Η 4η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, 19 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00 π.μ., μέσω της εφαρμογής e:Presence.gov.gr (https://epresence.gov.gr), σύμφωνα με τις διατάξεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η τροποποίηση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2020, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Πολιτισμού, κ. Ηλία Μπουρμά.
Η τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου οδήγησε σε ένα παραγωγικό διάλογο και εν τέλει στην έγκριση με ευρεία πλειοψηφία της πρότασης της Περιφερειακής αρχής, η οποία προέκυψε τόσο από τις προτάσεις των παρατάξεων, όσο και από τη διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς και τις ενώσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς και μέσα από την καθοδήγηση της ηγεσίας του Υπουργού Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), και επικεντρώθηκε στην:

  • Αλλαγή του εκθεσιακού πλάνου για το 2020
  • Προσαρμογή στις παγκόσμιες εξελίξεις και πρωτόκολλα υγιεινής
  • Προσέγγιση εγχώριου Τουρισμού
  • Δημιουργία νέων προϊόντων για θεματικές μορφές τουρισμού, με επίκεντρο τον τουρισμό υγείας και ευεξίας
  • Ενίσχυση ψηφιακών δράσεων marketing
  • Προώθηση ψηφιακής καμπάνιας προς το εσωτερικό κοινό

«Σε κλίμα πλατιάς συνεργασίας, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του φετινού Προγράμματος Τουριστικής Προβολής. Με γρήγορα αντανακλαστικά, με τους επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή, δημοκρατικά, επιστημονικά, επαγγελματικά, εστιάζουμε στον εσωτερικό Τουρισμό, αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κάνουμε την κρίση, ευκαιρία! δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.  Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Ηλίας Μπουρμάς δήλωσε: «Μετά από τρεις μήνες επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών αλλά και τακτικής επαφής με τους εκπροσώπους των παρατάξεων είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εισηγηθούμε μια τροποποίηση της τουριστικής προβολής, όντας αισιόδοξοι πως σε συνδυασμό με τα προτερήματα της μοναδικής μας Περιφέρειας, θα δηλώσουμε με το «καλημέρα», δυναμικό παρόν στην επόμενη ημέρα.» 


Οι προτάσεις της «Στερεά Υπεροχής»

Με τοποθέτησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, η παράταξη «Στερεά Υπεροχής», όπως αναφέρει, συνεχίζει να συμβάλλει, με προτάσεις και θέσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες κι αναγκαίες δράσεις, προς ανακούφιση των συμπολιτών μας. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι προτάσεις μας,  στο χώρο ευθύνης της περιφέρειάς μας, επιγραμματικά:

  1. Κατεύθυνση αδιάθετων πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020, κατά προτεραιότητα στον Τουρισμό, με στοχευμένη κατανομή πόρων στην ενίσχυση της απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης.
  1. Αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και ΠΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας, σε χώρους παραγωγής και εμπορίου.
  1. Παράταση, για ένα έτος τουλάχιστον, της υλοποίησης όλων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που αφορούν στην Εξωστρέφεια.
  1. Ενίσχυση ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρήσεων, της Περιφέρειας μας.
  1. Παροχή κινήτρων για συνενώσεις (clusters), δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (networking) και δράσεων διασύνδεσης του τουριστικού κλάδου, με την εγχώρια παραγωγή, (τοπικά σύμφωνα προμήθειας προϊόντων με κλάδους τροφίμων, εξοπλισμού και κατασκευών).
  1. Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου.
  1. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την επιτάχυνση υλοποίησης έργων και επιπρόσθετων δράσεων, κατά των επιπτώσεων του Cov-19.
  1. Προστασία της Δημόσιας Υγείας, με ουσιαστική ενίσχυση όλων των δομών Υγείας του Ε.Σ.Υ.  στη Στερεά Ελλάδα.
  1. Έγκαιρη έκδοση οδηγού υποχρεωτικών πρακτικών προστασίας της Υγείας, για κάθε τουριστική επιχείρηση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις. Υγειονομικό πρωτόκολλο.
  1. Προληπτικό έλεγχο στις τουριστικές περιοχές και τακτικά τεστ στο προσωπικό των τουριστικών μονάδων και των τουριστικών υποδομών.
  1. Προώθηση θεματικού τουρισμού, με στόχο τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
  1. Ενίσχυση της προβολής και διαφήμισης της Στερεάς Ελλάδας, για την προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, θρησκευτικού, ιαματικού και ιατρικού τουρισμού.
  1. Αξιοποίηση επώνυμων και καταξιωμένων ανθρώπων της Τέχνης, του Θεάτρου, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, που έλκουν καταγωγή από Στερεά και θα προσκαλούν επισκέπτες, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων, σε μια υπέροχη και ασφαλή Περιφέρεια.
  1. Αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των αναδυόμενων προτιμήσεων των διεθνών/ευρωπαϊκών τουριστικών αγορών. (Τουρισμός ευεξίας, καλλωπιστικός και ιαματικός/θεραπευτικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, κρουαζιέρα και θαλάσσια δραστηριότητα υποδοχής και συντήρησης σκαφών αναψυχής).
  1. Ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, που επιλέγεται να αποτελέσει κύρια μορφή τουρισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειάς μας.
  1. Δικτύωση των τουριστικών πόρων, φυσικών και πολιτιστικών, τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και διαπεριφερειακά και ιδίως των πόρων διεθνούς εμβέλειας, με τους λοιπούς αντίστοιχου επιπέδου στη χώρα.
  1. Ανάπτυξη του Οικοτουρισμού – Τουρισμού υπαίθρου.

Ο οικοτουρισμός, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, επιλέγεται να αναπτυχθεί στις προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας καθώς και στον ορεινό χώρο, συμπληρωματικά με δραστηριότητες ορεινού και αθλητικού τουρισμού και υποστηριζόμενος από τα γειτνιάζοντα οικιστικά κέντρα.

  1. Ανάπτυξη του Γεωλογικού Τουρισμού.

Οι πόροι της Περιφέρειας που δύνανται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού είναι το παλιρροϊκό φαινόμενο Ευρίπου, οι ιαματικές πηγές Θερμοπυλών , τα Ψωρονέρια, το βόρειο μέτωπο Καλλίδρομου, τα ηφαιστειακά πετρώματα Λιχαδονήσων, ο καθρέπτης της Αρκίτσας κλπ.

  1. Συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας μας, για την προβολή σημαντικών στρατηγικών ιδιαιτεροτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Συνεργασία για ασφαλείς αλλά και καθαρούς προορισμούς, με την κατάλληλη και απαραίτητη σήμανση, για τους επισκέπτες μας.

  1. Διαρκής επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσω μιας επιτροπής, που θα προΐσταται ο πολιτικά υπεύθυνος της Περιφέρειας και θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παρατάξεων.
  1. Αναπτύσσουμε στρατηγικές και συνέργειες για: Ενίσχυση της ζήτησης.  Ενίσχυση των επιχειρήσεων.  Ενίσχυση των εργαζομένων».