Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου και την Κυριακή 10 Απριλίου το αφιέρωμα στη ζωή του Προεπαναστατικού ‘Ηρωα των Αγράφων, Αντώνη Κατσαντώνη.

Το Σάββατο σε έναν κατάμεστο χώρο στο θέατρο “Κιβωτός” στο Γκάζι, με θεατές κάθε ηλικίας και από κάθε μέρος της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η καταπληκτική θεατρική παράσταση “Κλέφτης” αφιερωμένη στον Κατσαντώνη. Μια θεατρική παράσταση με δυνατές συγκινήσεις κ εξαιρετικές ερμηνείες, αφιερωμένη στη ζωή του σπουδαίου αγωνιστή των Αγράφων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και της ανάδειξης μορφών και γεγονότων που συνδέονται με αυτήν. Οι θεατές μέσω της αθρόας συμμετοχής τους αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την σπουδαία δουλειά των μελών της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής “Βορείως”, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Μιας ομάδας νέων ανθρώπων με αγάπη για τη θεατρική δημιουργία και διάθεση πολιτιστικής προσφοράς.

Οι διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη,  ολοκληρώθηκαν την Κυριακή όταν ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην Πρύτανης, κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης,  παρουσίασε την αξιοσύνη, την ευφυία, το ελεύθερο κ ανυπότακτο πνεύμα, τη μεγαλοψυχία, την περιφρόνηση στο θάνατο, τη βαθιά θρησκευτική πίστη του ασυμβίβαστου κ αδάμαστου ‘Ηρωα. Τα παραδοσιακά τραγούδια που ακολούθησαν την εμπεριστατωμένη ομιλία του κυρίου Καψάλη, από τον σολίστα του κλαρίνου Νίκο Φιλιππίδη  συγκίνησαν τους θεατές καθώς έφεραν στο μυαλό όλων, τα ανείπωτα βάσανα του ανυπότακτου ‘Ηρωα που απαρνήθηκε κάθε φυσικό συναίσθημα κ όλες τις χαρές της ζωής για την Πατρίδα.

Η αξία αυτής της ιστορικής μνήμης, αποτέλεσε το κίνητρο για τους 7 Δήμους ( Αγράφων, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Αθηνών, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων, Λίμνης Πλαστήρα) να συνεργαστούν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης προς τιμή του Κατσαντώνη που η προσφορά του στον εθνικό αγώνα είναι πελώρια κ ανεκτίμητη και έτσι η  μνήμη του επιβάλλεται να μείνει αθάνατη για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι κ να μαθαίνουν οι μικρότεροι.