Σχέδιο και μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Στερεά Ελλάδα αποφασίστηκαν, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, παρουσία των συναρμόδιων χωρικών και θεματικών Αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών στελεχών. Το σχέδιο αναπτύσσεται στους ακόλουθους άξονες:

Α. Λειτουργία υπηρεσιών και οργάνων

1. Αναστολή των δια ζώσης συνεδριάσεων όλων των Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίες θα συνεδριάζουν μόνο για επείγοντα ζητήματα δια περιφοράς, ή με τηλεδιάσκεψη μέχρι νεότερης απόφασης.

2. Αναστέλλεται η διενέργεια όλων των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, υποψηφίων οδηγών, επαγγελματιών (χειριστές μηχανημάτων, τεχνίτες κλπ) και γεωργικών ελκυστήρων μέχρι 28 Μαρτίου, με την επιφύλαξη λήψης νεότερης απόφασης.

3. Συστήνεται εμφατικά η αποφυγή φυσικής παρουσίας πολιτών στους χώρους υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όταν δε συντρέχουν κατεπείγοντες λόγοι. Προς τούτο, υπενθυμίζεται η από ετών λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής υπογραφής, υπηρεσίας πρωτοκόλλου και διακίνησης εγγράφων, για το σύνολο των υπηρεσιών.

4. Προς αποφυγή συσσώρευσης κοινού στις υπηρεσίες, θα εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης τμηματικής εισόδου των πολιτών. Ακόμη, θα γίνεται καταγραφή στοιχείων εισερχομένων πολιτών, για πιθανή χρήση σε διαδικασία ιχνηλάτησης περιστατικών.

5. Θέσπιση τηλεφωνικής γραμμής ανά Περιφερειακή Ενότητα, για ενημέρωση των πολιτών αποκλειστικώς σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών.

6. Εφαρμογή, σύμφωνα με την κείμενη ΠΝΠ, η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού, υπαλλήλων γονέων με τέκνα ηλικίας έως 15 ετών από την υπηρεσία.

7. Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, όπως αντισηπτικά, απολυμάνσεις κλπ, βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων υγείας.

Β. Εκδηλώσεις – Δράσεις εξωστρέφειας Αναστολή μέχρι νεότερης απόφασης:

1. Διενέργειας όλων των εκδηλώσεων που διοργανώνει, ή συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι εποπτευόμενοι από την Περιφέρεια φορείς.

2. Παραχώρησης όλων των χώρων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

3. Συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις προγραμματισμένες εκθέσεις και διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γ. Ενημέρωση πολιτών – Συνεργασία με φορείς

1. Έχουν ήδη αναρτηθεί ενημερωτικές ανακοινώσεις και αφίσες σε όλα τα κτίρια υπηρεσιών και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

2. Άμεση σύγκληση ολιγομελών συσκέψεων για τη λήψη προληπτικών μέτρων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, με αυτοδιοικητικούς και υγειονομικούς φορείς.

3. Διενέργεια διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης για τον κορωνοϊό την Τετάρτη 18 Μαρτίου και ώρα 18.00, που θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομιλητές θα είναι ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Ιατρικής κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και η ιατρός λοιμωξιολόγος κ. Ευαγγελία Παπαδημητρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από πολίτες και ζωντανής απάντησής τους από τους ομιλητές.

Δ. Δαπάνες συμμετοχής της Περιφέρειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Σε συνέχεια έγκρισης σχετικού κονδυλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών και διατάξεων διενέργειας δαπανών και σε εκτέλεση ομόφωνης σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα αποφασιστεί η υλοποίηση δαπανών στους άξονες:

– Ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών

– Προστασία των υπαλλήλων και επισκεπτών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας

– Υποστήριξη των δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας.

Με το πέρας της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία, που μας αφορά όλους, Πολιτεία και πολίτες. Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Ως Περιφέρεια συμμετέχουμε στον εθνικό σχεδιασμό, συντονισμένοι με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Ως πολίτες τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Ενημερωνόμαστε σωστά από τους ειδικούς. Περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Μένουμε σπίτι.»