Όνομα: Γιάννης Παρούτσας

Ιδιότητα: Συνταξιούχος Υπουργείου Παιδείας και πρώην Παρατηρητή Αγώνων Superleague

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι, Αγία Τριάδα

Στη στήλη του Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας ξεχωριστή τιμή να φιλοξενείται ο κ. Γιάννης Παρούτσας, με μια σημαντική πορεία στον χώρο του αθλητισμού, τόσο από τη θέση του υπευθύνου μαθητικών πρωταθλημάτων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, με μια σειρά διεθνείς διακρίσεις για τη χώρα, όσο και ως ένας από τους κορυφαίους παρατηρητές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Η άποψή του για τον αθλητικό τουρισμό στην Ευρυτανία είναι σίγουρα βαρυσήμαντη, όπως ξεχωριστή είναι και όλη η αγάπη με την οποία μιλάει για τον τόπο καταγωγής του.

ΕΠ. κ. Παρούτσα σας γνωρίζουμε ως έναν από τους κορυφαίους παρατηρητές της Ελλάδας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μιλήστε μας για την πορεία σας και τη σχέση σας με την Ευρυτανία.

ΓΠ. Έχω μία εξαιρετική αγάπη στον τόπο καταγωγής μου την Ευρυτανία και δεν χάνω ευκαιρία όπου και να βρεθώ να μιλήσω και να διαφημίσω τον τόπο απ΄ όπου κατάγομαι. Συγκεκριμένα γεννήθηκα στο Καρπενήσι και πήγα στο Γυμνάσιο εκεί, μέχρι την Γ’ Γυμνασίου και μετά ήρθαμε με τους γονείς μου στην Αθήνα. Αρχικά δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα και μετά διορίστηκα στο υπουργείο Παιδείας απ΄ όπου πήρα και σύνταξη. Παράλληλα με το υπουργείο Παιδείας ασχολήθηκα και με το ποδόσφαιρο σαν παρατηρητής αγώνων, ξεκινώντας από χαμηλή κατηγορία, από Γ’ Εθνική και σταδιακά έφτασα στην Α’ Εθνική. Οι δεσμοί μου με την Ευρυτανία είναι πάρα πολύ στενοί. Την επισκεφτούμε πάρα πολύ συχνά και μάλιστα την πρώτη περίοδο της πανδημίας έμεινα για ένα ολόκληρο χρόνο στο Καρπενήσι.

ΕΠ. Βάσει της όλης σας εμπειρίας,  ποια είναι η άποψη σας για την εικόνα του ποδοσφαίρου σήμερα στην Ελλάδα;

ΓΠ. Δυστυχώς η εικόνα του ποδοσφαίρου σήμερα στη χώρα μας δεν είναι η καλύτερη, μιας και ο παράγοντας η βία που υπάρχει στα γήπεδα χαλάει τη συνολική εικόνα. Παρόλα αυτά πιστεύω στα ιδεώδη του αθλητισμού και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παιδείας όπου εργαζόμουν, δουλειά μου ήταν να διοργανώνω τα μαθητικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Συγκεκριμένα στο μπάσκετ είχαμε σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, για παράδειγμα με το σχολείο Μαντουλίδης το 1999 στο Ισραήλ που πήρε το χρυσό με παίκτη τον Νίκο Ζήση. Επίσης το 2007 στη Γαλλία πήρε το χρυσό κύπελλο το Λύκειο Βύρωνα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη πάλι με το σχολείο Μαντουλίδη που κατέκτησε το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΕΠ. Τι θυμάστε από τις διοργανώσεις αυτές;

ΓΠ. Σε όλα αυτά τα ταξίδια που έκανα στο εξωτερικό σε αυτές τις διοργανώσεις, ήταν πάρα πολύ συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε και το πιο συγκινητικό ήταν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μας υποδέχονταν πολύ θερμά γιατί είναι γνωστό ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πολλές φορές δύο φορές Έλληνες.

ΕΠ. Με την εμπειρία σας πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή ενός μαθητή στον αθλητισμό;

ΓΠ. Αυτό που λέω όταν συναντάω παιδιά είναι να έχουν πάντα παράλληλα τον αθλητισμό με τα μαθήματά, γιατί βοηθάει να ξεφύγεις από λάθος επιρροές και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εκπαίδευση και αθλητισμός είναι χρήσιμο να πηγαίνουν μαζί στο το παιδί γιατί βοηθάει και στο χαρακτήρα του, αλλά και στο μέλλον του.

ΕΠ. Ποιες στιγμές θεωρείτε σταθμούς στην καριέρα σας;

ΓΠ. Σίγουρα θεωρώ τον αγώνα Παναθηναϊκού -Ολυμπιακού το 2002, που βέβαια είχε πάρα πολλά έκτροπα που έκανε τον γύρο του κόσμου σαν είδηση και το αποτέλεσμα ήταν με αυτή την έννοια αρνητικό, αλλά δεν παύει αυτή η στιγμή να είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία μου. Επίσης το 1997 ο αγώνας Ιωνικός – Ολυμπιακός, ένας επεισοδιακός αγώνας και ένα από τα μελανά σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά επίσης ήμουν και εκεί παρατηρητής και είναι επίσης μία από τις σημαντικές στιγμές στην καριέρα μου. Δυστυχώς αυτή είναι η δουλειά του παρατηρητή να καταγράφει ότι συμβαίνει έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, τα πιθανά έκτροπα του αγώνα, προκειμένου να τα παραδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες που θα διερευνήσουν τα γεγονότα και θα καθορίσουν τις σχετικές ποινές.

ΕΠ. Το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι για την ανάπτυξη της περιοχής;

ΓΠ. Επισκέπτομαι το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και πολλές φορές το έχω προτείνει για να το επισκεφτούν ποδοσφαιρικές ομάδες με τις οποίες διατηρώ φιλικές σχέσεις. Φυσικά το Αθλητικό Κέντρο είναι σε μία μοναδική τοποθεσία και αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει κάποια συντήρηση και ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι για την Ευρυτανία ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της ανάπτυξης της. Και αυτή την βιομηχανία μας πρέπει να την αναδείξουμε. Το ίδιο ισχύει για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το Κολυμβητήριο Καρπενησίου που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις. Το πιο σημαντικό που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι σημαντικό να γίνει ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι, αλλά για Καρπενήσι- Αγρίνιο, για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στο νομό και να βοηθηθούν όσοι από τον χώρο του αθλητισμού θέλουν να επισκεφτούν το Καρπενήσι. Είναι ευκαιρία επίσης τώρα που η υφυπουργός και συντοπίτισσά μας κα Σοφία Ζαχαράκη βρίσκεται σε αυτό το σημαντικό πόστο του υπουργείου Τουρισμού, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε ώθηση στην ανάδειξη αυτού του τομέα στον τόπο μας.

ΕΠ. Έχοντας συμμετάσχει σε πάρα πολλές διεθνείς διοργανώσεις ποια είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν μία διοργάνωση πετυχημένη;

ΓΠ. Αρχικά είναι οι σωστές υποδομές που αποτελούν από μόνες τους μία διαφήμιση για ένα τόπο και μετά είναι οι υπόλοιπες παροχές που αφορούν τη διαμονή και την εστίαση, γιατί αυτοί που θα έρθουν, θα πρέπει να έχουν μία ευχάριστη διαμονή προκειμένου να διαφημίσουν την διαμονή τους όταν φύγουν. Και φυσικά οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την κάθε διοργάνωση θα πρέπει να είναι κατάλληλοι και με τη σωστή εκπαίδευση, προκειμένου η διοργάνωση αυτή να πετύχει. Σίγουρα επίσης πρέπει να βρεθούν και οι κατάλληλοι χορηγοί για να υποστηρίξουν την κάθε διοργάνωση, γιατί εκτός από την ενίσχυση από τους κρατικούς φορείς και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντική και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να διαφημιστούν και να έχουν το ανταποδοτικό όφελος από την χορηγία τους.

ΕΠ. Όλα αυτά τα χρόνια έχετε πολλές φορές βραβευτεί για την προσφορά σας. Ποιες είναι αυτές που ξεχωρίζετε;

ΓΠ. Πριν δύο χρόνια που η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αίολος και ο κ. Κώστας Σιταράς που είναι ο πρόεδρος της, έκαναν μία εκδήλωση με αφορμή την αδελφοποίηση με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης που απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και θεωρώ ότι αυτή η διάκριση είναι κάτι ξεχωριστό και μεγάλη τιμή για μένα, γιατί είναι και η μοναδική που έχω λάβει στον τόπο μου.