Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασε χθες το σκεπτικό που εξετάζεται για την τέταρτη δόση του εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό από Σεπτέμβρη ενώ τόνισε σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που θα διατηρηθεί η μάσκα

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό από τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί».

«Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση» είπε στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας πως «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Ο Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε και για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού κάνοντας λόγο για ύφεση στους σκληρούς δείκτες επικαλούμενος την πολύ χαμηλή πληρότητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τη μειωμένη πορεία του αριθμού των κρουσμάτων.

«Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση» συμπλήρωσε, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θάνος Πλεύρης είπε για τα μέτρα ότι «κάποια μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δεν βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, ότι μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων: «Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική», υπενθύμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Γκάγκα: Τέταρτη δόση για όλους από Φθινόπωρο, τι θα ισχύσει για τα παιδιά

Κατηγορηματική ότι τον Σεπτέμβριο «θα κάνουμε όλοι τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο» εμφανίστηκε σήμερα και  η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μια ημέρα μετά τις παρόμοιες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κυρία Γκάγκα διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα αλλά θα πρόκειται για σύσταση και θα αφορά και τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και πάνω.

dikaiologitika.gr