Ντουφεκιάς Νίκος

0
6305

 

Όνομα: Ντουφεκιάς Νίκος

Τόπος Κατοικίας: Καρπενήσι

Ιδιότητα: Ζαχαροπλάστης, Πρωταθλητής Αγώνων DRIFT

Αγαπημένο Σημείο στην Ευρυτανία: Φαράγγι ‘‘Πάντα Βρέχει’’

Στάση Ζωής : ‘‘Ζήσε στα όρια’’

Ο Νίκος Πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Drift

Άλλη μια πρωτιά για το Καρπενήσι, αυτή την φορά με έναν πρωταθλητή στην άσφαλτο. Ο Νίκος Ντουφεκιάς κατέκτησε για 3η χρονιά το πρωτάθλημα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Drift.  Ο έλεγχος της πλαγιολίσθησης όπως ονομάζεται ελληνικά το drift αυτοκίνητου, είναι ένα πολύ δύσκολο οδηγικό επίτευγμα και τελειοποιείται με πολύ προπόνηση και πολλές ώρες πρακτικής στο τιμόνι. Ο Νίκος δεν φαίνεται ότι τυχαία βρίσκεται σε αυτή τη θέση, μιας και από τότε που θυμάται τον εαυτό του συνειδητοποιεί την αγάπη που είχε για την ταχύτητα και την αδρεναλίνη. Από πολύ νωρίς κατάλαβε την έφεση του στην γρήγορη οδήγηση. Στα 18 απέκτησε το πρώτο του αυτοκίνητο και στα 20 το αυτοκίνητο που έχει μέχρι σήμερα και με το οποίο έχει κερδίσει τις διακρίσεις. Το πάθος του Νίκου για τους τέσσερεις τροχούς και το θέαμα τις ασφάλτου, συμπληρώνεται από την πειθαρχημένη και αποφασιστική προσωπικότητά του, που φαίνεται να μην αφήνει τίποτα στην τύχη. Προπόνηση και αγωνιστική εμπειρία και πάντα στο πλευρό του μια δυνατή και πιστή ομάδα, τεχνικών και χορηγών που πάντα τον στηρίζει, είναι τα μυστικά της πρωτιάς. Απ’ την άλλη ο Νίκος αποδεικνύει ότι ο δυναμισμός στην άσφαλτο συνδυάζεται με την δεξιοτεχνία της ζαχαροπλαστικής και ανήκει σε αυτή την νέα γενιά χαρισματικών ανθρώπων με τις πολυσχιδείς προσωπικότητες, που μπορούν να ξεχωρίζουν σε αντικείμενα που φαινομενικά διαφέρουν. Ας μάθουμε τι λέει ο Νίκος Ντουφεκιάς για την διάκρισή του και την αγάπη του στους 4 τροχούς…

ΕΠ. Νίκο 1oς πανελλαδικά στο πρωτάθλημα DRIFT για 3η φορά. Τι σημαίνει για σένα αυτό;

ΝΝ. Αυτό που ζω φέτος είναι κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι που παραπάνω από αυτό που θα μπορούσα να φανταστώ για τον εαυτό μου. Θυμάμαι εδώ και χρόνια να παρακολουθώ αγώνες σε διάφορες πίστες ανά την Ελλάδα και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι είμαι ικανός να βρεθώ στην θέση ενός τέτοιου οδηγού, να διεκδικεί μια θέση στο βάθρο και να ανταγωνίζομαι την πρώτη θέση του πανελλήνιου πρωταθλήματος Drift.

ΕΠ. Μια διάκριση τέτοιου επιπέδου είναι αποτέλεσμα προπόνησης και εμπειρίας ή πάθους για τους τέσσερεις τροχούς;

ΝΝ. Μια τέτοια διάκριση είναι αποτέλεσμα και συνάρτηση πολλών παραγόντων. Το πάθος για το αυτοκίνητο και κατά συνέπεια για την γρήγορη οδήγηση και τους αγώνες. Η εμπειρία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επίσης. Οι εμπειρίες έρχονται μέσα από τις πολλές ώρες προπόνησης αλλά περισσότερο μέσα από τους αγώνες. Βέβαια να επισημάνω ότι χωρίς τη σωστή ομάδα όσο πάθος και εμπειρία και να έχεις τίποτα δε μπορεί να επιτευχθεί. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με βοηθάνε, με καθοδηγούν και με ακολουθούν σε κάθε βήμα μου. Υπάρχουν χορηγοί οι οποίοι με στηρίζουν οικονομικά, υπάρχουν χορηγοί οι οποίοι με στηρίζουν με εξοπλισμό και υπάρχει και μια ομάδα τεχνικών που ασχολείται αποκλειστικά με την συντήρηση και την βελτίωση του αυτοκινήτου. Ακόμα και οι φίλοι που με ακολουθούν σε κάθε αγώνα και με εμψυχώνουν είναι για μένα ένας σημαντικός παράγοντας. Άρα η εμπειρία, το πάθος και η στήριξη φέρνουν τα σωστά αποτελέσματα και τις διακρίσεις.

Μια ομάδα τεχνικών και φίλων πάντα κοντά στον Νίκο

ΕΠ. Πώς προέκυψε η αγάπη σου για τα αυτοκίνητα;

ΝΝ. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι και έμφυτο. Πάντα μου άρεσε ό,τι είχε ρόδες και είναι γρήγορο. Στο τέλος με κέρδισε αυτό το είδος μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι γρήγορο, θεματικό και γεμάτο αδρεναλίνη. Μου άρεσε που δεν έχει ταβάνι-όριο και πάντα προσπαθείς να εξελίξεις την οδήγηση και να γίνεσαι καλύτερος.

ΕΠ. Πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες οδικής ασφάλειας και σεβασμού του οχήματος στους αγώνες αλλά και στην καθημερινή οδήγηση;

ΝΝ. Οι κανόνες οδηγικής ασφαλείας είναι το Α και το Ω. Πρέπει για την ασφάλειά μας να τους τηρούμε και να τους σεβόμαστε όσο αυστηροί και να είναι.

ΕΠ. Η εκπαίδευση που απαιτείται για το άθλημά σου σε έχει επηρεάσει ή αλλάξει σαν προσωπικότητα και σαν οδηγό στην καθημερινότητά σου;

ΝΝ. Μέσα από τους αγώνες και τους κανονισμούς μαθαίνουμε και την πειθαρχία. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να πειθαρχούν στους κανονισμούς. Ξέρεις ότι αν δεν σεβαστείς τους κανονισμούς θα βγεις αυτόματα εκτός ή μπορεί να κινδυνεύσει η σωματική σου ακεραιότητα. Αυτό κατά συνέπεια περνάει και στην καθημερινότητα σου και στην ιδιοσυγκρασία σου ότι πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες οδηγικής κυκλοφορίας και τους άλλους οδηγούς, με αποτέλεσμα να γίνεσαι πιο σωστός και ευσυνείδητος οδηγός. Μαθαίνεις να δοκιμάζεις το όχημα σου και τις δεξιότητες σου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπως οι πίστες με πλήρη ασφάλεια και όχι στον δρόμο διακινδυνεύοντας την δίκη σου ακεραιότητα αλλά και την ασφάλεια άλλων ανυποψίαστων οδηγών.

ΕΠ. Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί στόχοι σου;

ΝΝ. Καταρχήν να ολοκληρώσω το πρωτάθλημα με επιτυχία και να πάρω την πρώτη θέση στην κατηγορία μου (street legal). Για του χρόνου αν μου επιτρέψουν τα οικονομικά μου και συνεχίζουν να με στηρίζουν θα προσπαθήσω να ανέβω στην μεγάλη κατηγορία (PRO) για να δοκιμάσω αν θα είμαι κι εκεί εξίσου ανταγωνιστικός απέναντι σε πιο έμπειρους οδηγούς και δυνατά αυτοκίνητα.

Δεξιοτέχνης στην άσφαλτο αλλά και στην ζαχαροπλαστική. Εδώ μαζί με την σεφ Ντίνα Νικολάου