Η ιστορία ενός τόπου μέσα από τις φωτογραφίες, τις αναμνήσεις και τις στιγμές δεκάδων φωτογραφιών που απαθανάτισαν το χθες του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας και των ανθρώπων της. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία η δημιουργία της ομάδας στο facebook με όνομα ‘‘Μνήμες Καρπενησίου & φωτογραφίες του χθες, Memories/old photos of Karpenisi’’, με διαχειριστές τους Ιωάννη Αθανασίου και Ιωάννη Δημητρίου που μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη

Όπως αναφέρεται και στην σελίδα στόχος της δημιουργία της είναι η συλλογή φωτογραφιών της Ευρυτανικής πρωτεύουσας των προηγούμενων δεκαετιών. Πολλά μέλη όμως της σελίδας ανάρτησαν και μοναδικές, πολλές φορές και συλλεκτικές, φωτογραφίες από όλη την Ευρυτανία. Ήδη η ομάδα ξεπέρασε τις 1.000 αναρτήσεις φωτογραφιών στις οποίες αναφέρονται η χρονολογία λήψης φωτογραφίας ή κατά προσέγγιση αν δεν είναι γνωστή, η τοποθεσία, τα πρόσωπα και κάθε σχετική πληροφορία.

1956. Ψηλή κορυφή Αύγουστος. Τους μόνους που αναγνωρίζω είναι η θεία μου Χρυσούλα Παπαϊωάννου πάνω δεξιά με το μαύρο παλτό και ο θείος μου Βασίλης Παπανικολάου κάτω αριστερά με το καπέλο. (Antigoni Papageorgiou)
1952. Δημοτικό σχολείο Αγία Παρασκευή Δομιανών. (Mim Xalkias)
1920. My Papou, Kosta Theodorogiannis, and his sister, Yiayia Margarita Tsakanika. (Dean Canavos)
Σπάνια ιστορική φωτο. Το γεφύρι της Τατάρνας το 1943-Στο παραπέτο του αντάρτες (Πηγή Σπύρος Μαντάς. Αρχείο γεφυριών ηπειρώτικων). (Gregory Ferras)
Αρχές δεκαετίας ´60. Κωνσταντίνα και Πηνελόπη Καρακωστή. (Alexander Thomas)
1960. Η πίσω πλευρά του προαύλιου του 2ου Δημοτικού. (Νίκος Σερέτης)
1952. Μπροστά από το τσαγκαράδικο του Ηλία Τσαπούρη στο Καρπενήσι. Κοντά στο ξενοδοχείο Μπούρα. Στην φωτογραφία όσοι γνωρίζουμε είναι, από αριστερά σε δεξιά, Κώστας Κοντοπάνος (Κουτσικος) Αθανάσιος Κράνης, Ηλίας Τσαπούρης, δίπλα άγνωστος( βοηθός),Σπύρος Θάνος. Όπως μου τα εξιστόρησε ο πατέρας μου ο Ηρακλής Αμπράζης. (Lisa Amprazis Bouloubasis)
Δεκαετία 1950, ή αρχές του ’60. Το λεωφορείο 24 θέσεων είναι του μακαρίτη Γεωργίου Ντότσικα, ο οποίος απεικονίζεται στο μέσον του καπό. Αριστερά του ένας χωροφύλακας κι ένας φωτογράφος, και δεξιά του διάφοροι επιβάτες.
Στη φωτογραφία με τα χιόνια, αντιλαμβάνεται κανείς πόσες υπεράνθρωπες προσπάθειες έκαναν αυτοί οι άνθρωποι. (Σπύρος Τσιούρης)
Τέλη της δεκαετίας του ’50. Η μητέρα μου, Ηρώ Μπούρλου (αριστερά) με τις μεγαλύτερες αδερφές της και μια φίλη τους, επιστρέφοντας από βόλτα στον δρόμο του Γυμνασίου… Στο βάθος διακρίνεται ο χαρακτηριστικός πύργος από την ασβεστοκάμινο του Κλειτσάκη. Φυσικά, το Λεκαντίν, το οποίο στις μέρες μας δεσπόζει και είναι στενά συνυφασμένο με τη συγκεκριμένη θέα (τουλάχιστον για τους γεννηθέντες τη δεκαετία του ’70 και μετά) δεν υπήρχε ακόμα. (Stephanos Siopoulos)
1964. Το πρώτο λεωφορείο είναι μάρκας MAN με εσωτερικό αριθμό (Ν.02)και ιδιοκτησίας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΤΣΙΑΣ – Κ. ΦΥΚΑΣ. Το 1971 το παρών λεωφορείο συνεκρούσθη με φορτηγό Δ.Χ. στο Σχηματάρι Βοιωτίας και κατεστράφη ολοσχερώς. Με αποτέλεσμα να χαθούν επτά άτομα και να τραυματισθούν εννέα. (Δημήτρης Βάσω Βλάχου)
1972. Φωτογραφείο Καλαντζή. Εκεί που είναι τώρα η πιτσαρία, η γωνιά. Απέναντι από την Αγία Τριάδα. Ντζανής Ιωάννης Παναγιώτης Καραγιάννης. Το 1985 συνεταιριστήκαμε και είμαστε μαζί μέχρι και σήμερα! (Παναγιώτης Καραγιάννης)

* Ενδεικτικά μερικές φωτογραφίες όπως αναρτήθηκαν στην ομάδα με το σχετικό σχόλιο και το όνομα του μέλους που την ανάρτησε.

**Η ομάδα διαθέτει τη δική της ηλεκτρονική διεύθυνση mnimeskarpenissiou@gmail.com για οποιαδήποτε σχόλιο ή ερώτηση ή παρατήρηση.