Όταν ο Κρόνος έγινε κυρίαρχος του κόσμου, σύμφωνα με την ‘’Θεογονία’’ του Ησίοδου, θυμήθηκε την προφητεία του πατέρα του ότι κάποιο από τα παιδιά του θα τον ανατρέψει. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, παραφύλαγε την γυναίκα του, Ρέα. Μόλις αυτή γεννούσε, ο Κρόνος έσπευδε και κατάπινε το νεογέννητο, μέχρι που η Ρέα αποφάσισε να προστατεύσει το τελευταίο και να το σώσει… Έτσι ο Δίας επαλήθευσε την προφητεία και τον ανέτρεψε… Σήμερα η Κοσμογονία είναι πάλι ενεργή και ο κόσμος μας αλλάζει με τον Κρόνο πρωταγωνιστή…

Μέχρι λοιπόν να φτάσουμε στα χρόνια του Διός, θα πρέπει να περάσουμε νομοτελειακά από τα χρόνια του Κρόνου. Για την θεοσοφία ο Κρόνος συμβολίζει την κάθαρση μέσα από τον σκληρό και το δύσκολο δρόμο. Είναι ένας σοβαρός και αυστηρός δάσκαλος, ο οποίος βασίζεται σε παλιές δοκιμασμένες μεθόδους, που προσπαθεί να διδάξει πειθαρχία με έναν πρακτικό, ανελαστικό, αλλά ακριβοδίκαιο τρόπο. Αν υπάρξουν παραλείψεις, λάθη και καταχρήσεις εξουσίας, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει, για να δώσει τη θέση του σε ένα καινούργιο όνειρο με πιο γερές βάσεις. Ο Κρόνος αντιπροσωπεύει τον απολογισμό, το κάρμα, τους κύκλους του χρόνου, το τέλος κάποιων παλαιών τρόπων που γίνονταν τα πράγματα και την αναγκαστική προσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα, με μέτρο και συνέπεια.

Τα Κρόνια χρόνια είναι σκληρά χρόνια, που προκαλούν σε πρώτο επίπεδο πόνο, αστάθεια, απώλειες, αβεβαιότητα. Είναι τα χρόνια της αλλαγής με ένα τρόπο σκληρό, αναπάντεχο και πολλές φορές βίαιο. Μέσα όμως σ’ αυτόν τον αέναο κύκλο του καλού και του κακού της ύπαρξής μας, τα Κρόνια χρόνια είναι ο απαραίτητος ‘σταθμός’ για να έρθει η αλλαγή προς το καλύτερο. Το ανθρώπινο είδος είναι φτιαγμένο έτσι, να παραπαίει ανάμεσα σ’ αυτό το δίπολο και να ενσαρκώνει την ένωσή του. Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να χάσουμε, να πονέσουμε, να φοβηθούμε, να μικρύνουμε για να καταφέρουμε να μάθουμε, να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, να μεγαλώσουμε.

Κρόνια τα χρόνια που διανύουμε, όπου όλα αλλάζουν απ’ τη μια μέρα στην άλλη, όπου δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα και κανείς μας δεν ξέρει τη μέρα του ξημερώνει. Σίγουρο δεν υπάρχει τίποτα και όλα υπόκεινται σε αυστηρή κριτική και πίεση. Δυστυχώς μακροσκοπικά μπορεί οι χρόνοι αυτής της μετάβασης να είναι ασήμαντοι, αλλά σε ατομικό επίπεδο, ακόμα και σε επίπεδο λαών, φαντάζουν μεγάλοι. Τα Κρόνια χρόνια απαιτούν ταπείνωση, ενδοσκόπηση, σκληρή δουλειά, αντικειμενικότητα. Απαιτούν σοβαρότητα! Τα Κρόνια χρόνια είναι εδώ και δεν θα φύγουν αν δεν είμαστε έτοιμοι με κεραυνούς στα χέρια. Όπως και να ‘χει ο Κρόνος σηματοδοτεί την αρχή της πτώσης των ‘βασιλείων’ και την  επικράτηση μόνο όσων αξίζουν.