Οι 2 όψεις του προσφυγικού

Κείμενο του κ. Γιάννη Μαντζούφα, Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Ευρυτανίας

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα μας. Σήμερα λιγότεροι από το 20% είναι Σύριοι πρόσφυγες, οι υπόλοιποι είναι λαθρομετανάστες Αφγάνοι, Πακιστανοί και Αφρικανοί. Οι δυνατότητες να περάσουν παράνομα στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ μικρές και ο αριθμός τους ελαχιστότατος. Οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δε μας μοιάζουν, ξέρουν και κλείνουν καλά τα σύνορά τους όπως π.χ. Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία κλπ. Δεν κάνουν λάθος αυτοί που πιστεύουν ότι με κάποια χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη, έχουμε γίνει αποθήκη ψυχών της Ευρώπης. Αυτό γίνεται διότι εξαιτίας της υποχρέωσής μας είμαστε οικονομικά υποτελείς στην Ευρώπη. Κυρία Οικονόμου πολλές φορές στο άρθρο σας αναφέρεσθε σε μικρό αριθμό λαθρομεταναστών από 60 έως 100. Έχετε να μας επιδείξετε κάποια γραπτή δέσμευση της κεντρικής εξουσίας ότι ο αριθμός τους θα είναι μόνο αυτός; Δεν είδα να κάνετε ποτέ κάποια αναφορά κ. Οικονόμου στο ευνοϊκό νομικό καθεστώς που έχουν τα νησιά σε σχέση με εμάς. Τώρα σας βλέπουμε αλληλέγγυα απέναντι σε αυτά. Οι υποδομές στο Δήμο Αγράφων έχουν μεγάλο πρόβλημα όπως και η αστυνόμευση, η υγειονομική περίθαλψη, το ΕΚΑΒ ώστε να μην είναι δυνατή η φιλοξενία μεταναστών κ. Οικονόμου.

Ο τουρίστας θα αλλάξει προορισμό επειδή θα υπάρχουν λαθρομετανάστες στην περιοχή μας. Θα υπάρξει υποβάθμιση της εικόνας της περιοχής μας και ο τουρίστας θα νιώθει ανασφαλής ως προς την υγεία και την ασφάλειά του. Θα προτιμήσει να επισκεφθεί τους ανταγωνιστικούς με εμάς προορισμούς π.χ. το Πήλιο ή την Αράχοβα κ.α. για τους οποίους δεν προβλέπεται η μεταφορά λαθρομεταναστών. Εμείς έχουμε εισερχόμενο τουρισμό από το Ισραήλ και ήδη οι τουριστικοί πράκτορες άρχισαν να δυσανασχετούν στο άκουσμα της έλευσης Μουσουλμάνων στην περιοχή μας.

Κυρία Οικονόμου, ρατσιστές και ξενοφοβικοί δεν είναι κατ’ εσάς μόνο οι σύμβουλοι της προοδευτικής αντιπολίτευσης αλλά και πολλοί της συμπολίτευσης που ψήφισαν αρνητικά στην έλευση των λαθρομεταναστών. Η στάση τους είναι υπεύθυνη και σωστή και αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών οργανώσεων και των συμπολιτών μας. Εσείς είστε αντίθετη σε όλους αυτούς και τους προσβάλλετε ως ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Οι Έλληνες δεν ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία λαθρομετανάστες. Η Γερμανία τους κάλεσε με διακρατική συμφωνία για να στελεχώσουν τη βιομηχανία της μετά τον πόλεμο. Σαφώς και πρέπει να δοθούν κάποιες λύσεις στο μεταναστευτικό αλλά πρωτίστως η Ευρώπη πρέπει να τείνει χείρα βοηθείας στη χώρα μας και να αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της.