Με επιτυχία και φέτος τα ‘Πολυσπόρια’ στην Αχαΐας

1573

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Πολυσπόρια 2018 το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο κέντρο Κληματαριά στην Πάτρα από τους Ευρυτάνες Αχαΐας. 

Διατηρώντας το έθιμο της παρασκευής και προσφοράς των πολυσπορίων, της «ευχαριστήριας πανσπερμίας» προς την Παναγία, Μητέρα και προστάτιδα των πάντων, ακόμη και της φύσης, αυτό συνδέεται με την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, της εισόδου της Παναγίας σε νηπιακή ηλικία στο Ναό, στα Άγια των Αγίων. Στη λαϊκή μνήμη όμως τα «εισόδια» συνδέονται με την «εσοδεία», που σφραγίζει το τέλος της σοδειάς και την αρχή του χειμώνα, την εποχή που η καλοκαιρινή σοδειά έχει καταναλωθεί κατά το ήμισυ, αλλά και που όλοι οι καρποί έχουν συγκεντρωθεί στον οίκο, για τον υπόλοιπο χειμώνα. Έτσι, η 21η Νοεμβρίου λογίζεται ως ιδανική να προσφερθούν στην Παναγία τα «Πολυσπόρια» για την καλοσοδειά και τη γονιμότητα της γης. 

Στη φετινή θερμή συγκέντρωση των συμπατριωτών μας που διαμένουν και βιοπορίζονται στην Αχαΐα συμμετείχαν ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο οποίος χαιρέτισε και επαίνεσε τη συνέχιση του εθίμου,  ο π. Παναγιώτης Χατζής εφημέριος στη Ναύπακτο, ο κ. Χαρίλαος Χρήστου, πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας, η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, ο αντιπρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορολευκασίων Αργύρης Αγγελόπουλος, πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων παλαιότερων Δ.Σ. του Συλλόγου, κ. Κώστας Ραυτογιάννης, κ. Χρήστος Τσιλιμέκης.

Η πρόεδρος  Κατερίνα Τσιούμα στον χαιρετισμό της βραδιάς εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και όλους τους χορηγούς και δωροθέτες της εκδήλωσης. ‘‘Σαφώς τα πολυσπόρια είναι έθιμο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, ωστόσο η παραδοσιακή συνταγή των Πολυσπορίων… αυτή είναι αυστηρά ευρυτανική υπόθεση!  Εμείς, λοιπόν, οι Ευρυτάνες της Αχαΐας φροντίζουμε να ανταμώνουμε, να αναβιώνουμε το έθιμο και παρά τις δύσκολες εποχές να χτίσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας και αλληλεγγύης! Τα Πολυσπόρια σε κάθε περίπτωση στηρίζονται στην εθελοντική εργασία όλων μας προς χάριν της καταγωγικής πατρίδας μας και της αναβίωσης του εν λόγω εθίμου…’’.