Οι δράσεις για την σωτηρία των Αγράφων συνεχίζονται…

2577

Με επιτυχία η εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ

Την περασμένη Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, με θέμα:  «Σώστε τα Άγραφα» από το τεράστιο οικολογικό έγκλημα εξαιτίας της επικείμενης τοποθέτησης  βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.

Το Συντονιστικό Αθήνας για τα Άγραφα, αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους και τους παριστάμενους καλεσμένους, προχώρησε σε ενημέρωση, ζητώντας την στήριξη όλων για την σωτηρία των Αγράφων.

Ο λόγος τους στους δημοσιογράφους είχε ως εξής:

‘’Σας καλέσαμε εδώ σήμερα με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με το εθνικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί από την επικείμενη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών (sic πάρκα), όπως σας αναφέραμε ήδη, ότι υπέγραψε την εγκατάστασή τους ο Υπ.ΠΕΝ, στα απάτητα και αδιατάραχτα για αιώνες βουνά των Αγράφων.

Τα Άγραφα είναι μια ορεινή περιοχή της Ν. Πίνδου, με υψηλή αισθητική και οικολογική αξία, χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000,  ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα/οικότοπος για απειλούμενα είδη. Στα πλαίσιά της πρόσφατης νομοθεσίας κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, εκπονήθηκε μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ που χαρακτηρίζει τα Άγραφα «καθαρά άθικτο φυσικό περιβάλλον σε δυσπρόσιτη δασοσκεπή περιοχή…ίσως το ένα από τα δυο πλέον παρθένα φυσικά τοπία της Στερεάς Ελλάδας …»

Σε αυτήν την περιοχή και σε υψόμετρο 1.800-2.000μ. οι άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών που υπογράφηκαν, χωρίς να έχει διασφαλιστεί και επαληθευτεί πλήρως, πριν την έγκριση του έργου, αν πραγματικά προστατεύεται ο συγκεκριμένος οικότοπος.

Παραβιάζεται λοιπόν – όπως θα αναλύσουμε παρακάτω – συστηματικά και κατ΄ εξακολούθηση, η ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και οι αρχές προστασίας των οικοτόπων, καθώς δεν διασφαλίζεται η διατήρησή τους.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 

Τα δυο βιομηχανικά αιολικά έργα πρόκειται να εγκατασταθούν σε θέσεις του Δ. Αγράφων Ευρυτανίας, στη θέση Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα, με 20 ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένης ισχύος 40 MW και θέση Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι, στην γνωστή ιστορική «Νιάλα», με 20 ανεμογεννήτριες εγκαταστημένης ισχύος 46 MW

Ενώ τα έργα διασύνδεσης του Α/Σ προς την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, πρόκειται να γίνουν εντός των ορίων του Ν. Καρδίτσας. Θα απαιτηθούν η διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 25.527μ.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του έργου: υψόμετρο 1.800μ.

Συνολικό ύψος ανεμογεννήτριας: 120μ.

Διάμετρος ρότορα (πτερωτής): 71 μ.

Φορείς, σύλλογοι, κινήματα και πολίτες από Καρδίτσα, Ευρυτανία και ΑΘήνα  καταγγέλλουν ότι υφίστανται πολύ σοβαροί λόγοι για την ακύρωση της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στην περιοχή των Αγράφων  και έχουν ξεκινήσει νομικούς αγώνες όπως Αιτήσεις Ακύρωσης και Αιτήσεις Αναστολής των έργων στο Σ.τ.Ε

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλουν τα παρακάτω:

  1. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ελλιπείς και παραπλανητικές για το δημόσιο συμφέρον.
  2. Χρησιμοποιήθηκε η Μέθοδος της «σαλαμοποίησης».
  3. Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μελέτες είναι συνοπτικές, επιφανειακές, γενικόλογες και σκόπιμα ελλιπείς σε καίρια στοιχεία που τις καθιστούν αναξιόπιστες και επιστημονικά ανακριβείς.
  4. Αποκρύπτεται η σχεδόν καθολική αρνητική βούληση της Ευρυτανικής κοινωνίας επί του Ε.Π.Σ.Χ.Α.Α-ΑΠΕ.
  5. Αγνοήθηκε ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός της Στερεάς.
  6. Δεν αναφέρεται η ορνιθοπανίδα.
  7. Ανυπαρξία Φυτοτεχνικών Μελετών

Για όλα τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι έχει κατατεθεί Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ότι: «οι ΜΠΕ των έργων είναι ελλιπείς, ατελείς, αόριστες, μη αντικειμενικές, παραπλανητικές και δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα ευαίσθητα δεδομένα των Αγράφων». 

ΖΗΤΕΙΤΑΙ να ΔΙΕΥΡΕΥΝΗΘΕΙ αν διαπράχθηκαν με την χορήγηση των δυο αδειών τα εγκλήματα της ψευδούς βεβαίωσης, απάτης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και να προχωρήσει στα νόμιμα.

Τελειώνοντας θα πρέπει να σας αναφέρω  ότι η Ευρυτανία προσφέρει τον υδάτινο πλούτο της στο 14% της καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας του εθνικού μας ενεργειακού ισοζυγίου, θυσιάζοντας ζωτικό χώρο και κοινότητες στο Φράγμα Κρεμαστών και στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό του και υδροδοτώντας τα υδροηλεκτρικά έργα Κρεμαστών, Στράτος I , Στράτος ΙΙ, Καστρακίου, και αυτό της Λ. Πλαστήρα από την δεκαετία του ΄60 κιόλας’’.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, όλες οι μεγάλες εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας, όπως Η Εφημερίδα των Συντακτών, Ελεύθερος Τύπος, Τα Νέα και άλλες, φιλοξενούσαν εκτενή δημοσιεύματα αναφορικά με τα αιολικά στα Άγραφα και τη συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ.