Όνομα: Χρήστος Καρακάσης

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Παντοπωλείου ‘Το Μικρό Χωριό’

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Αλέστια

Αν και το όνομα του νέου παντοπωλείου που άνοιξε πριν μόλις ένα μήνα παραπέμπει στο όμορφο χωριό της Ποταμιάς, η οικογένεια Καρακάση κατάγεται από τα Αλέστια Ευρυτανίας. Άλλο ένα όμορφο και γεμάτο καλούδια παντοπωλείο Ευρυτάνων για να προστεθεί στα μικρά delicatessen των συμπατριωτών μας που κερδίζουν τις εντυπώσεις στις γειτονιές της Αττικής. Ο Χρήστος Καρακάσης μας μιλάει για το μικρό χωριό που οραματίστηκαν να δημιουργήσουν σε μια από τις γειτονιές του Υμηττού, με εκλεκτά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας και φυσικά και της Ευρυτανίας.

ΕΠ. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέα σας κατάστημα και τη φιλοσοφία του.

ΧΚ. Το ‘Μικρό Χωριό’ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Αθήνα στην περιοχή του Υμηττού. Είναι ένα παντοπωλείο που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο. Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι να προσφέρει εκλεκτά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδος τα οποία είναι δύσκολο να τα βρει κάποιος στην Αθήνα. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ακριβώς επειδή συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο και θέλουμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή την καλύτερη ποιότητα σε προσιτές τιμές.

ΕΠ. Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του;

ΧΚ. Λόγω ότι είμαστε μια οικογένεια που οι γονείς μας μεγαλώσανε στην επαρχία και ήρθαν μετά στην Αθήνα μάθαμε να ψάχνουμε μαγαζιά με ιδιαίτερα και καλά σε ποιότητα προϊόντα, κάτι που έλειπε από την περιοχή μας. Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο μαγαζί. Ψάξαμε στην περιοχή και επισκεφτήκαμε μαγαζιά σε κλίμακα 3 χιλιομέτρων, είδαμε τι έλειπε από τα προϊόντα που θέλαμε να βάλουμε και επιλέξαμε μικρούς παραγωγούς για να ενσωματώσουμε το κατάστημά μας.

ΕΠ. Ποια προϊόντα μπορεί κανείς να βρει στο ‘Μικρό Χωριό’;

ΧΚ. Οποίος επισκεφθεί το κατάστημά μας μπορεί να βρει φρέσκα λαχανικά και φρούτα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, βιολογικά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία, αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κρήτη, τα νησιά, την Πελοπόννησο και τη Ηπειρωτική Ελλάδα, παξιμάδια κρητικά, μέλι διαφόρων ειδών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όσπρια ελληνικά, χύμα ξηρούς καρπούς, παστέλια, ζυμαρικά ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμα μπορεί να βρει κατεψυγμένα ψάρια και κατεψυγμένα λαχανικά, ζύμες κατεψυγμένες από την  Εύβοια, κρητικά κατεψυγμένα προϊόντα (καλτσουνια, λυχναρακια, μαραθοπιτες και άλλα πολλά, και τέλος μπορείς να βρεις το φυσικό χυμό ροδιού την Στεριά Ελλάδα.  

ΕΠ. Ποια είναι η πρώτη ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού σε αυτά; Τα προτιμάει;

ΧΚ. Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική υπάρχουν αρκετοί πελάτες οι οποίοι έρχονται και από άλλες περιοχές μόνο για αυτά τα προϊόντα, που μπορούν να τα βρουν δύσκολα αλλού.

ΕΠ. Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές επέστρεψαν στα μικρά συνοικιακά μαγαζιά για τις αγορές των τροφίμων τους; Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτή η αλλαγή;

ΧΚ. Ναι τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε οι καταναλωτές να προτιμάνε τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά για τις αγορές τροφίμων, αυτό πιστεύω οφείλετε στο ότι ο καταναλωτής ψάχνει να βρει την καλύτερη ποιότητα σε ένα προϊόν κάτι που τα μικρά μαγαζιά το κοιτάνε και το επιδιώκουν περισσότερο. Ακόμα προτιμάνε να στηρίξουν ένα μαγαζί της γειτονιάς τους που το γνωρίζουν και ξέρουν ότι θα τους εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο.

ΕΠ. Εκτός από το όνομα του καταστήματός σας μπορούμε να βρούμε σ’ αυτό Ευρυτανικά και Στερεοελλαδίτικα προϊόντα;

ΧΚ. Πέρα από το όνομα του καταστήματος τα προϊόντα της Ευρυτανίας που θα μπορούσε αυτή την στιγμή να βρει κανείς στο ‘Μικρό Χωριό’ είναι τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού όπως το κάστανο, το καρύδι και άλλα πολλά, ακόμα μπορεί να βρει χειροποίητες και πάρα πολύ γευστικές μαρμελάδες. Και δεν θα μπορούσε από μαγαζί μας να λείψουν τα προϊόντα του Αλλαντοποιείου ‘Στρεμμένος’, τα βραβευμένα χειροποίητα αλλαντικά που ωριμάζουν με φυσικό τρόπο.

‘‘Είναι ένα παντοπωλείο που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο.’’
‘‘Είναι ένα παντοπωλείο που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο.’’

‘‘Οι γονείς μας μεγαλώσανε στην επαρχία και μάθαμε να ψάχνουμε μαγαζιά ποιοτικά προϊόντα’’