Κίνδυνος από τα ανεπιτήρητα ζώα Καταγγελίες πολιτών για κοπάδια αγελάδων στα όρια του νομού

2193

Πληθαίνουν τα περιστατικά τροχαίων ανάμεσα σε οχήματα και σε …ανεπιτήρητα ζώα. Προ ολίγων ημερών όχημα υπέστη σημαντικές υλικές ζημιές μετά από σφοδρή  σύγκρουση με κοπάδι αγριογούρουνων στο δρόμο Μακραμώμης -Λαμίας. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από το προηγούμενο συμβάν και ένα νέο τροχαίο έρχεται να μας ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο. Νέα σύγκρουση οχήματος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου στο δρόμο Καρπενήσι  – Ποταμιά κοντά στο Σαλούν. Στο όχημα επενέβαιναν τέσσερις νεαροί ηλικίας 19 ετών, οι οποίοι κινούνταν με  κατεύθυνση προς Καρπενήσι,. Οι νεαροί βρέθηκαν αντιμέτωποι αυτή την φορά με ένα άλογο. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης το άλογο έπεσε νεκρό στην άσφαλτο, ενώ το  όχημα των νέων υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Ευτυχώς, η ζωή των νεών δεν διατρέχει κίνδυνο. Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση εξετάζοντας πως βρέθηκε το ζώο σε ένα δρόμο με συχνή κίνηση οχημάτων.

Καταγγελίες για κοπάδι ανεπιτήρητων αγελάδων στο Α.Τ. Καρπενησίου

Την εμφάνισή του κάνει τις τελευταίες μέρες κοπάδι από ανεπιτήρητες αγελάδες το οποίο εμφανίζεται τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή του χωριού Τυμφρηστού Φθιώτιδας έως τα όρια του νομού Ευρυτανίας πριν το τούνελ. Οι παρουσία του κοπαδιού σύμφωνα με τις μαρτυρίες των οδηγών, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μιας και κινούνται κατά μήκος του οδοστρώματος και μάλιστα και σε έντονη ομίχλη, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ορατότητα και δυστυχώς πολύ πιθανό τον κίνδυνο να σημειωθεί στο σημείο τροχαίο ατύχημα από τη σύγκρουση με τα μεγαλόσωμα ζώα. Μετά από επικοινωνία με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καρπενησίου κ. Βασίλειου Χαντζηγεώργου, μας ενημέρωσε ότι μετά τις καταγγελίες έχει ήδη ενημερωθεί το Α.Τ. Σπερχειάδας που έχει την ευθύνη της επιτήρησης των ζώων που ανήκουν στα όρια του νομού Φθιώτιδας, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Ποιος ευθύνεται όμως για όλα αυτά;

Την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα,  όπως γάτες και σκύλοι έχει ο δήμος, ο οποίος οφείλει να τα περιμαζεύει και να οδηγεί σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, φροντίζοντας έτσι για την υγεία των ζώων αλλά κατ’ επέκταση και των κατοίκων της πόλης.  Για τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα όπως κοπάδια βοοειδών ή προβατοειδών ή αιγοειδών ή ιπποειδών ή χοίρων υπεύθυνη είναι η αστυνομική αρχή. Μετά από καταγγελία στην οποία μπορεί κάποιος να προβεί, οι αστυνομικές αρχές οφείλουν μεταβούν στο σημείο για αυτοψία, να εντοπίσουν τον κάτοχο του ζώου και να προβούν σε περαιτέρω διαδικασίες και στα ανάλογα πρόστιμα. Στην συνέχεια, την ευθύνη των ανεπιτήρητων ζώων αναλαμβάνει η περιφέρεια, ώστε να τα περισυλλέξουν και να τοποθετήσουν σε μαντρωμένους χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος.