Ο 21ος αιώνας μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τη χώρα μας, με την είσοδό μας στο ευρώ, μεγάλα έργα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, διακρίσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές οργανώσεις του αθλητισμού και της τέχνης (euro-eurovision) και πάει λέγοντας. Όταν ήρθε όμως η ώρα του απολογισμού, το …ταμείο ήταν μείον. Οι τεράστιες σπατάλες και η διαχρονική κλοπή στα υπουργεία αμύνης με τους εξοπλισμούς και σε άλλα υπουργεία από ξεδιάντροπους κλέφτες και απατεώνες πολιτικούς μας έριξαν στο νύχια του Δ.Ν.Τ και στην παρέα του αδίστακτου μισέλληνα Σόιμπλε. Μια καταστροφική 10ετή πορεία που γονάτισε τον ελληνικό λαό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δυσβάσταχτα μνημόνια. Επιτέλους το 2018 βγήκαμε απ’ αυτά και ο λαός φαινόταν να σηκώνει κεφάλι μετά απ’ αυτή τη λαίλαπα.

Η επέλαση της ήδη συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας ξανά γονάτισε το λαό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες. Όπως αποδείχτηκε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η διαχείρισή της από την κυβέρνηση απέτυχε. 23.000 νεκροί συμπολίτες μας στα ράντζα οι περισσότεροι και εκτός των ΜΕΘ, η αποτυχία στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, η τιμή των μοριακών τεστ και η μη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων σε όλο τους το μεγαλείο με το ΕΣΥ να καταρρέει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά πριν ανατείλει το 2022 η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή φτώχεια, καταπλακώνουν τους μη έχοντες, μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, που ζουν και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι κοροϊδία μοιράζοντας ‘’ψίχουλα’’, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος στο τελευταίο του διάγγελμα. Το κοινό πρόβλημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, το οποίο σε συνάρτηση με την εκτίναξη του πληθωρισμού, προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων νοικοκυριών και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Κι όλα αυτά πριν ξεκινήσει ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Ένας πόλεμος καταστροφικός για την Ευρώπη και με απρόβλεπτες συνέπειες για την υφήλιο. Περί τούτου δεν θα αναλωθούμε σε γεωπολιτικές και στρατιωτικές αναλύσεις, αν και όλοι πλέον έχουν γίνει αναλυτές υποστηρίζοντας την μια ή την άλλη πλευρά. Θα παραθέσουμε μόνο κάτι απ’ τις προχθεσινές δηλώσεις ενός αξιόλογου αμερικανού πολιτικού άνδρα και μεγάλου ηθοποιού, του Άρνολντ Σβαρτσενέκερ για τούτο τον πόλεμο:

«…Ο Βαλντιμίρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο και οι Ρώσοι στρατιώτες άδικα θυσιάζουν τις ζωές τους για ένα πόλεμο που καταδικάζεται από όλο τον κόσμο. Η δύναμη και η καρδιά του ρωσικού λαού με εμπνέει πάντα…».

Τώρα αν εμάς τους Έλληνες μας σώσει ο θεόσταλτος ‘’Μωυσής’’ δεν το βλέπω, με τις πλάκες που κουβάλησε στον ώμο απ’ το Σινά. Κατά πόσον θα καλύπτεται πίσω απ’ την πανδημία και τον πόλεμο θα δείξει!

                                             Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr