«Να γίνουμε ξανά ένα κίνημα που διεκδικεί το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή για όσους δεν τους χαρίστηκε τίποτα»

30523

 

Ο Παναγιώτης Βλάχος έτοιμος για την κεντρική πολιτική σκηνή

Ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στον Β.Τ. Αθηνών, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για την απόφασή του αυτή, τη δημοκρατία, την Ευρυτανία και το μέλλον

«Δεν κληρονόμησα “μεγάλο όνομα”, εργάζομαι καθημερινά, δεν κάνω πολιτική από χόμπι και ο πλούτος μου είναι οι φίλοι και συνεργάτες μου. Άρα πρέπει να τα χτίσουμε και να τα χτίσω όλα από την αρχή» 

«…όσο δεν συμμετέχουμε στην πολιτική, εκδικούμαστε τους εαυτούς μας. Στερούμε από εμάς, τους φίλους και την οικογένειά μας, το δικαίωμα σε καλύτερους νόμους, καλύτερα έργα, καλύτερα ζωή. Αυτήν τη φορά, ας σκεφτούμε αλλιώς» 

«Εύχομαι και ελπίζω να έχω τη στήριξη των χιλιάδων συμπατριωτών μας που κατοικούν στο Γαλάτσι, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία, στο Μαρούσι και στους υπόλοιπους δήμους της Βόρειας Αθήνας. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις εξάλλου, θα βρεις έναν άξιο και ευφυή Ευρυτάνα» 

«Ο Κώστας Μπακογιάννης… άλλαξε το Καρπενήσι και έκανε συστηματική δουλειά στηΣτερεά Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι αν εκλεγεί, θα πετύχει και στην Αθήνα…» 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την υποψηφιότητά του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Καρπενησιώτης Παναγιώτης Βλάχος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής και μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για την απόφασή του αυτή. Απαντά για την πολιτική, το ΚΙΝΑΛ, την Ευρυτανία, τα σχέδια για το μέλλον, αλλά και την υποψηφιότητά του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων και δηλώνει ‘τυχερός και υπερήφανος’ που μεγάλωσε στο Καρπενήσι.

Ε.Π. Θα είστε υποψήφιος βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής. Είστε έτοιμος για τη διεκδίκηση αυτή ακόμη κι αν έρθουν οι εκλογές αύριο;

Π.Β. Μια σύντομη προεκλογική περίοδος στερεί από τους νέους υποψηφίους τον απαραίτητο χρόνο για να τους γνωρίσει ο κόσμος και να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους. Από την άλλη, μια κυβέρνηση αποδυναμωμένη, με οριακή πλειοψηφία και χωρίς ιδεολογική και πολιτική συνοχή, δεν κάνει καλό στη δημοκρατία. Ιδιαίτερα όταν η χώρα μας παραμένει δανειακά εξαρτημένη και η ανάπτυξή της δεν φαίνεται ότι έχει στέρεες βάσεις. Άρα, όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Επιτρέψτε μου όμως ένα επιπλέον σχόλιο στο σενάριο που αναφέρετε. Η δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα στον εκάστοτε Πρωθυπουργό να προκαλεί πρόωρες εκλογές όποτε θέλει, λειτουργεί υπέρ αυτών που έχουν το όνομα, το χρήμα και τις διασυνδέσεις να επανεκλέγονται. Πιστεύω ότι για να λειτουργεί η δημοκρατία, για να έχει το κράτος συνέχεια, αλλά και να μπορούν νέες δυνάμεις να έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στην πολιτική με αξιώσεις, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την πρόταση της σταθερής κυβερνητικής θητείας. Να έχει δηλαδή κάθε κυβέρνηση σταθερή θητεία τεσσάρων ετών και μόνο σε έκτακτες συνθήκες να μπορεί να την διακόψει, με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι συμβαίνει στις ώριμες δημοκρατίες.

Ε.Π. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική και μάλιστα με την κεντρική σκηνή της; Πώς επιλέξατε την Αθήνα και όχι τον τόπο καταγωγής σας, την Ευρυτανία, για να διεκδικήσετε τη θέση του Βουλευτή;

Π.Β. Στην Ευρυτανία μεγάλωσα, έζησα τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου και εδώ εξακολουθεί να “καπνίζει το τζάκι μου”. Εδώ απέκτησα τις πρώτες μου εικόνες για την πολιτική μέσα από τον διαρκή και συνεπή αγώνα των γονιών μου στο ΠΑΣΟΚ και στον προοδευτικό χώρο. Όμως επεδίωξα να είμαι υποψήφιος στην Αθήνα γιατί εκεί ζω και εργάζομαι τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής μου. Επίσης, γιατί στην πρώην Β’ Αθηνών χτυπά η καρδιά της κρίσης και εκατομμύρια πολίτες ζουν μια σκληρή καθημερινότητα, χωρίς την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έχουμε εμείς εδώ. Ως στέλεχος της νεότερης γενιάς θεωρώ καθήκον μου να κολυμπήσω στα βαθιά και να βοηθήσω τον προοδευτικό χώρο να ανασυγκροτηθεί στις περιοχές όπου κάποτε πλειοψηφούσε. Εύχομαι και ελπίζω να έχω τη στήριξη των χιλιάδων συμπατριωτών μας που κατοικούν στο Γαλάτσι, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία, στο Μαρούσι και στους υπόλοιπους δήμους της Βόρειας Αθήνας. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις εξάλλου, θα βρεις έναν άξιο και ευφυή Ευρυτάνα.

Ε.Π. Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον του Βορείου Τομέα Αθηνών, αλλά και γενικότερα;

Π.Β. Είναι θετικό και πρέπει να πιστωθεί στη σημερινή κυβέρνηση, ότι κατάφερε να ‘σπάσει’ την αχανή Β’ Αθήνας σε τρεις μικρότερες περιφέρειες. Ήταν ουσιαστικά μια κλειστή εκλογική περιφέρεια, μόνο για πρωτοκλασάτα στελέχη με χρήματα και επιρροή. Η ύπαρξή της καταστρατηγούσε την αρχή της ισότιμης συμμετοχής στην πολιτική. Τώρα τα εμπόδια είναι μικρότερα, αλλά πρέπει σταδιακά να πάμε σε ακόμη μικρότερες περιφέρειες. Είναι κάτι που πιστεύω βαθιά και θα αγωνιστώ να συμβεί. Όπως θα αγωνιστώ για να πείσω τους συμπολίτες μου να μην ψηφίσουν μόνο “για να φύγουν αυτοί”, αλλά να επιβραβεύσουν τις γνώσεις, τη συνέπεια και το ήθος αρκετών ανθρώπων που πολιτεύονται. Θα είμαι πραγματικά ευτυχής αν το Κίνημα Αλλαγής καταφέρει να αυξήσει την εκλογική του δύναμη και ανανεωθεί σε πρόσωπα. Το έχει ανάγκη ο προοδευτικός χώρος και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Ε.Π. Ποια η σχέση σας με την Ευρυτανία και κυρίως με το Καρπενήσι όπου μεγαλώσατε; Πόσο συνέβαλε στις αποφάσεις σας για το μέλλον το μεγάλωμά σας σε μια τέτοια πόλη;

Π.Β. Είμαι τυχερός και υπερήφανος που μεγάλωσα σε αυτόν τον υπέροχο τόπο. Μπορεί να μας έλειπαν αρκετά σε σχέση με τα παιδιά που μεγάλωναν στις μεγαλουπόλεις, αλλά τίποτα δεν μας εμπόδισε να σπουδάσουμε σε καλά πανεπιστήμια και σχολές, να βρούμε καλές δουλειές, να αποκτήσουμε περισσότερες παραστάσεις. Βέβαια όλα αυτά μας τα “έκοψε” η κρίση και πρέπει τώρα να τα διορθώσουμε εμείς, αλλιώς θα ζήσουν και τα παιδιά μας χειρότερα. Τα παιδιά της γενιάς μου παίξαμε πολύ στο δρόμο, είχαμε ελευθερία και ασφάλεια, μάθαμε να είμαστε υπεύθυνοι από μικροί, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό αν μεγαλώναμε στην Αθήνα. Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς, τα παιδιά που μεγαλώνουν στην επαρχία διατηρούν μέσα τους ένα στοιχείο ρομαντισμού, αλλά και ρεαλισμού ταυτόχρονα, που τους επιτρέπει να επιβιώνουν και να ελίσσονται σε δύσκολες συνθήκες. Πάντως, το σημερινό Καρπενήσι έχει πολλές περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες από παλιότερα και το μέλλον του ανήκει.

Ε.Π. Σε ανάρτηση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαλείστε τη συλλογικότητα και ότι όλα θα τα χτίσετε “από κάτω”, με βάση την υποστήριξη όλων. Πόσο εφικτό είναι αυτό, στη θέση που κατέχει το ΚΙΝΑΛ σήμερα στην πολιτική σκηνή, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη που είχε το ΠΑΣΟΚ παλιά;

Π.Β. Μα πώς αλλιώς θα μπορούσα; Στο Καρπενήσι όλοι είμαστε γνωστοί, αλλά στην Αθήνα δεν σε ξέρει κανείς. Δεν κληρονόμησα “μεγάλο όνομα”, εργάζομαι καθημερινά, δεν κάνω πολιτική από χόμπι και ο πλούτος μου είναι οι φίλοι και συνεργάτες μου. Άρα πρέπει να τα χτίσουμε και να τα χτίσω όλα από την αρχή. Να γίνουμε ξανά ένα κίνημα που διεκδικεί το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή για όσους δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Γι’ αυτούς γεννήθηκε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτούς υπάρχει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, παρά τα λάθη που έγιναν. Ιδιαίτερα για τη νεότερη γενιά, που μεγαλώνει σε μια Ελλάδα με ανισότητα, φτώχεια και ψαλιδισμένο ορίζοντα, η απάντηση δεν βρίσκεται στα επιδόματα ή σε μισο-δουλειές των 300 ευρώ. Δεν είναι λύση να συντηρεί την οικογένεια η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Και ούτε φυσικά να παίρνουν αποφάσεις για εμάς περιπτώσεις σαν τον Καμμένο, επειδή θυμώσαμε και στείλαμε στη Βουλή ό,τι χειρότερο έχει δει η Μεταπολίτευση. Να το πω απλά: όσο δεν συμμετέχουμε στην πολιτική, εκδικούμαστε τους εαυτούς μας. Στερούμε από εμάς, τους φίλους και την οικογένειά μας, το δικαίωμα σε καλύτερους νόμους, καλύτερα έργα, καλύτερα ζωή. Αυτήν τη φορά, ας σκεφτούμε αλλιώς.

Ε.Π. Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για Δήμαρχο Αθηναίων;

Π.Β. Μετά από μια δεκαετία κρίσης, η Αθήνα σταδιακά γυρίζει σελίδα, γίνονται επενδύσεις, απέκτησε κοινωνικές δομές, έχει οικονομική άνεση και θα δείτε ότι με μια καλή Διοίκηση θα γίνει αγνώριστη προς το καλύτερο. Βασικός υπεύθυνος για αυτήν την ποιοτική αλλαγή είναι ο σημερινός της δήμαρχος, ο Γιώργος Καμίνης, που κράτησε την Αθήνα όρθια στη χειρότερη φάση της μεταπολεμικής της ιστορίας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης απέδειξε ότι αν υπερβούμε τις παρωπίδες μας και τους εγωϊσμούς μας, μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε σπουδαία πράγματα για τον τόπο μας. Άλλαξε το Καρπενήσι και έκανε συστηματική δουλειά στη Στερεά Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι αν εκλεγεί, θα πετύχει και στην Αθήνα, όπου πολιτεύεται και ο καλός μου φίλος Παύλος Γερουλάνος, στον οποίο επίσης πιστεύω πολύ. Είναι δυο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, με γνώσεις, δίκτυα, εμπειρία. Μακάρι να συνεργαστούν για το καλό της πρωτεύουσας, που είναι ο καθρέφτης της χώρας μας και αξίζει να γίνει επιτέλους μια ανθρώπινη και αξιοβίωτη πόλη. Το μεγαλύτερο στοίχημα για έναν δήμαρχο Αθηναίων είναι να πείσει τους Αθηναίους ότι η πόλη τους ανήκει και μόνο αυτοί μπορούν να την κάνουν καλύτερη.