Με όλες τις τιμές ο εορτασμός για την ιστορική μάχη της Καλλιακούδας

1627

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, έτσι και φέτος φορείς και σύλλογοι, γιόρτασαν την ιστορική μάχη της Καλλιακούδας, που έγινε πριν από 196 χρόνια στις 28 και 29 Αυγούστου του 1823.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός, ξεκινώντας με την τέλεση της θείας λειτουργίας στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στα Λακκώματα από τον αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Λαμπαδάρη μετά αρτοκλασίας υπέρ υγείας των παρευρισκομένων, προσφορά του Συλλόγου ‘ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ’. Μετά την Θεία Λειτουργία με την φροντίδα της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρας Ζάχου- Γιαννακοπούλου τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών της μάχης και μνημονεύτηκαν τα ονόματα των αγωνιστών αυτής Γιολδασαίων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης.

Στις τιμητικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων της μάχης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άριστείδης Τασιός, ο αντιδήμαρχος Δήμου Καρπενησίου κ. Δημήτριος Βονόρτας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού κ. Κώστας Μαντζιούτας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ανιάδας κ. Κώστας Σερετάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αναδιωτών ‘Η ΑΕΤΟΒΡΥΣΗ’ κ. Αθανάσιος Φλώρος, ο κ. Λώλος ως εκπρόσωπος του συνδέσμου Μαγαλοχωριτών ‘Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’, ο εκπρόσωπος της Ένωσης ‘ΑΧΕΠΑ’ Αμερικής κ. Παντελής Βαστάκης, ο εκπρόσωπος των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων αντιπτέραρχος ε.α. κ. Αλκιβιάδης Γιολδάσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου ‘ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ’ και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.Παραβρέθηκαν επίσης ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και η πολιτευτής Ευρυτανίας της Ν.Δ. κ. Θωμαΐς Οικονόμου.

Για το ιστορικό της μάχης μίλησε ο αντιπτέραρχος ε.α. κ. Αλκιβιάδης Γιολδάσης.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος ‘ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ’ με την Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου, τις Τοπικές Κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών και Ροσκάς, τον σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών ‘Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’ και τον σύλλογο Αναδιωτών Η ‘ΑΕΤΟΒΡΥΣΗ’.