Σε μία συνεχή αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για τον πρωτογενή τομέα, ο Δήμος Αγράφων θέτει ως βασικό στόχο τη συλλογική δράση. Η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο εναλλακτικός τουρισμός, καθώς και η δασοκομία αποτελούν για τη δημοτική αρχή βασικούς τομείς, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τόσο τα προϊόντα που παράγουν, όσο και οι υπηρεσίες που παρέχουν.

Η αρχή των συλλογικοτήτων έγινε από τη Μελισσοκομική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία με το μέλι των Αγράφων που παράγει έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ευρωπαϊκές, αλλά και αραβικές χώρες. Παρακολουθώντας αυτή την πορεία, κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν και αυτοί να ξεκινήσουν ένα συλλογικό σχήμα.

Ο Δήμος Αγράφων, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά τους και με τις δυνατότητες που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και υποδομές, τους πρότεινε να δημιουργήσουν ένα συνεταιριστικό σχήμα και από κοινού με τη συνδρομή του δήμου να μπουν στη διαχείριση των προϊόντων που παράγουν οι ίδιοι.

Αναγκαιότητα η δημιουργία σύγχρονου συλλογικού σχήματος

Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Βαλαώρα Αγράφων, ο δήμαρχος, Αλέξης Καρδαμπίκης, με τους συνεργάτες του, Νίκο Σακκά, κτηνίατρο, και Παναγιώτη Γκορόγια, αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίασαν σε κτηνοτρόφους της περιοχής μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη πρόταση, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «είναι η δημιουργία ενός συλλογικού σχήματος, ώστε και οι ίδιοι να καταφέρουν να ισχυροποιήσουν τον ρόλο και την παρουσία τους στα αγροτικά δρώμενα του τόπου μας. Τα Άγραφα έχουν πλούσια βιοποικιλότητα, το καθαρότερο κλίμα στην Ευρώπη και, όμως, δεν έχουμε καταφέρει δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand, ώστε τα προϊόντα μας να πάρουν προστιθέμενη αξία».

Ο Νίκος Σακκάς, κτηνίατρος του δήμου, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζώων της περιοχής και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Στα προβλήματα, αλλά και στις δυνατότητες της κτηνοτροφίας αναφέρθηκαν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου συλλογικού σχήματος.

ypaithros.gr