Όνομα: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ιδιότητα:  Ζυθοποιός

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Η ταμπέλα ‘LOCAL BEER’ (Τοπική Μπύρα) στο περίπτερο της 1ης Ευρυτανικής μπύρας CARPINUS και η παρουσία της στις διεθνής διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καρπενήσι το προηγούμενο διάστημα, ήταν ίσως το πιο αισιόδοξο σημάδι που είδαμε στο στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Ένας καλός οιωνός ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στον τόπο μας, βασισμένο αποκλειστικά στο όραμα, στην ενέργεια και στην προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Καλός οιωνός ότι η επιχειρηματική πρωτοβουλία μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο μας και να κρατήσει τους νέους του. Η οικο- ζυθοποιία της οικογένειας Αντωνοπούλου για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μπορεί παρά μόνο να μας ενθουσιάσει και να μας κάνει περήφανους. Για την γεύση και την ποιότητά της δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, παρά μόνο να ην απολαύσουμε…

ΕΠ. Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της 1ης Ευρυτανικής Ζυθοποιίας CARPINUS;

ΚΑ. Η ιδέα για τη δημιουργία της Μικροζυθοποιίας Ευρυτανίας ξεκίνησε το 2013 μαζί με τις πρώτες ζυθοποιήσεις που κάναμε μαζί με τον πατέρα μου. Η απόφαση για να φτιάξουμε μπύρες ήρθε τελείως αναπάντεχα μετά από την επαφή μας με άλλους οικοζυθοποιούς. Έτσι αρχικά πειραματιστήκαμε με υλικά και κατσαρόλες που είχαμε και παράξαμε τις πρώτες παρτίδες που απείχαν πολύ από το να ονομαστούν μπύρες. Κομβικό σημείο στη πορεία αυτή ήταν η εγγραφή μας στο Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδας – ΣΕΖΕ . Μέσω του συλλόγου αυτού γνωρίσαμε τη πραγματική τέχνη της καλής μπύρας, κατασκευάσαμε τον πρώτο χειροποίητο εξοπλισμό μας, πήραμε μέρος σε σεμινάρια και διαγωνισμούς και γνωρίσαμε πολλούς άλλους ερασιτέχνες που είχαν την ίδια απασχόληση με εμάς.

Όταν λοιπόν το 2018 φτάσαμε στο σημείο το αποτέλεσμα της δουλειάς μας να είναι σε επίπεδο τέτοιο που να μπορεί να σταθεί στην αγορά της μπύρας και μετά από παραγωγή εβδομήντα πέντε διαφορετικών τύπων συνταγών, με πάρα πολλές επαναλήψεις, αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να τολμήσουμε αυτό που αρχικά είχαμε σχεδιάσει.

ΕΠ. Ποιες είναι οι γεύσεις που μας προτείνει η CARPINUS;

ΚΑ. Ονομάσαμε τις μπύρες που βγάζουμε CARPINUS παίρνοντας το όνομα από το φυλλοβόλο δέντρο Γαύρος που το λατινικό του όνομα είναι Carpinus orientalis. Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει η εκδοχή πως το Καρπενήσι πήρε το όνομά του από την πληθώρα Γαύρων – Καρπίνων που φύονται στη περιοχή. Έχουμε παράξει, μέχρι τώρα, πέντε διαφορετικές μπύρες και ήμαστε στο δρόμο για την παρουσίαση και της έκτης.

Όλες είναι διαφορετικές με αρκετά έντονα χαρακτηριστικά, που τις διαφοροποιεί μεταξύ τους.

Η πρώτη που ετοιμάσαμε είναι η CARPINUS PALE ALE μια χλωμή αρκετά πικρή μπύρα με αρώματα λουλουδιών και επίγευση μπισκότου.

Η δεύτερη είναι η CARPINUS Ν.Ε.Ι.Ρ.Α., ξανθιά σχετικά πικρή, με έντονα αρώματα από εσπεριδοειδή, όπως grapefruit, πορτοκάλι και λεμόνι.

 Στη συνέχεια έχουμε την CARPINUS BELGIAN WIT. Η Βέλγικη εκδοχή των Weiss που είναι ξανθιά, αρωματισμένη με κόλιανδρο και βγάζει αρώματα μπαχαρικών και κυρίως λίγο μαύρου πιπεριού.

Η μαύρη μπύρα της συλλογής μας είναι μια CARPINUS ROBUST PORTER. Έγινε με μαύρες βύνες και αρωματίστηκε με βανίλια.  Η αίσθηση που δίνει είναι πως περιέχει καφέ espresso και σοκολάτα, αρώματα που προσφέρουν οι βύνες και οι λυκίσκοι της συνταγής της.

Η CARPINUS SMOKED AMBER ALE στη συνέχεια είναι μια σκούρα μπύρα με κεχριμπαρί χρώμα, που δίνει την αίσθηση του καπνιστού.

Τέλος η CARPINUS SPRUSE SAISSON που ετοιμάζουμε θα είναι μια μπύρα αρωματισμένη με μέλι και φρέσκα βλαστάρια έλατου για να ταιριάζει με το κατεξοχήν δέντρο της περιοχής μας. Αλλά γι αυτή αργότερα.

ΕΠ. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν τις μπύρες που παράγετε να ξεχωρίζουν;

ΚΑ. Όλες οι μπύρες μας είναι ALE δηλαδή αφροζύματες, σε αντίθεση με τις lager, pilsner κλπ που είναι βυθοζύμωτες. Αυτό δίνει στις μπύρες μας ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις που τις καθιστούν ουσιαστικά ως ποτό, σε αντίθεση με τις βυθοζύμωτες που τις καταναλώνουμε ως αναψυκτικό.

ΕΠ. Πρόσφατα με την παρουσία σας σε διεθνείς διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καρπενήσι, είχατε την ευκαιρία να παρουσιάσετε τις μπύρες CARPINUS σε ένα παγκόσμιο κοινό. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις του για την τοπική μας μπύρα;

ΚΑ. Η ανταπόκριση που εισπράξαμε ήταν πολύ θετική και μάλιστα από ένα κοινό που γνωρίζει από μπύρες μικροζυθοποιίας. Από όλα τα κράτη οι άνθρωποι που δοκίμασαν έμειναν ενθουσιασμένοι, γεγονός που φάνηκε στις πωλήσεις. Αρκετοί δε προμηθεύτηκαν κουτιά με μπύρες για να τα πάρουν μαζί τους.

ΕΠ. Ζυθοποιίες βρίσκονταν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα, αλλά τα τελευταία χρόνια καταγράφετε μια μεγάλη ανοδική τάση στη δημιουργία μικρών- τοπικών παραγωγών ανά την Ελλάδα και η επιλογή τους από τους καταναλωτές. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η άνοδος;

ΚΑ. Η διαφορά στο τελικό προϊόν που παρουσιάζουν οι μικροζυθοποιίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτά έχουν, είναι η εξήγηση για την άνθιση του κλάδου σε παγκόσμια βάση και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η τάση είναι σε λίγα χρόνια, κάθε πόλη να έχει τις δικές της μπύρες.

ΕΠ. Ποια θα επιθυμούσατε είναι η ‘επόμενη μέρα’ για την CARPINUS;

ΚΑ. Ο στόχος μας είναι ένας. Να αρέσει το προϊόν μας. Είμαστε στη διάθεση κάθε φίλου που θέλει να γνωρίσει περισσότερα για τις πρώτες ίλες, τον τρόπο της ζυθοποίησης, να κάνει γευσιγνωσία και να λύσουμε κάθε απορία του, χωρίς καμία υποχρέωσή του. Θα χαρούμε πολύ να σας ξεναγήσουμε και να παρουσιάσουμε τις εγκαταστάσεις μας.

‘Ο στόχος μας είναι ένας. Να αρέσει το προϊόν μας’
‘Διεθνή μπράβο’ για την CARPINUS από ένα κοινό που ξέρει να επιλέγει μπύρα

Οι 5 CARPINUS… και στο δρόμο για την 6η με πραγματικό ‘άρωμα’ Ευρυτανίας

Από τις επισκέψεις σχολείων στο ζυθοποιείο