Τιμές στον ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη

Η εκπροσώπηση της Στερεάς Ελλάδας στη μεγάλη παρέλαση της Αθήνας

Διαφορετικός ήταν τη φετινή χρονιά ο εορτασμός της Επετείου της 25ης Μαρτίου, λόγω των υγιειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στη χώρα μας για το λόγο αυτό οι εορτασμοί έγιναν απουσία πολιτών και δίχως την καθιερωμένη παρέλαση. Διαφορετική ήταν επίσης, διότι η ημέρα εκείνη αποτέλεσε και την έναρξη των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα, το Καρπενήσι στολίστηκε με τις ελληνικές σημαίες όπως κάθε χρόνο, ενώ στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα πανό που απεικονίζουν τους ήρωες της Επανάστασης που άφησαν ιστορία με τη δράση τους στην Ευρυτανία, καθώς και με σπουδαίους πολεμιστές που κατάγονται από την Ευρυτανία. Με την συμβολική αυτή κίνηση η Αντιπεριφέρεια δείχνει την ενεργή συμμετοχή της στις δράσεις που θα ακολουθήσουν, τιμώντας την Επανάσταση του 1821, το σπουδαιότερο γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, που σήμανε και την έναρξη της ίδρυσης του συγχρόνου Ελληνικού Κράτους. Την ημέρα της 25ης Μαρτίου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. κ. Γεώργιου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την κα. Παναγιωτοπούλου Μαρία, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την πολιτική ηγεσία και τα σώματα ασφαλείας παρουσία κληρικών. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, προς τιμήν των αγωνιστών του ’21, ενώ ανάμεσα στους επισήμους ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καλαντζή, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος Κων/νος, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Μουτσώκος Χρήστος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ευρυτανίας Σταύρος Φακίτσας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Δημήτριος Καρατσίκης, καθώς και εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι στολές του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου στον Ελληνικό Στρατό

Παρών στην μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα ήταν με έναν διαφορετικό τρόπο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου δανείζοντας με χαρά από την Ιματιοθήκη του15 Ανδρικές Φορεσιές στη ΔΥΒ του Ελληνικού Στρατού. Με τον τρόπο αυτό εκπροσωπήθηκε η Στερεά Ελλάδα στην παρέλαση των Αθηνών την 25ηΜαρτίου 2021 τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Κατά την επίσκεψη των ανδρών του στρατού στο Καρπενήσι για να παραλάβουν τις φορεσιές, ξεναγήθηκαν και στο μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο!

Από το Λήμερι του Κατσαντώνη γιόρτασαν τα Άγραφα

Ο Δήμος Αγράφων επέλεξε να τιμήσει στο πρόσωπο του ήρωα Κατσαντώνη, όλους τους ήρωες της Επανάστασης. Με βαθιά ευγνωμοσύνη και ιδιαίτερη τιμή στους αγωνιστές του 1821 και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία, ο Δήμαρχος Αγράφων, κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Κατσαντώνη στο χωριό Λημέρι του Δήμου, που υπήρξε το λημέρι του Κατσαντώνη, και εξήρε το ήθος και την ανδρεία του, ενώ ο κ. Σεραφείμ Μπακούσης με ένα κλέφτικο τραγούδι έδωσε ένα διαφορετικό και συγκινητικό χρώμα στην όλη εκδήλωση. Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης απέδωσε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Ντίνο Αλέστα για την πολύτιμη βοήθειά του, μιας και ο κ. Αλέστας βιντεοσκόπησε την εκδήλωση και δημιούργησε ένα συγκινητικό βίντεο με εικόνες από την περιοχή και το ξακουστό Λημέρι του Κατσαντώνη υπό την υπόκρουση του τραγουδιού που μιλά για τον ήρωα και τον τόπο. Το βίντεο διάρκειας 8 περίπου λεπτών βρίσκεται στο site του Δήμου αλλά και στο youtube.

Κατάθεση στεφάνων και ανάλογες τιμές αποδόθηκαν και σε άλλα χωριά του Δήμου Αγράφων, όπως στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοκατούνας παρουσία των Αντιδημάρχων Σουλιώτη Χρυσούλας και Ηρούς Νταλαφούρα καθώς και του Προέδρου Διώτη Γεώργιου. Κατάθεση στεφανιών στο ηρώο έγινε και στο Ραπτόπουλο από τον Αντιδήμαρχο κ. Ζαχαράκη Παναγιώτη, καθώς και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Μάκκα Ηλία.