Ο Καθηγητής Ανατομίας και Παρασιτολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας της Κύπρου κ. Παναγιώτης Καράνης, διακρίθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, όπως αυτοί αναφέρονται τον ετήσιο κατάλογο των κορυφαίων 100.000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των επιστημόνων στον τομέα τους, σύμφωνα με την λίστα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η δημόσια διαθέσιμη λίστα ανακοινώνεται ετησίως και αξιολογεί την απόδοση των ακαδημαϊκών σε ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με το ερευνητικό τους αποτέλεσμα, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία. Η ενημερωμένη λίστα 2020 βασίζεται σε μια σειρά μετρήσεων, παραπομπών που παρέχουν δεδομένα σε αυτούς τους τομείς σε ετήσια βάση, στο σύνολο της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση 8.000.000 επιστημόνων παγκοσμίως.

Ο Δρ. Καράνης είναι ένας επιδέξιος και αφοσιωμένος Καθηγητής με εξαιρετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, έρευνα και σημαντικές διδακτικές εμπειρίες στους τομείς της Ανθρώπινης Ανατομίας και των Μολυσματικών Τροπικών Νόσων. Κατέχει παγκοσμίως μια από τις κορυφαίες θέσεις στην επιστημονική κοινότητα στον κλάδο του. Εργάστηκε στις Ιατρικές Σχολές της Βόννης και της Κολωνίας στη Γερμανία, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας στην Ιαπωνία και στο Κέντρο Βιοϊατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Qinghai της Κίνας. Διαθέτει ώριμες διοικητικές και διαχειριστικές ικανότητες και σταθερή εμπειρία στην πολιτική της επιστήμης και τη δημόσια υγεία. Σήμερα βρίσκεται ως επικεφαλής Καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Λευκωσίας της Κύπρου, με τον διακαή πόθο του να εργαστεί στη χώρα του.

Βραβείο εφεύρεσης στον Καστανιώτη Δημήτρη Τσιώκο

Μετά από αξιολόγηση 200 περίπου αιτήσεων, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ανακοίνωσε τους εφευρέτες που επιλέχθηκαν και πρόκειται να βραβευτούν στην 4η απονομή του Οργανισμού, στις 23 Ιουνίου 2021. Ανάμεσα στους επιστήμονες που έλαβαν την τιμητική διάκριση είναι και ο Ευρυτάνας, με καταγωγή από το χωριό της Καστανιάς, Δημήτρης Τσιώκος, που μαζί με τους συνεργάτες του θα παραλάβουν τα βραβεία τους στην κατηγορία ‘Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο- Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το σκοπό αυτό’. Ο Δημήτρης Τσιώκος είναι Principal Researcher στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα βραβεία θα λάβουν κατηγορίες εφευρετών, οι οποίοι πραγματοποίησαν την εφεύρεση πρώτον στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου, δεύτερον ως εργαζόμενοι σε μικρομεσαία επιχείρηση και τρίτον, ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, τα βραβεία θα δοθούν σε εφευρέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ορθοδοντική Ιατρική, η Ιατρική, η Αγροδιατροφή, και σε εφευρέτες που προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, όπως είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ρέθυμνο.