Οι έντονες αντιδράσεις των Αγραφιωτών στα σχέδια εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων συνεχίζονται με δράσεις / η θέση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας

8555

Μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις ανακοίνωσαν διάφορες συλλογικότητες και σύλλογοι των Αγράφων αντιδρώντας στα σχέδια εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στις κορυφές των Αγράφων. Με ανάρτησή του ο τέως Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας ανακοίνωσε ημερίδα στον Αλίαρτο, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα Αγραφιώτες από τα χωριά της Ευρυτανίας που ζουν σε Βοιωτία, Σχηματάρι, Ελαιώνα, Θήβα, Αλίαρτο, Λειβαδειά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου Αλιάρτου, το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 7 μ.μ.

Ανάβαση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και στη Νιάλα, στη κορυφή Καταραχιάς στα 2.002μ., όπου σχεδιάζεται να μπουν ανεμογεννήτριες, μέλη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, στις 23 και 24 Ιουνίου, ανάμεσα σε ένα σύνολο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό των Αγράφων.

Επιστολή προς την Ένωση Ευρυτάνων της Αμερικής  ‘‘Βελούχι’’ έστειλε η Κίνηση Πολιτών Αγράφων ζητώντας την ενίσχυσή τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει: ‘‘Ως Αγραφιώτες ,για άλλη μια φορά εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη για το αξιόλογο και θεάρεστο έργο που επιτελεί επί 74 τώρα χρόνια η Ένωση αλλα και για την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν τα μέλη της προς την γενέτειρα Ευρυτανία και την βοήθεια που εξακολουθούν να προσφέρουν στους Ευρυτάνες μέσω των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα και Αμερική. Σταθείτε δίπλα μας μεταφέροντάς μας νέες ιδέες, χρήσιμες γνώσεις και ωφέλιμες για τον τόπο μας εμπειρίες καθώς και ενισχύστε το θεάρεστο έργο σας στην Ευρυτανία συμμετέχοντας ενεργά στα κοινωνικά έργα, στα γεύματα αγάπης, στο κοινωνικό φροντιστήριο κ.α’’.

Κάθετη η θέση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας που μελετά την περιοχή των Αγράφων

 Αποφασισμένη να συμμετέχει με κάθε τρόπο και ακόμα και με προσφυγεί στο ΣΤΕ, δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό και το τμήμα πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, προκειμένου να προστατευθεί το παρθένο περιβάλλον των Αγράφων. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι τα όρη των Αγράφων αποτελούν μια περιοχή υψηλής σημασίας για την ορνιθοπανίδα και ειδικά για τα μεγάλα αρπακτικά και τα πουλιά των αλπικών περιοχών. Για τον λόγο αυτό μέρος της περιοχής έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ GR101 Όρη Άγραφα) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 GR2430002 “Όρη Άγραφα”.

Η σπουδαιότητα των Όρνεων των Αγράφων

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, προσδίδει στην περιοχή η σταθερή παρουσία ενός σημαντικού αριθμού Όρνιων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και τα πουλιά χρησιμοποιούν τα εκτεταμένα υπο-αλπικά λιβάδια των Αγράφων για τροφοληψία. Η σημασία ορεινών περιοχών, όπως εν προκειμένω των Αγράφων, για την επιβίωση των εναπομεινάντων πληθυσμών πτωματοφάγων αρπακτικών στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι τεράστια, αφού οι γύπες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτά για την επιβίωσή τους. Είναι γνωστό πως τα Όρνια εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά πλέον από την εκτατική κτηνοτροφία για την εξασφάλιση της τροφής τους. Έτσι, έχουν πλέον συγχρονίσει τον ετήσιο βιολογικό τους κύκλο με τις πρακτικές της εκτατικής/νομαδικής κτηνοτροφίας, ώστε να εκμεταλλεύονται τη διαθεσιμότητα τροφής ανάλογα με την εποχή του έτους. Το χειμώνα τα όρνια απαντώνται σε χαμηλότερα υψόμετρα, πολλές φορές στις παρυφές των πεδιάδων, όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους πάντα σε απρόσιτους γκρεμούς. Την εποχή αυτή τα βουνά είναι σκεπασμένα με χιόνια και τα κοπάδια βρίσκονται σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Το καλοκαίρι, η επιστροφή των κοπαδιών στα ορεινά βοσκοτόπια, σηματοδοτεί και την μετατόπιση των κοπαδιών των όρνιων σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα Όρνια πραγματοποιούν καθημερινές μετακινήσεις μεταξύ των θέσεων φωλεοποίησης και των ορεινών λιβαδιών, ενώ άλλες φορές δημιουργούν νέες θέσεις ανάπαυσης (θερινές κούρνιες) σε μεγάλα υψόμετρα, μακριά από τις θέσεις αναπαραγωγής έτσι ώστε να βρίσκονται πλησιέστερα στην περιοχή τροφοληψίας. Στην περιοχή των Αγράφων συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του εναπομείναντα πληθυσμού που αναπαράγεται στον Αράκυνθο και στα Ακαρνανικά Όρη. Τα Όρνια φωλιάζουν πολύ νωρίς σε σχέση με άλλα πουλιά (από τον Φλεβάρη ή και τον Γενάρη ακόμη) έτσι ώστε το καλοκαίρι τα νεαρά άτομα να είναι σε θέση να ακολουθήσουν τα ενήλικα στα βουνά. Η εποχή αυτή είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την επιβίωση των νέων πουλιών όσο και για την σωστή προετοιμασία των ενηλίκων για την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο. Γίνεται λοιπόν σαφές πως οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών τροφοληψίας κατά την περίοδο αυτή, είτε πρόκειται για μείωση των διαθέσιμων τροφικών πόρων (πχ μείωση της κτηνοτροφίας), είτε για υποβάθμιση του οικοτόπου (διάνοιξη δρόμων, εγκατάσταση ΑΙΟΠΑ και δικτύων μεταφοράς ενέργειας), θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη μελλοντική διατήρηση του είδους. Ειδικά δε, για την ηπειρωτική Ελλάδα στην οποία τα τελευταία 30 χρόνια έχει συντελεστεί μια δραματική μείωση των αριθμών των Όρνιων, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμες συνθήκες για την επιβίωση των τελευταίων Όρνιων.

Οι ορεινοί οικότοποι των Αγράφων έχουν συνδιαμορφωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τη φύση και τον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα στο οποίο εκτός από τα Όρνια, βρίσκουν τροφή και αναπαράγονται και άλλα είδη πτηνών, κάποια εκ των οποίων σπάνια και απειλούμενα όπως η Κοκκινοκαλιακούδα, ο Χρυσαετός και η ορεινή Πέρδικα, ενώ τα εκτεταμένα λιβάδια φιλοξενούν πολλά στρουθιόμορφα πουλιά χαρακτηριστικά των αλπικών περιοχών, όπως η Χιονάδα, ο Πυρροκότσυφας κ.α