Το Πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» από την Ψυχολογική Υποστήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στον Νομό Φωκίδας, το οποίο υλοποιείται από τις αρχές του 2021 με τον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “ΑΡΓΩ” πρόκειται να υλοποιήσει σεμινάριο με θέμα «Α’ Βοήθειες Ψυχικής Υγείας».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 ώρα 15:00 – 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Καρπενησίου. Απευθύνεται στο υγειονομικό προσωπικό, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, στους φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής και σε όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη θεματική.

Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι να αποσαφηνίσει τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και να προετοιμάσει τους αρωγούς για την παροχή ανθρώπινης, υποστηρικτικής και πρακτικής βοήθειας σε άτομα που έχουν επηρεασθεί πρόσφατα από μία πολύ ψυχοπιεστική συνθήκη. Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας (Α’ΒΨΥ) περιλαμβάνουν την  έμπρακτη υποστήριξη σε άτομα που βιώνουν έντονη δυσφορία σε κατάσταση κρίσης πάντα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους.

Το Πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και για να ενδυναμώσει όσους  έχουν επιβαρυνθεί ψυχικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Για το σκοπό αυτό, παρέχει τη δυνατότητα συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε όσους έχουν νοσήσει με Covid-19, στους συγγενείς και φίλους των νοσούντων και στις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού.

Παράλληλα, έχει αναλάβει την υποστήριξη μέσω ψυχοεκπαιδεύσεων και συμβουλευτικής τόσο των υγειονομικών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και του γενικού πληθυσμού.