιου εορτάστηκε στα Βραγγιανά

3723

Στις 7 Ιουνίου 2018 τιμήθηκε στη γενέτειρά του, τα Μεγάλα Βραγγιανὰ των Αγράφων, η μνήμη του λογίου ιερομονάχου Αναστασίου του Γόρδιου.

Στις 6 μ.μ. την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 στον Ι. Ν. της Αγ. Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός και στις 7 π.μ. της Πέμπτης 7 Ιουνίου όρθρος και θεία λειτουργία με λειτουργό τον π. Κωνσταντίνο Κουτσουπιά.

Ο Δάσκαλος του Γένους, Αναστάσιος ο Γόρδιος

Ο Αναστάσιος Γόρδιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δασκάλους του Γένους. Διέπρεψε κατά τη λεγόμενη Προδρομική περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θεωρούνταν ένας από τους αρτιότερα μορφωμένους Δασκάλους του Γένους και απέκτησε μεγάλη φήμη στην εποχή του ως λόγιος, δάσκαλος, γιατρός και κοινωνικός εργάτης. Γεννήθηκε το 1654 στα Βραγκιανά των Αγράφων, όπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε για δύο αιώνες το περίφημο «Ελληνομουσείον των Αγράφων», Ανώτερη Σχολή των Ελληνικών Γραμμάτων.

Τη Σχολή αυτή την ίδρυσε το 1662 ένας άλλος λόγιος και Δάσκαλος του Γένους, ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, πού υπήρξε και δάσκαλος του Γόρδιου.

Ο Ευγένιος γρήγορα διαπιστώνει το ήθος και τη φιλομάθεια του Αναστασίου και τον θέτει υπό την προστασία του. Το 1676 τον στέλνει για ευρύτερες σπουδές στην Αθήνα, όπου ακούει δασκάλους, όπως τον Ιωάννη Μπενιζέλο και τον Νικόδημο Μαζαράκη. Ο τελευταίος εκτιμά τον νεαρό μοναχό και τον στέλνει στην Ιταλία για ανώτερες σπουδές.

Στην Πάδοβα βρίσκουμε το Γόρδιο να κάνει φιλολογικές, θεολογικές και ιατρικές σπουδές. Λίγο αργότερα παρακολουθεί φυσικομαθηματική στη Ρώμη.

Ύστερα από λαμπρές σπουδές πέντε ετών στο Εξωτερικό, ο Γόρδιος επιστρέφει στη γενέτειρά του και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του «Ελληνομουσείου», μολονότι έχει προτάσεις να διδάξει με μεγάλες αμοιβές σε ξένες χώρες. Η πατρίδα, γράφει ο ίδιος σε μια επιστολή του, χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να βοηθηθεί.

Εγκαθίσταται λοιπόν στο μικρό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (στη θέση Γούβα των Βραγκιανών) και διακρίνεται ως δάσκαλος και ως άνθρωπος της φιλαλληλίας και της αρετής.

Εκεί στο απόμακρο χωριό του, πού είναι φτωχό και αποκομμένο αναπτύσσει τη δράση του ο Γόρδιος, μοιράζοντας το χρόνο του στη διδασκαλία, τη συγγραφή, το κήρυγμα, καθώς και στην ανέγερση σχολείων, εκκλησιών και άλλων κοινωφελών έργων.

Πεθαίνοντας ο Γόρδιος σε, ηλικία 75 ετών το 1729, άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο από επιστολές, από μεταφράσεις Αρχαίων και από άλλα έργα, κυρίως διδακτικά της Γραμματικής. (πηγή:diakonima.gr)