Διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα στήριξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για τους μακροχρόνια άνεργους

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης στους μακροχρόνια άνεργους που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, ανέλυσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, τόνισε: «Διαθέτουμε πάνω από 14 δισ. ευρώ, για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, καθώς και άλλα δέκα δισ. ρευστότητα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, στους 155.000 μακροχρόνια ανέργους.

Οπως θέλησε να διευκρινίσει σήμερα το πρωί, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε μία δύσκολη στιγμή, στηρίζονται «εμπράκτως οικονομικά περί τις 400.000 συμπολιτών μας».

Αναφορικά με τους μακροχρόνια άνεργους, εξήγησε πώς «στην Ελλάδα, από το 1.100.000 που είναι εγεγγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, χρηματοδοτείται το 1/10. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα».

Ειδικότερα, με τα μέτρα στήριξης: Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας. Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

Τέλος, ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Παράλληλα, δόθηκε δίμηνη παράταση για: Tα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο (αφορά περίπου 70.000 ανέργους) τα επιδόματα που έληξαν τον Φεβρουάριο (αφορά περίπου 80.000 ανέργους) τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο (αφορά περίπου 43.000 ανέργους) και για τα επιδόματα που έληξαν τον Απρίλιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης, «όποιος είναι άνεργος από την 1η Απριλίου του 2019 έως σήμερα, θεωρείται μακροχρόνια άνεργος, άρα θα λάβει και την οικονομική ενίσχυση που προβλέφθηκε».

protothema.gr