Μπορεί η απόφαση να βάλει φρένο στα αιολικά;

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στην έκδοση ψηφίσματος-γνωμοδότησης, για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνοδών έργων, α) στη θέση «Μίχος –Βοϊδολίβαδο –Απέλινα» ισχύος 40MW και β) στη θέση «Γραμμένη –Τούρλα –Καρνόπι ισχύος 46MW, των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αποφάσισε το Δ.Σ. Δήμου Αγράφων.

Οι σύμβουλοι είπαν ένα ομόφωνο ‘όχι’ στις παραπάνω μελέτες αναφέροντας: «Εμμένουμε στις επιφυλάξεις, όπως διατυπώθηκαν στην προηγούμενη απόφαση –ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων για το ίδιο θέμα. Είμαστε υπέρ των ωφέλιμων πηγών ενέργειας με προτεραιότητα στην προστασία του Περιβάλλοντος, όρους που δεν πληρούν οι συγκεκριμένες ΜΠΕ όπως έχουν κατατεθεί. Γι’ αυτό προτείνουμε την αναστολή αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων έργων, μέχρι τη σύνταξη ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τις Α.Π.Ε. που θα λαμβάνει υπόψη τις ανωτέρω περιβαλλοντικές και άλλες παραμέτρους που έχουν ήδη επισημανθεί. Επίσης,ζητούμε από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής των Αγράφων από περιοχή προτεραιότητας εγκαταστάσεων ΑΠΕ και την άρση των αδειοδοτήσεων του συνόλου των έργων Αιολικών &Υδροηλεκτρικών που την καταδικάζει σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Επισημαίνουμε την επιφύλαξη του Δήμου Αγράφων, ως προς τις νόμιμες ενέργειές του, για την προστασία παντός νομίμου δικαιώματος του για τυχόν προβλήματα από γεωλογικά φαινόμενα όπως αυτά που είναι  σε εξέλιξη στην περιοχή μας, αλλά και κατά παντός υπευθύνου για λάθη και παραλείψεις».

Η στάση της αντιπολίτευσης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», Μπαμπαλής Θεόδωρος, Τσιάμης Θεόδωρος, Κίτσιος Γεώργιος, Λαθύρη –Καραγιάννη Βασιλική, Μάκκας Απόστολος, Τάκης Κωνσταντίνος, Διώτη Αργυρώ και Σταμούλης Αθανάσιος ψήφισαν θετικά στην εισήγηση και δήλωσαν τα εξής, σύμφωνα με το απαντητικό email που απέστειλαν: «Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: Έρχεται σήμερα ως θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο εισήγηση του Δημάρχου, να πάρουμε απόφαση για «ψήφισμα-γνωμοδότηση επί των νέων μελετών των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»[…] Δεν υπάρχει έγγραφο προς τον Δήμο που να μας ζητείτε η άποψη του Δήμου Αγράφων. Για την ίδρυση των αιολικών πάρκων εμείς σαν συνδυασμός όταν ζητήθηκε γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ήμασταν οι μόνοι που είχαμε ταχθεί κατά των αιολικών πάρκων, θέση στην οποία παραμένουμε έως και σήμερα. Επίσης σύμφωνα με τον νέο νόμο δεν απαιτείται πλέον και δεν προβλέπεται απόφαση γνωμοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων για το συγκεκριμένο θέμα. Αν και πιστεύουμε ότι η όλη συζήτηση γίνεται για επικοινωνιακούς και μόνολόγους, αφού α)δεν μας ζητείτε η γνώμη μας επί των μελετών και β) δεν μας προσκομίσθηκαν όπως στην εισήγησή του αναφέρει ο Δήμαρχος οι νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εμείς συμφωνούμε για την έκδοση του ψηφίσματος».