Στην έρημη γη της Αφρικής, ένα πηγάδι με τρεχούμενο νερό θα μοιράζει σε λίγο καιρό απλόχερα ζωή στα διψασμένα παιδάκια της Μαύρης Ηπείρου. Και πάνω του θα γράφει: «Κερνάει η Γωγώ»… Αυτό γνωστοποίησε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΝΕΑ» ο πατέρας της 14χρονης, ιερέας Βησσαρίων Καντούνης, με καταγωγή από τη Στάνο Αμφιλοχίας.

Το 14χρονο κορίτσι που άφησε πρόωρα τον κόσμο, πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, θα ζει για πάντα στη μνήμη όχι μόνο όσων την αγάπησαν αλλά και εκείνων που θα βοηθά μετά το τέλος της σύντομης ζωής της. Ένα γενναιόδωρο πλάσμα, όπως έλεγαν όσοι τη γνώρισαν, η Γωγώ, κατέληξε εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας που προκλήθηκε έπειτα από εγχείρηση τοποθέτησης δακτυλίου στο στομάχι με σκοπό την απώλεια κιλών. Πριν πεθάνει είχε πέσει θύμα των στερεοτύπων του «σύγχρονου» κόσμου: Το κοριτσάκι οδηγήθηκε στο χειρουργείο, καθώς υπέφερε από περιττά κιλά που συνοδεύονταν από πικρά σχόλια συνομηλίκων της.

Παρά τον βαρύ του πόνο, ο πατέρας της, ο ιερωμένος Βησσαρίων Καντούνης, βρήκε το κουράγιο να γνωστοποιήσει την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η οικογένειά του και να καταγγείλει πως η κόρη του έφυγε από τη ζωή εξαιτίας ιατρικού λάθους.

Μιλώντας με λυγμούς στα «ΝΕΑ» εξήγησε πώς ξεκίνησε ο εφιάλτης. «Το Γωγουλίνι μου ήταν ένα πολύ ευαίσθητο πλάσμα, είχε στο μυαλό του πάντα να βοηθάει, να κάνει ελεημοσύνες. Τέτοιο παιδί δεν μου άξιζε, γι’ αυτό μου το πήρε ο Θεός, αλλά με πίκρανε ο τρόπος… Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά.

Ο πατήρ Βησσαρίων παρήγγειλε στον επίσκοπο Κεντρικής Τανζανίας, Αγαθόνικο, την κατασκευή του πηγαδιού στην Αφρική, που μαστίζεται από έλλειψη πόσιμου νερού, στη μνήμη της κόρης του, ενώ μιλάει με αγάπη για τον κόσμο που του έχει συμπαρασταθεί. Έχει δεχθεί περισσότερα από 4.500 συγκινητικά μηνύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεύτερο περιστατικό

Μόλις μία ημέρα μετά την κηδεία του 14χρονου κοριτσιού, ένας ακόμη χαροκαμένος πατέρας κατηγόρησε δημοσίως τον ίδιο γιατρό για τον θάνατο του 24χρονου γιου του. Το τραγικό συμβάν επήλθε λίγες μέρες ύστερτα από χειρουργική επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί ο νεαρός, επίσης, για την καταπολέμηση παχυσαρκίας. Ο πατέρας κατέφυγε τότε στη Δικαιοσύνη και η δίκη έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2021. Πλέον επιθυμεί να αγωνιστεί από κοινού με τον πατέρα Βησσαρίωνα για τη δικαίωση των παιδιών τους.

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση όπου ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους; Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Αν είναι, όμως, έτσι σε ποιον ανήκει το χέρι που άνοιξε πρώτο τον κύκλο του θανάτου; «Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα και ο φονιάς το διαπράττει» είχε πει – υπό άλλες συνθήκες – ο Βίκτωρ Ουγκώ και για ακόμη μία φορά δικαιώνεται. (Πηγή: in.gr)