Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό της Ελλάδας είναι απογοητευτικά. Η μείωση του πληθυσμού στη χώρα είναι της τάξης του -3,5%. Ακόμα πιο απογοητευτικά όμως είναι τα στοιχεία για τη συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Με λίγα λόγια δείχνουν ότι Περιφέρεια ερημώνει και γηράσκει. Οι μειώσεις του πληθυσμού στις περισσότερες από αυτές έιναι κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο, απότοκος κυρίως των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η μείωση είναι της τάξης του -7,6%

Στην Κεντρική Μακεδονία η μείωση είναι μικρότερη της τάξης του -4,8%, μονο επειδή το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης συγκρατεί κάπως τα ποσοστά με μείωση 1,7%. Στις άλλες Περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας οι μειώσεις είναι τεράστιες. ενδεικτικό το παράδειγμα των Σερρών που καταγράφουν μείωση 14,3%

Στην Δυτική Μακεδονία η μείωση φθάνει στο -10,1%

Στην Ήπειρο στο -5,1%

Στη Θεσσαλία στο -6,2%

Στη Στερεά Ελλάδα στο -7,7%

Στα Ιόνια νησιά στο -3,4%

Στη Δυτική Ελλάδα στο -5,4%

Στην Πελοπόννησο στο 6,8%

Στο Βόρειο Αιγαίο στο -2,6%

Στην Κρήτη -0,9%

Η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος που καταγράφει άνοδο έιναι αυτή του Νότιου Αιγαίου με +5,0% ενώ η πολυπληθέστερη περιφέρεια της ελλάδος η Αττική καταγράφει μιρκή μείωση -0,9%

Είναι πλέον σαφές ότι το δημογρφικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που που αντιμετωπίζει η χώρα και ειδικά η Περιφέρεια. Υπάρχουν Δήμοι της Περιφέρειας που βλέπουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται κατά πολλές χιλιάδες με τραγικές συνέπειες σε όλους τους τομείς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις της Πολιτείας αν θέλουμε μετά από δέκα και είκοσι και τριάντα χρόνια να μη δούμε την ελληνικό πληθυσμό μειώνεται στο μισό.

Ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

pressgreece.gr