Η μεγάλη δωρεά του Ομίλου ΥΓΕΙΑ

Το Σάββατο έγινε η παραλαβή στο χωριό του Δήμου Αγράφων

Παρουσία της Υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη και πολιτικών προσώπων

Ελικοδρόμιο το επόμενο αίτημα του Δήμου – έχει ήδη στείλει τοπογραφικά

Μια μεγάλη δωρεά θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Δήμο Αγράφων που θα ωφελήσει πολύ τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας αλλά και όλους όσους βρίσκονται κοντά κι έχουν ανάγκη.

Ο λόγος για τη δωρεά ενός ασθενοφόρου του Ομίλου Υγεία το οποίο θα βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραπτοπούλου και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μιας και οι διακομιδές ασθενών διαρκούν πολλές ώρες με αποτέλεσμα να έχουμε περιστατικά θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν είχαν διακομισθεί έγκαιρα στα Νοσοκομεία Καρπενησίου ή Αγρινίου.

Χαρακτηριστική η περίπτωση πριν από ένα χρόνο περίπου 60χρονου από το Λιθοχώρι, ο οποίος ήταν νεκρός όταν τελικά μετά από 4-5 ώρες που χρειάστηκε να πάει και να επιστρέψει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι, έφθασε στο Νοσοκομείο.

Η δωρεά

Η πρωτοβουλία προέκυψε από την συνάντηση του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη στον ιατρό κ. Αθανάσιο Τσακανίκα, οι οποίοι αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή στον Όμιλο Υγεία, ζητώντας ένα ασθενοφόρο για να καλυφθεί ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου Αγράφων στο επίπεδο των έγκαιρων διακομιδών, μιας και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, αφού το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάζεται πολλές ώρες μέχρι να φτάσει στα δυτικά του νομού.

Ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Υγεία, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, απάντησε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αγράφων και ο Νομικός Σύμβουλος και μέλος ΔΣ του Ομίλου κ. Παπαδογεωργάκης κίνησε τις διαδικασίες για να γίνει η δωρεά. Στην ευόδωση του στόχου συνεισέφερε και η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.

Το μόνο που μένει είναι μια τυπική άδεια από το ΕΚΑΒ που εκκρεμεί και θα δοθεί άμεσα, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Έδρα και χρήση του ασθενοφόρου

Η έδρα του νέου ασθενοφόρου θα βρίσκεται στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραπτοπούλου, το οποίο είναι τις περισσότερες φορές καλυμμένο από βάρδια Ιατρού, αλλά θα εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές όπου παραστεί ανάγκη. Το πάγιο αίτημα των κατοίκων να υπάρχει πάντα κάποιος ιατρός σε βάρδια σε ένα μεγάλο χωριό όπως είναι το Ραπτόπουλο, το οποίο έχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και Υπηρεσίες, Τράπεζα κλπ, τώρα με την έλευση ασθενοφόρου γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο.

Το ασθενοφόρο θα οδηγείται από εθελοντές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό εγχείρημα μιας διακομιδής ασθενούς και θα είναι μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων.

Στόχος είναι σε κάθε διακομιδή να υπάρχει και συνοδός ιατρός για τη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών. Βέβαια, όπως τονίζει από την πλευρά του ο Δήμος δεν θα παρακαμφθεί σε καμία περίπτωση το ΕΚΑΒ, αλλά το ασθενοφόρο θα λειτουργεί συμπληρωματικά και επικουρικά στο έργο της ιατρικής περίθαλψης.  

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων στην ουσία βρίσκεται στα σκαριά της. Θα αποτελείται από εθελοντές Αγραφιώτες που θα εκπαιδευτούν και θα μπορούν να συμμετέχουν ή να πραγματοποιούν τις διακομιδές. Τα μέλη της θα είναι πολλά και θα οργανωθούν βάσει των αντίστοιχων Επίλεκτων Ομάδων σε όλη την Ελλάδα. Στην εκδήλωση της παραλαβής του ασθενοφόρου στο Ραπτόπουλο θα γίνει η πρώτη γνωριμία με την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος, η οποία και θα καθοδηγήσει την ομάδα των Αγράφων. Εθελοντές στην ομάδα των Αγράφων θα μπαίνουν συνεχώς, προκειμένου να γίνει ένας δυνατός και ευέλικτος οργανισμός που θα προσφέρει στους κατοίκους των Αγράφων.

Ποιοι είναι η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος

Το καλοκαίρι του 2003 στην Θεσσαλονίκη ιδρύεται η «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης», μετά από την αλλαγή του καταστατικού της τετραετούς προσκοπικής ομάδας με την επωνυμία «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χορτιάτη», ενώ γίνεται μέλος των εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το 2005 με Αρ.Μητρώου:16/2005

Αργότερα, η οικογένεια των Επίλεκτων μεγάλωσε με την ίδρυση νέων αυτόνομων τμημάτων στη Σιντική, στο Αιγάλεω, στην Κόρινθο, στο Πανόραμα, στην Λάρισα, το Βόλο, το Κιλκίς, την Βοιωτία και στην Επανομή. Τα παραπάνω τμήματα είναι αυτόνομα με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο παρ’ όλα αυτά, για την επίτευξη της κοινής εκπαίδευσης των ομάδων και των κοινών γνώσεων, ο προσδιορισμός της εκπαίδευσης και ο έλεγχος των ομάδων πραγματοποιείται από την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος.

Οι ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ έχουν ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα:

Η αντιμετώπιση κρίσεων, είτε ανθρωπογενών (πόλεμοι), είτε συνεπεία φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων ή ασθενειών. Η οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών, καθώς, επίσης, και η λήψη μέτρων για την πρόληψη όλων των ανωτέρω δυσάρεστων καταστάσεων.

Η εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (πυροπροστασία, καθαριότητα κλπ), που έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες και των ευπαθών ομάδων πολιτών.

Εκπαίδευση

Για να συμμετέχει ένας πολίτης στις ομάδες των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα βασικό σχολείο πέντε (5) μηνών. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά και γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους από επαγγελματίες εκπαιδευτές στο είδος τους ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος.

Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων οι εθελοντές διαλέγουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες: Πρώτες Βοήθειες, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο, Προστασία των Δημόσιων Δρυμών, την Αντιμετώπιση Κρίσεων, την Εκπαίδευση Διασωστικών Σκύλων, Τηλεπικοινωνίες, Internet και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών.

Στόχος του συλλόγου είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες ώστε να μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών. Για το λόγο αυτό οι εθελοντές-πολίτες εκπαιδεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα κληθούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή από επαγγελματίες διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας, από Πυροσβέστες, από γιατρούς, νοσηλευτές, το Ε.Κ.Α.Β. καθώς και τον Ο.Α.Σ.Π.

Η εκπαίδευση βασίζεται κυρίως στις Α’ Βοήθειες, στη διάσωση εγκλωβισμένων από ερείπια (Αντιμετώπιση Καταστροφών), στη διάσωση στο βουνό (Ορεινή Διάσωση) και στο υγρό στοιχείο (ναυαγοσωστική – καταδύσεις –ανελκύσεις), στις Τηλεπικοινωνίες αλλά και στο Π.Β.Χ. Χημικές Ραδιενεργής Καταστροφές.

Η εκδήλωση για την παραλαβή του ασθενοφόρου

Η παραλαβή του νέου ασθενοφόρου από τον Όμιλο ‘Υγεία’ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαΐου 2021 στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων. Σύμφωνα με την πρόσκληση του Δήμου, η εκδήλωση της παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στις 4:30 το απόγευμα στην Πλατεία Ραπτοπούλου και ταυτόχρονα θα γίνει παρουσίαση και γνωριμία με την ‘Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων’, η οποία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της δημιουργίας της.  

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, όπως είναι φυσικό, πολλοί δημότες του Δήμου Αγράφων, ενώ από τους επισήμους θα παραβρεθεί η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Νομικός Σύμβουλος και Μέλος ΔΣ του Ομίλου Υγεία κ. Παπαδογιωργάκης, οι Υπεύθυνοι της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος συμπεριλαμβανομένου και του Μετεωρολόγου κ. Τάσου Αρνιακού, ο οποίος είναι μέλος της Ομάδας.

Επίσης, πρόσκληση έχουν λάβει ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφια Βουλευτής Ευρυτανίας, ιατρός κα Θωμαΐς Οικονόμου, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι κά.

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αγράφων

Σε επικοινωνία μας με το Δήμαρχο Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό για τη δωρεά:

«Με τον ερχομό του ασθενοφόρου δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας, αλλά όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι για να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των διακομιδών και στη δημοτική ενότητα των Αγράφων. Αυτές οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες δίνουν λύσεις αλλά η ανάπτυξη τομέα ΕΚΑΒ στην Δυτική Ευρυτανία είναι η οριστική λύση και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για μας. Για την κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές ασθενών υποβάλλαμε ήδη τοπογραφικά και αναμένουμε την πολιτική αεροπορία να γνωμοδοτήσει για τις προδιαγραφές. Το πρόβλημα της στελέχωσης των δομών υγείας με ιατρούς δυστυχώς συνεχίζεται. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος μέσα από τα αρμόδια όργανα θα δώσει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στο Δήμο μας. Αν όλα αυτά δεν αποδώσουν και αν συνεχιστούν οι ελλείψεις ή αποδεχόμαστε τη μοίρα μας ή αλλάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τον σχεδιασμό των παροχών υγείας στις ορεινές περιοχές όπως είναι και η δική μας».