Όνομα: Μπούρας Μάριος

Ιδιότητα: Τεχνικός  Μαγειρικής  Τέχνης , (Chef)

Τόπος διαμονής: Μικρό  Χωριό  Ευρυτανίας

Τόπος καταγωγής: Μικρό Χωριό Ευρυτανίας

Αγαπημένη γεύση της Ευρυτανίας: Τα τυροκομικά  της προϊόντα

Η παρουσία του σεφ Μάριου Μπούρα στην έκθεση HORECA, σερβίροντας τους επισκέπτες γεύσεις από την Ευρυτανία από το περίπτερο στης Στερεάς Ελλάδας, μας εξέπληξε ευχάριστα. Όχι φυσικά για την συμμετοχή του και την επιλογή του, μιας και έχει ένα πλούσιο βιογραφικό σαν επαγγελματίας μάγειρας, δουλεύοντας σε πολύ μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και έχοντας μια βαθιά γνώση του τι σημαίνει γεύσεις της Ευρυτανίας, μεγαλώνοντας από παιδί μέσα στην κουζίνα επιχείρησης της οικογένειά του. Μας εξέπληξε γιατί επιτέλους κάποιος σκέφτηκε να αξιοποιήσει ανθρώπους με γνώση και εμπειρία που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας και που μπορούν να τον διαφημίσουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Μάριος μας μιλάει για την εμπειρία που αποκόμισε για πρώτη φορά στην έκθεση, για τις γεύσεις της Ευρυτανίας και το στοίχημα της τοπικής μας γαστρονομίας. 

ΕΠ. Μάριε μόλις ολοκληρώθηκε η συμμετοχή σου στην φετινή έκθεση για τους επαγγελματίες του τουρισμού HORECA. Πες μας δυο λόγια σχετικά.

ΜΜ. Πράγματι,  ήταν η πρώτη  φορά που ήμουν εκεί ως “εκθέτης” και όχι σαν επισκέπτης.  Βρέθηκα  εκεί  μετά  από πρόσκληση του Εμπορικού Επιμελητηρίου  Ευρυτανίας και συμμετείχαμε  στο περίπτερο  της Στερεάς  Ελλάδος, και επιμελήθηκα κάποιες παρασκευές με σκοπό  να αναδείξουμε  τα τοπικά  μας προϊόντα ως Ευρυτανία. Ήταν  η πρώτη  φορά  που η Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδος συμμετείχε  στην συγκεκριμένη  έκθεση, η οποία  είναι η μεγαλύτερη  στην Ελλάδα  στον τομέα  των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης, και μάλιστα  ήταν η μόνη Περιφέρεια που παρουσίασε δράση στην έκθεση.

ΕΠ. Τι αποκόμισες από την εμπειρία σου αυτή σε σχέση με την υποδοχή που είχαν τα Ευρυτανικά προϊόντα;

ΜΜ. Ήταν  μια πολύ  όμορφη   εμπειρία  για εμένα . Με  χαρά  διαπίστωσα την μεγάλη απήχηση που είχαν τα Ευρυτανικά προϊόντα στους επισκέπτες της έκθεσης, από τους οποίους μάλιστα  πολλοί ήταν και επαγγελματίες  μάγειρες, όπως ο κύριος Γιάννης Μπαξεβάνης, ογκόλιθος της Ελληνικής  γαστρονομίας, που μας τίμησε  με την παρουσία του στο περίπτερο  μας . Ήταν  μια πρώτη  κίνηση που σίγουρα  είχε επιτυχία  και πιστεύω πως τέτοιες δράσεις πρέπει να συνεχιστούν, έτσι ώστε να γνωρίσει  ο κόσμος την Ευρυτανία όχι μόνο  μέσα  από τα όμορφα και ξεχωριστά τοπία της, αλλά και μέσα από τις ιδιαίτερες γεύσεις της.

ΕΠ. Έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό ως σεφ. Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την μαγειρική;

ΜΜ. Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου σε μια κουζίνα,  καθώς η οικογένεια  μου εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης  διατηρώντας παραδοσιακό ξενώνα και εστιατόριο στο Νέο Μικρό Χωριό  Ευρυτανίας. Έτσι μου μεταδόθηκε το μικρόβιο της μαγειρικής και από την ηλικία  των δεκατεσσάρων ετών είχα ήδη αποφασίσει για το επαγγελματικό  μου μέλλον. Αποφοιτώντας από την σχολή μαγειρικής θέλησα να γυρίσω και να δουλέψω σε διάφορα  μέρη  της Ελλάδας  για να γνωρίσω νέες κουζίνες και να αποκομίσω όσο το δυνατών περισσότερες μαγειρικές εμπειρίες. Και μετά από ένα ταξίδι δέκα ετών αποφάσισα να επιστρέψω στην οικογενειακή επιχείρηση.

ΕΠ. Με βάση την εμπειρία σου, τι ψάχνει γαστρονομικά κάποιος που φτάνει στο Καρπενήσι;

ΜΜ. Σίγουρα αυτό που ψάχνει κάποιος  φτάνοντας  στην Ευρυτανία δεν είναι να ζήσει μια εξεζητημένη γαστρονομική εμπειρία, αλλά να απολαύσει την παραδοσιακή κουζίνα που επενδύει σε αγνά ντόπια υλικά και να θυμηθεί  γεύσεις και εικόνες από το χωριό που λίγο πολύ όλοι έχουν σαν ανάμνηση αλλά λείπει από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΕΠ. Ποια είναι η αγαπημένη σου Ευρυτανική γεύση ή γαστρονομική εμπειρία;

ΜΜ. Παρ’ όλο που έχω δοκιμάσει  πολλές και διαφορετικές κουζίνες πάντα  καταλήγω  να προτιμώ το σπιτικό,  μαμαδίστικο[NG1]  φαγητό.  Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζω είναι  τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ευρυτανίας που αναδεικνύουν  κάθε πιάτο που τα περιέχει.

ΕΠ. Θα μπορούσε κατά την άποψή σου να δημιουργηθεί στην Ευρυτανία ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν που να στηρίζεται στην γαστρονομία ή σε κάποια τοπική γεύση;

ΜΜ. Τα τελευταία  χρόνια  γίνονται  αρκετές προσπάθειες από νέες επιχειρήσεις στην Ευρυτανία με σκοπό  την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Κάτι τέτοιο  βέβαια απαιτεί και την στήριξη των τοπικών  φορέων ώστε μέσα από δράσεις να γίνει μια σωστή προώθηση, να αναδειχθεί συνολικά ο τόπος και να δοθεί  μια σαφής  ταυτότητα στα προϊόντα αλλά και στην Ευρυτανία  γαστρονομικά.

ΕΠ. Αν ήταν στο χέρι σου να αλλάξει κάτι στον χώρο της εστίασης στον τόπο μας, ποιο ήταν αυτό;

ΜΜ. Σίγουρα οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν  πρωτίστως στην ποιότητα των προϊόντων  που χρησιμοποιούν και να θέσουν σαν στόχο την προώθηση  της παραδοσιακής  τοπικής κουζίνας. Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν μπορεί να επιτευχθεί  αν δεν υπάρχει συνέπεια και πραγματικό μεράκι για την δουλειά  σου.


 [NG1]