Γερμανός-Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας, ο Χένρι Τσάρλς Μπουκόβσκι (1920-1994), που έγραφε κυρίως στο Λος Άτζελες. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία κι έχει αναγνωριστεί, ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές η μεγάλη επιρροή του. Αγαπημένο ‘’πορνόγερο’’ της ποίησης και της μυθιστοριογραφίας τον ονόμασαν πολλοί βιβλιοκριτικοί. Μιλούσε για τη ζωή έξω απ’ τα δόντια. Η ποίησή του δεν είναι τίποτε άλλο από την ευαισθησία της, άλλοι τον θέλουν ως ‘’τραγουδιστή των πόθων’’. Πάντα τον τραβούσε το περιθώριο. Έπινε περισσότερο, από όσο έπρεπε. Έγραφε μόνο για την σκληρή πραγματικότητα, την ωμή αλήθεια που αντιμετώπιζε και συχνά επικρίθηκε για το ύφος του, και πολλοί τον θεωρούσαν επιθετικό. Ο Μπουκόβσκι ένας ιδιόρρυθμος προφητικός συγγραφέας, που χρησιμοποιούσε την ποίηση και την πεζογραφία για να απεικονίσει την βλάβη της αστικής ζωής και την καταπιεσμένη αμερικανική κοινωνία. Ένας cult συγγραφέας που το έργο του στηρίχτηκε στην εμπειρία, την φαντασία και το συναίσθημα. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε 12 γλώσσες, παρότι μέχρι πρότινος το μεγάλο μέρος τους ήταν ανέκδοτο.
Οι «Γυναίκες», είναι ένα βιβλίο του, γεμάτο ασωτία, αλκοόλ, ξενύχτι και σεξ όπου και όπως τύχει. Αυτή είναι η μποέμικη ζωή του Μπουκόβσκι, ενός ποιητή που ταξιδεύει ανά την Αμερική και απαγγέλει τα ποιήματά του σε εκδηλώσεις. Το χιούμορ και η ωμή πολλές φορές γλώσσα και κυνικότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημά του. Από το έργο του αυτό επέλεξα να παραθέσω ένα απόσπασμα για τους συγγραφείς διαχρονικά, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σ’ αυτή την κατηγορία:
«…Έχουν ένα πρόβλημα οι συγγραφείς. Εάν κάτι που έγραψε ένας συγγραφέας εκδοθεί και πουλήσει πάρα πολλά αντίτυπα, ο συγγραφέας αυτός πιστεύει ότι είναι μεγάλος συγγραφέας. Εάν κάτι που έγραψε ένας συγγραφέας, εκδοθεί και πουλήσει ένα μέτριο αριθμό αντιτύπων, ο συγγραφέας αυτός πιστεύει ότι είναι μεγάλος συγγραφέας. Εάν κάτι που έγραψε κάποιος εκδοθεί και πουλήσει ελάχιστα αντίτυπα κι αυτός ο συγγραφέας πιστεύει στη μεγαλοσύνη του.
Εάν κάτι που έγραψε ένας συγγραφέας δεν έχει εκδοθεί ποτέ και ο συγγραφέας δεν έχει παραδάκι να το τυπώσει ιδίοις εξόδοις, τότε ο συγγραφέας αυτός πιστεύει ότι είναι ανυπέρβλητα μεγάλος συγγραφέας. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μεγαλείο σε όλα αυτά. Σχεδόν ανύπαρκτο το πράγμα, αόρατο.
Αλλά μπορείς κάλλιστα να είσαι σίγουρος, ότι οι χειρότεροι συγγραφείς έχουν την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, οι χειρότεροι συγγραφείς αμφιβάλλουν λιγότερο από όλους για την αξία τους. Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι να τους αποφεύγεις όσο γίνεται τους συγγραφείς, αλλά είναι αδύνατον, σχεδόν αδύνατον..»
Σκέψεις για τους σημερινούς συγγραφείς για την αυτοκριτική τους, μη εξαιρουμένης και της ταπεινότητάς μου!

                                       Κώστας Μπουμπουρής  
                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
                                       (k.boubouris@yahoo.gr)