Η Ναριμάν και ο Δημήτρης: Η 28χρονη πρόσφυγας που βρήκε την αγάπη στην Κόνιτσα και έμεινε εκεί

0
1480

Όταν στις 11 Μαρτίου 2016 η Ναριμάν έφτασε στην Κόνιτσα, είχε στο μυαλό της ένα πράγμα. Πώς θα καταφέρει να φύγει για την Ολλανδία, για να βρει τα αδέλφια της. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια για την 28χρονη πρόσφυγα από τη Δαμασκό.
Τρία χρόνια αργότερα, η Ναριμάν έγινε η «Ναρώ» της Κόνιτσας, όπου αποφάσισε να μείνει, καθώς βρήκε την αγάπη στα μάτια του Δημήτρη, ακολούθησε ο γάμος και ήδη έχουν ένα παιδί. Μια εξέλιξη που δεν φανταζόταν η 28χρονη όταν στα τέλη του 2015 πήρε με την οικογένειά της τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, όταν τα προάστια της Δαμασκού έγιναν θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Επειτα από μια μαρτυρική πορεία μέσα στα βουνά, στην εμπόλεμη Συρία, έφτασαν στην Τουρκία και από εκεί στη Λέρο. Από τον Πειραιά, όπου μεταφέρθηκαν, μπήκαν σε λεωφορείο που μετέφερε 150 Σύρους πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού στην Κόνιτσα, για να φιλοξενηθούν προσωρινά.
Αυτό που ήθελαν ήταν να καταφέρουν να ταξιδέψουν στην Ολλανδία, όπου ζούσαν τα δύο αδέλφια της Ναριμάν πολλά χρόνια προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία.
«Δεν περίμενα όλα αυτά. Το πλάνο ήταν να φύγω, να πάω Ολλανδία. Δεν περίμενα να συναντήσω την αγάπη στα μάτια τού Δημήτρη. Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, ένιωσα κάτι ωραίο… Οι γονείς μου έφυγαν στην Ολλανδία, αλλά εγώ έμεινα κοντά του», είπε η Ναριμάν στο ΑΠΕ.
Στην αρχή η 28χρονη νοσταλγούσε την πατρίδα της, κοιτούσε διαρκώς τις φωτογραφίες που έφερε μαζί της από τη Δαμασκό. Σήμερα, η νοσταλγία ξεθώριασε, γιατί ο άνδρας της και το μόλις 1,5 έτους αγοράκι της γέμισαν τη ζωή της. «Αλλαξε η ζωή μου. Είχα μαντίλα, την έβγαλα, ένιωσα ελεύθερη. Έκανα αυτό που ήθελα και όχι εκείνο που μου επέβαλαν οι άλλοι. Έπρεπε να την φορώ. Ποτέ δεν την ήθελα. Είμαι ευτυχισμένη. Έχω τον άνδρα μου, το παιδάκι μου, τη δουλειά μου τώρα ευτυχώς», λέει η 28χρονη.
Η Νάρω, όπως πλέον την φωνάζουν όλοι στην Κόνιτσα, μέσα σε τρία χρόνια, είχε τη θέληση να μάθει, να μιλάει ελληνικά και μάλιστα πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησε να εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ. «Η Ναριμάν θέλει να σπουδάσει. Σε λίγες ημέρες θα πάρει την πιστοποίηση ελληνικής γλώσσας για να ακολουθήσει μία σχολή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο», λέει ο σύζυγός της, Δημήτρης, στο ΑΠΕ.
Με αφορμή την πρόσφατη ρατσιστική επίθεση σε βάρος ανηλίκων Αφγανών στην Κόνιτσα, η 28χρονη κατέθεσε τη δική της εμπειρία για τους ανθρώπους στην Κόνιτσα. «Αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες. Δεν μας έκαναν να νιώσουμε άσχημα. Μας άνοιξαν τα σπίτια τους. Μας προσκαλούσαν για φαγητό. Είναι άνθρωποι με ποιότητα, καλοί άνθρωποι. Τους νιώσαμε φίλους από την αρχή», είπε. Ο σύζυγός της συμπλήρωσε ότι δεν έχει ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό βίας στην Κόνιτσα, μια κωμόπολη που συμβιώνει αρμονικά επί 10ετίες με πρόσφυγες.

Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος ανηλίκων Αφγανών καταδικάζουν όλοι οι κάτοικοι της Κόνιτσας, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το θέμα στο ΑΠΕ, ενώ ζητούν από την Αστυνομία να ρίξει φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται. (Πηγή: iefimerida.gr) (Η Ναριμάν και ο σύζυγός της, Δημήτρης/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)