Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΡΒΑΡΙΑΔΑ – ΑΓΡΑΦΑ – ΕΠΙΝΙΑΝΑ», προϋπολογισμού 2.800.000,00 € με ΦΠΑ.
Το έργο, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί, αφορά στην ολοκλήρωση του δρόμου των Αγράφων μέχρι το χωριό Άγραφα και την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου μέχρι και την γέφυρα της Παλαιοκαρυάς. Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαπλατύνσεων, τεχνικών έργων, οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης, καθώς και εργασίες για την σήμανση και την ασφάλεια σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου Βαρβαριάδα – Άγραφα και προς Επινιανά σε μήκος 7.000μ.
Αναλυτικότερα έχουν μελετηθεί να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι εργασίες:
Α. ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Προβλέπονται εργασίες διαπλατύνσεων προς στα ανάντι της οδού με εκσκαφές από την χιλ. θέση 1+000 έως την 1+700 (με αρχή χιλιομέτρησης 0+000 μετά την γέφυρα της Βαρβαριάδας). Επίσης προκειμένου να επιτευχθεί το απαιτούμενο πλάτος της οδού θα πραγματοποιηθούν ακόμη μικροδιαπλατύνσεις με εργασίες εκσκαφών σε διάφορα σημεία επί της οδού. Στα παραπάνω σημεία των διαπλατύνσεων θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα τεχνικά έργα – τοίχοι αντιστήριξης αν κριθεί απαραίτητο για την ευστάθεια των πρανών. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή σωληνωτών και κιβωτοειδών οχετών σε συγκεκριμένες θέσεις για την διευθέτηση των όμβριων υδάτων. Σε ορισμένα σημεία όπου παρουσιάζονται κορήματα και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας της οδού και θα τοποθετηθεί ελεύθερο πλέγμα για να εξασφαλιστεί η προστασία των διερχόμενων οχημάτων.
Β.ΟΔΟΣΤΡΩΣΙΑ-ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ
Θα πραγματοποιηθούν εργασίες οδοστρωσίας με κοκκώδες υλικό μεγέθους κόκκων έως 200mm. μεταβλητού πάχους. Σύμφωνα με την κυκλοφορία και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού προτείνεται οδόστρωμα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3.50μ., έρεισμα πλάτους 0.25 μ στα κατάντη ενώ στα ορύγματα θα κατασκευαστεί κρασπεδόρειθρο σε όλο το μήκος επεμβάσεων συνολικού πλάτους 1,20μ. Προβλέπεται βάση από θραυστά αδρανή υλικά σε δύο στρώσεις, πάχους 0,10μ. η κάθε μία, ασφαλτική προεπάλειψη, ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας πάχους 0,05μ για συνολικό μήκος 7.000 μ.
Γ.ΣΗΜΑΝΣΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το οδόστρωμα θα διαγραμμιστεί κατάλληλα με δύο γραμμές στα ανάντι και κατάντι μέρη πλάτους 0,25μ έκαστη και δυο γραμμές στον άξονα του πλάτους 0,15μ. Σε επικίνδυνες θέσεις της οδού θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας, ενώ θα τοποθετηθούν σιδηρά κιγκλιδώματα γεφυρών στη θέση «Γέφυρα Μοναστηρακίου».
Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν αναμένεται να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά της οδού αλλά να βελτιώσουν την διάβαση της ως τμήμα του επαρχιακού δικτύου Νομού Ευρυτανίας.
Η Περιφερειακή Αρχή πιστή στο πρόγραμμά της χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα για την περιοχή. Έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας.

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Τασιός ανέφερε τα εξής: “Με το έργο αυτό κάνουμε ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, της δημιουργίας πρόσβασης με ασφαλτόστρωση στα χωριά των Αγράφων. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού επιλύουμε χρόνια προβλήματα προσβασιμότητας τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους επισκέπτες και δίνουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής με δημιουργία νέων τουριστικών διαδρομών αλλά και συγκοινωνιακών διευκολύνσεων για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.