Όνομα:Γκιόλια Αθανασία

Ιδιότητα: Ελεύθερος Επαγγελματίας

Τόπος διαμονής: Αρμάμπελα Γρανίτσα

Τόπος καταγωγής:  Καστράκι Τοπόλιανα

Φτάσαμε στην Αθανασία ακούγοντας για το πόσο δραστήρια, ευγενική και κυρίως καλή επαγγελματίας είναι. Μια νέα κοπέλα που εδώ και επτά χρόνια αποφάσισε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα της, ένα πρατήριο καυσίμων με βουλκανιζατέρ λίγο πριν τη Γρανίτσα και ουσιαστικά να τη σώσει από την ερήμωση και το κλείσιμο μιας ακόμα επιχείρησης στον τόπο μας. Πάντα ‘ετοιμοπόλεμη’ δεν δίστασε να ασχοληθεί όχι μόνο με ένα ανδροκρατούμενο κυρίως επάγγελμα, αλλά ένα επάγγελμα ιδιαιτέρως απαιτητικό. Η Αθανασία αλλάζει λάστιχα, μεταφέρει καύσιμα, κάνει τσεκ στα αυτοκίνητα, αλλάζοντας λάδια, μπαταρίες και πάντα τρέχει να εξυπηρετήσει όποιον χρειαστεί τη βοήθειά της. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως μας λέει αν και νεαρή, γυναίκα στη Δυτική Ευρυτανία, πάντα οι πελάτες της την αντιμετωπίζουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όσα μας λέει είναι το πάθος της και η επιθυμία της η Ευρυτανία να μην ερημώσει και να γεμίσει ξανά νέους ανθρώπους, που θα δουν την προοπτική να γυρίσουν πίσω και να στηρίξουν τον τόπο τους, όπως έκανε και κείνη.

ΕΠ. Νέα επιχειρηματίας στη Δυτική Ευρυτανία. Ποιες είναι οι προκλήσεις της δουλειάς σας;

ΑΓ. Διανύοντας τον έβδομο χρόνο σε αυτή την επιχείρηση η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω είναι η απόφαση να αφήσω τη δουλειά που είχα σε λογιστικό γραφείο στο Καρπενήσι -δουλειά που ήταν συναφής με τις σπουδές μου-και να επιστρέψω στο χωριό και να αναλάβω την επιχείρηση μετά το θάνατο του πατερά μου. Όσον αφορά αποκλειστικά τη δουλειά, σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο δουλειάς ήταν πρόκληση να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις.

ΕΠ. Το επάγγελμά σας είναι κυρίως ανδροκρατούμενο. Πως σας αντιμετωπίζουν οι πελάτες/ισσες σας;

ΑΓ. Στο πρατήριο πήγαινα από πολύ μικρή και αυτό με βοήθησε καθώς είχα μια επαφή με τη συγκεκριμένη δουλειά αλλά και με τον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη δουλειά είναι ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα γιατί εκτόςτου πρατηρίου καυσίμων υπάρχει και η δραστηριότητα σε λιπαντικά-βουλκανιζατέρ, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου με αντιμετώπισε με σεβασμό και εμπιστοσύνη.

ΕΠ. Η μισή ειδησεογραφία κάθε μέρας το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με τις τιμές των καυσίμων. Πως είναι αυτή η περίοδος για μια επιχείρηση του τομέα αυτού;

ΑΓ. Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα είναι ένα κυρίαρχο θέμα συζήτησης, σε συνδυασμό με την γενικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε. Ο κόσμος  αναγκάζεται να περιορίσει τα έξοδά του στα απολύτως απαραίτητα συνεπώς και τις μετακινήσεις. Ο κλάδος μας τελευταία έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί αρκετά και συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε μέρα η κίνηση να μειώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο τόπος μας δυστυχώς ερημώνει καθημερινά, δεν υπάρχει νεολαία και αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

ΕΠ. Δυτική Ευρυτανία. Ποια είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει πιο έντονα ένας μόνιμος κάτοικος;

ΑΓ. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι η Δυτική Ευρυτανία αλλά και γενικότερα η Ευρυτανία ερημώνει, ο κόσμος φεύγει και δεν υπάρχει προοπτική να γυρίσει στον τόπο μας! Θα θέλαμε να υπάρξει μια  προοπτική να μπορέσει ο κόσμος να μείνει στην Ευρυτανία, στα χωριά μας. Τα προβλήματα της καθημερινότητας μας είναι αντιμετωπίσιμα, με την βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας σε όλα τα καθημερινά μας προβλήματα βρίσκουμε λύσεις, δεν μπορούμε να βρούμε λύση όμως για όλους αυτούς που εγκαταλείπουν τον τόπο μας. Μακάρι να βρεθεί μια λύση και να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά ζωή στον τόπο μας!

ΕΠ. Το να αποφασίζει κανείς να παραμείνει στην Ευρυτανία είναι ένας μικρός καθημερινός άθλος. Έξω από τις δυσκολίες, ποια είναι τα καλά της απόφασης αυτής;

ΑΓ. Η Ευρυτανία είναι ένας παράδεισος, ένας μοναδικός τόπος και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που ζω εδώ! Αγαπάω τον τόπο μου, μεγαλώσαμε εδώ με την οικογένεια μου.  Είμαστε τέσσερις αδερφές και εκτός από εμένα που ζω εδώ θέλουν και οι υπόλοιπες να γυρίσουνε στο τόπο μας και να ζήσουνε εδώ. Θεωρώ πως αυτή η ηρεμία που δίνει ο τόπος μας με την φύση και τους ανθρώπους του αν συνδυαστεί με δουλειές και γυρίσει ο κόσμος πίσω θα είναι μοναδικό. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους που φύγανε, να σκεφτούνε την Ευρυτανία, να ψάξουν και να αναζητήσουνε ευκαιρίες για δουλειά ώστε να γυρίσουνε πίσω. Είναι δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι αν υπάρξει βοήθεια και σχέδιο η Ευρυτανία έχει την δυνατότητα να φέρει τον κόσμο της πίσω!

Η Αθανασία με τις αδερφές της που εύχεται να ζήσουν όλες μαζί στην Ευρυτανία
‘Η ηρεμία που δίνει ο τόπος μας … αν συνδυαστεί με δουλειές και γυρίσει ο κόσμος πίσω θα είναι μοναδικό’