Όνομα: Ελευθέριος Περούλας

               (Larry Peroulas)

                     1941- 2022

Ιδιότητα: Συνιδρυτής και Πρόεδρος της Ακαδημίας «Σωκράτης» (Socrates Academy)

Τόπος διαμονής: Σάρλοτ Η.Π.Α.

Τόπος καταγωγής: Δυτική Φραγκίστα

‘Έφυγε’ ο Ελευθέριος Περούλας – Φτωχότεροι η Ελληνική Παιδεία, οι Ευρυτάνες και «Το Βελούχι»

Με αυτό τον τίτλο έγινε γνωστός ο θάνατος του Ευρυτάνα, με καταγωγή από την Δυτική Φραγκίστα, Ελευθέριου Περούλα ή Larry Peroulas, όπως ήταν γνωστός στην ομογένεια της Αμερικής. Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής κοινότητας του Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας των Η.Π.Α.. Συνιδρυτής της Ακαδημίας «Σωκράτης» (Socrates Academy) στην πόλη του Σάρλοτ και παράλληλα διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της Αγίας Τριάδας και εκδότης του Περιοδικού «Το Βελούχι», έφυγε από την ζωή την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 81 ετών, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

‘‘Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Έφη, με την οποία έζησαν αγαπημένοι για έξι δεκαετίες, τα παιδιά τους Κωνσταντίνο Περούλα, Μαρία Κοτρότσιου και Βασιλική Περούλα, τα εγγόνια τους Ευθυμία Περούλα και Μαριάνθη Κοτρότσιου, τα αδέλφια του Ιωάννη και Τίνα Περούλα, Θεοδώρα Μπαλαούρα, Γεωργία Ρήγα, την κουνιάδα του Βούλα Δουρίδα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι γονείς και οι ηγέτες της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» το πρωί της Δευτέρας 7ης Νοεμβρίου 2022 από τις 10.00 έως και τις 11.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας και στην συνέχεια θα παρακολουθήσουν στον ίδιο ναό την Εξόδιο Ακολουθία. Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «Evergreen Cemetery» για να παραστούν στον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.’’, ανέφερε η ανακοίνωση της της Ακαδημίας «Σωκράτης».

Το ’αντίο’ από το ‘ΒΕΛΟΥΧΙ’

‘‘… Ο Larry υπηρέτησε ευγενικά ως διευθυντής γραφείου για στο ‘Βελούχι’. Χάσαμε ένα ξεχωριστό, αξιόπιστο μέλος και αγαπημένο φίλο. Κοντά πάντα με τα μέλη όλων των ηλικιών, στάθηκε αθόρυβα στο παρασκήνιο ως πυλώνας δύναμης και υποστήριξης σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Θα μας λείψει βαθιά και θα τον θυμόμαστε πάντα. Αιώνια η Μνήμη αγαπητέ φίλε και αδελφέ.’’

Ανέφερε το τελευταίο ‘αντίο’ της ‘Ένωσης των Ευρυτάνων της Αμερικής ‘ΒΕΛΟΥΧΙ’ στον αείμνηστο Ελευθέριο Περούλα, ένα από τα πιο ενεργά μέλη της και για χρόνια διευθυντή του γραφείου και εκδότη της εφημερίδας της Ένωσης.

Ακαδημία Σωκράτης

Ο αείμνηστος Ελευθέριος Περούλας αφιέρωσε σχεδόν 17 χρόνια στο ελληνικό σχολείο “Ακαδημία Σωκράτης”(Socrates Academy), στη Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α., ως συνιδρυτής και Πρόεδρός του έως το τέλος της ζωής του.

Οραματιστής με πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, ο Ελευθέριος Περούλας συνέλαβε την ιδέα και υλοποίηση της ίδρυσης της Ακαδημίας πριν από 17 χρόνια και μέσα σε λίγα χρόνια έφθασε να είναι ένα από τα κορυφαία δημόσια σχολεία της Β. Καρολίνας με εκατοντάδες μαθητές, από το Νηπιαγωγείο έως και την Ογδόη τάξη, στο οποίο διδάσκεται υποχρεωτικά η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός σε όλες τις τάξεις.

Στην Ακαδημία φοιτούν μαθητές που θέλουν να λάβουν δίγλωσση εκπαίδευση (Αγγλικά και Ελληνικά), ισότιμη με τα αμερικάνικα, και είναι ενταγμένο στο εκπαιδευτικό σύστημα των Η.Π.Α., υψηλού κύρους. Με περίπου 1.500 μαθητές ετησίως αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των αμερικανών ομογενών για τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό και στόχος των γονιών επιλέγοντας την Ακαδημία είναι να μυήσουν τα παιδιά, στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα. Η Ακαδημία απέσπασε όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά από βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για την πολυετή προσφορά του στην ομογένεια.

Χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός του αείμνηστου Ελευθέριου Περούλα στη σελίδα της Ακαδημίας στο διαδίκτυο: ‘‘Το Socrates Academy είναι μια επιλογή δημόσιου σχολείου που δίνει στους γονείς την ευκαιρία να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους φοιτούν και ανήκουν σε ένα σχολείο όπου λαμβάνουν την προσοχή και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να βελτιωθούν και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις πολλές σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες και τόσο περήφανοι για τα εξαιρετικά επιτεύγματα των μελετητών μας και για τις έγκριτες ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις και βραβεία που έλαβε το σχολείο μας. Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στους δασκάλους μας για την ισχυρή συνεργασία, την αγάπη και τη δέσμευση στην αποστολής του σχολείου μας.’’

Ο ‘ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ’ αναφέρει για την προσφορά του: ‘‘ To σχολείου τσάρτερ, το οποίο ονομάστηκε τελικά ‘Ακαδημία Σωκράτη’, ιδρύθηκε το 1997, ενώ το 2005 άρχισε η λειτουργία του. Το ξεκίνημα έγινε με 67 μαθητές και τις τάξεις Νηπιαγωγείο και 1η.

Εκείνος το οραματίσθηκε, εκείνος έπεισε κι άλλους φίλους και συνεργάτες και έγινε το θαύμα. Είχε πάρει σοβαρά το μέγιστο θέμα της Παιδείας, ήταν το βίωμά του, ο παλμός και το ανάκρασμα της καρδιάς, γι’ αυτό και το πέτυχε. Ο αείμνηστος μέριασε τα συνήθη λόγια και ευχολόγια τα οποία συνήθως είναι επικαλυπτικά του λιμού της πράξης και πέρασε στα έργα, αγωνιών και αγωνιζόμενος ενίοτε μόνος και μοναχικός, αλλά αποφασισμένος γιατί αγαπούσε την Ελληνική Παιδεία και Γλώσσα κι όποιος αγαπά κάνει θυσίες κι ακόμα γίνεται ο ίδιος θυσία’’.