Θετικά στη λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας που έχασε χθες τη ζωή του εξαιτίας επιπλοκών της νόσου.

Τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά και, σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ, διενεργείται έλεγχος βάσει πρωτοκόλλου όπου ελέγχονται και οι επαφές τους. Στην Ελλάδα έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος 8χρονος είχε διακομιστεί το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επομένη παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο Νοσοκομείο Γεννηματάς και έπειτα στο Ιπποκράτειο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. To παιδί υπέστη ανακοπή και, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. 

Οδηγίες για τον στρεπτόκοκκο από τον ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία

«Στη χώρα μας οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Στρεπτόκοκκος: Ποια συμπτώματα θέλουν προσοχή, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς -4 ειδικοί εξηγούν

Υπενθυμίζεται ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS. 

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC), καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά

(Πηγή: iefimerida.gr)