Από τον Σύλλογο Εθελοντών Ν. Ευρυτανίας κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών ‘ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ’

Γράφει η Δρ Φλώρα Σταυρίδη Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Η λέξη καρκίνος είναι ταυτισμένη στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων με πολλούς και καλά εδραιωμένους μύθους σχετικά με τη νόσο. Τα καλά νέα, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους μύθους, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, έχουν πλέον διαψευστεί ή ξεπεραστεί.

Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο

 Μόνο έμμεσα μπορεί η ζάχαρη να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκινογένεση.

Ο καρκίνος ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, που ακόμη κι όταν δεν θεραπεύουν εντελώς τον καρκίνο, παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Έχω κληρονομικό ιστορικό καρκίνου, άρα θα νοσήσω κι εγώ

Σε γενικές γραμμές , μόλις το 5-10% των καρκίνων είναι κληρονομικοί. Το 90-95% οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος και σε γενετικές μεταλλάξεις, λόγω της γήρανσης.

Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο και η φαρμακοβιομηχανία την κρύβει

Σήμερα, οι πρόοδοι στη θεραπεία του καρκίνου είναι τόσο μεγάλες, που μπορούμε πλέον να πούμε ότι είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στο να νικήσουμε τη νόσο. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές όπως η ανοσοθεραπεία μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να χειριστούμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου: μεταστατικές μορφές της νόσου ακόμη και σε ηλικιωμένους ασθενείς, χαρίζοντας όχι μόνο χρόνια αλλά και ποιότητα ζωής.

Οι ακτινογραφίες (και οι αξονικές) προκαλούν καρκίνο;

Οι αξονικές και οι ακτινογραφίες εκθέτουν μεν τον ασθενή σε ακτινοβολία, η δόση αυτή της ακτινοβολίας είναι μικρή, πολύ μικρότερη από αυτήν που δεχόμαστε σε ετήσια βάση από το περιβάλλον μας.

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη προκαλεί ανικανότητα

Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, τα νεύρα που παίζουν ρόλο στη στύση μπορούν να μείνουν ανέπαφα. Ωστόσο, θα χρειαστεί λίγος καιρός για να ανακτήσετε τη στυτική σας λειτουργία. Ωστόσο υπάρχει και η λύση της βραχυθεραπείας που συνίσταται στην εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων στον προστάτη αδένα η οποία  εκτός από ανώδυνη  δεν επηρεάζει και τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς.

Φταις εσύ που έπαθες καρκίνο

Όχι δεν φταις εσύ. Πρόσφατη μελέτη του Johns Hopkins έδειξε ότι τα 2/3 των μεταλλάξεων που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου οφείλονται σε τυχαία λάθη που συμβαίνουν τη στιγμή της διαίρεσης των κυττάρων, και δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, ούτε καν με τα γονίδιά σου.

Τα ενθέματα σιλικόνης και τα σουτιέν με μπανέλες προκαλούν καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι η επιλογή του σουτιέν τους μπορεί να τους δημιουργήσει καρκίνο. Εξίσου αβάσιμος είναι και ο ισχυρισμός ότι τα ενθέματα σιλικόνης ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού.

Οι βαφές μαλλιών προκαλούν καρκίνο

Επί του παρόντος, δεδομένα που να μπορούν να δώσουν μετά βεβαιότητας μια απάντηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν υπάρχουν.