Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και εκπρόσωποι των 19 που υιοθέτησαν δρόμους της Αθήνας για τα Χριστούγεννα

Ιδρύματα, εταιρείες, φορείς και σωματεία, υιοθέτησαν δρόμους και πλατείες της Αθήνας κατόπιν πρόσκλησης του Κώστα Μπακογιάννη για να προσφέρουν τον πιο ευφάνταστο φωτισμό ενόψει των Χριστουγέννων. Η διαφορά θα είναι εντυπωσιακή, αφού ως πέρυσι η Αθήνα στολιζόταν με υλικό από τις αρχές της δεκαετίας του 2000!

«Υιοθέτησε την πόλη σου» ήταν το σύνθημα που έδωσε ο Κώστας Μπακογιάννης και 19 ιδρύματα, φορείς, εταιρείες, σωματεία έσπευσαν να υιοθετήσουν κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και να αναλάβουν τον φωτισμό τους. Στόχος είναι τα Χριστούγεννα του 2019 και το πέρασμα στο 2020 να είναι πιο λαμπερό από ποτέ. Πιο μητροπολιτικό, σε μια πόλη που έχει κάνει εσχάτως πολλά βήματα για να βγει από την μιζέρια της κρίσης, με σημαντικές ξενοδοχειακές και γαστρονομικές αφίξεις, αλλά κυρίως με μια πραγματική έκρηξη των τεχνών και δημιουργία συνθηκών συνάντησης ξανά των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

O Kώστας Μπακογιάννης στην παρουσίαση των 19 που υιοθέτησαν δρόμους της Αθήνας για τον εορταστικό φωτισμό

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα μέχρι και τις προηγούμενες γιορτές στολιζόταν με υλικό που είχε προμηθευτεί τελευταία φορά ο Δήμος Αθηναίων  στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει ριζικά, μέσα από την υιοθεσία, ενώ ήδη από σήμερα το βράδυ, κάποια φώτα θα αρχίζουν να ανάβουν στους δρόμους που έχει αναλάβει τον στολισμό τους ο ίδιος ο Δήμος με τη δική του υποδομή. Σταδιακά θα αρχίσουν να ανάβουν όλα τα φώτα και στους κεντρικούς δρόμους που υιοθέτησαν οι 19.

Ποιος «ανάβει» τα φώτα της Αθήνας και που

Το Ιδρυμα Ωνάση που κάνει την πιο μεγάλη παρέμβαση, έχει αναλάβει τη διαδρομή από το Hilton ως το Σύνταγμα πάνω στον άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας. Συνειδητή επιλογή αφού όπως μας λένε από το Ιδρυμα Ωνάση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην καρδιά της Δημοκρατίας, στη Βουλή και το Σύνταγμα. Η «Coca–Cola» θα φωτίσει την πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου, η «Protergia» -ο τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS- ανέλαβε τον στολισμό και την εγκατάσταση του στην Ερμού, στην Ακαδημίας και στη Φιλελλήνων, ο Όμιλος ΟΤΕ θα φωτίσει τη Σταδίου και η «Παπαστράτος» τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η «ΔΕΗ» στολίζει την Χαλκοκονδύλη και την 3ης Σεπτεμβρίου, η εταιρία «AEGEAN» ανέλαβε την Σκουφά και την Κανάρη, ο Όμιλος «MOTOR OIL» μέσω της «nrg» την Αμαλίας, η «Εθνική Τράπεζα» την Πλατεία Κοτζιά και την Αθηνάς και η «Εθνική Ασφαλιστική» τη Συγγρού στο τμήμα μεταξύ Αγίου Σώστη και Κόμβου Καλλιρρόης. O «Παναθηναϊκός ΑΟ» φωτίζει την Αλεξάνδρας, η «Ionian Hotel Enterprises SA» την Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας και η «Πειραιώς Real Estate και Picar» τη Βουκουρεστίου στο τμήμα μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου. Πλατείες της πόλης επίσης στολίζονται και με την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα η Ομόνοια από τις εταιρίες «Athens Tiare Hotel», «ΑΤΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ», «Hondos Center», καθώς και την «Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας» (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.), η πλατεία Καραϊσκάκη από τα ξενοδοχεία «Wyndham Grand Athens», «Wyndham Athens Residence», «K29» (members of Zeus International) και η πλατεία Αγίας Ειρήνης από την «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης».

 «Η συνεργασία με τις 19 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον στολισμό της πόλης, είναι η απόδειξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν, να είναι βασικοί πυλώνες των αλλαγών που χρειάζεται η πόλη» λέει ο Κώστας Μπακογιάννης. «Δεν πρόκειται για περιστασιακή συνεργασία. Είναι η φιλοσοφία και η κουλτούρα με την οποία δουλεύει ο δήμος μας. Είναι η στρατηγική που θέλει μία Αθήνα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Η πόλη που συνεργάζεται, που δημιουργεί συμμαχίες και προχωρά μπροστά, αλλάζει». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο στολισμός θα μείνει προίκα στην πόλη και για το 2021.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα εορταστικά προγράμματα του δήμου Αθηναίων ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα φωταγωγηθεί το μεγάλο δέντρο στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Ηλεκτροφωτισμού δουλεύοντας με όλες τις δυνάμεις τους και αξιοποιώντας τα φώτα και το σύνολο του υλικού του Δήμου Αθηναίων  που δεν θα χρησιμοποιηθεί στις περιοχές για τις οποίες φροντίζουν οι 19 εταιρίες, θα φωτίσουν  για πρώτη φορά δρόμους και πλατείες εντός των ορίων του Δήμου. (Πηγή: iefimerida.gr/Kατερίνα Ι. Ανέστη)