Ονόματα: Βασιλική Ανδρώνη, Πούλια Ασπρογιάννη, Λαμπρινή Λαμπροπούλου, Ναυσικά Σταμούλη

Ιδιότητα: Εργαζόμενες Μαθητικής Εστίας Δήμου Καρπενησίου – Εθελόντριες

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες ο Δήμος Καρπενησίου συνηθίζει να στέλνει τις εορταστικές του ευχές πρώτα από ένα λίγο ασυνήθιστο σημείο, το μαγειρειό της Μαθητικής Εστίας. Εκεί οι τέσσερεις εργαζόμενες κάθε χρόνο ετοιμάζουν ατελείωτες ποσότητες κουραμπιέδες, βασιλόπιτες και φαγητά για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, όχι μόνο από ένα εορταστικό έδεσμα, αλλά από το νοιώσουν τη χαρά και την θαλπωρή των ημερών. Οι κυρίες Πούλια Ασπρογιάννη, Λαμπρινή Λαμπροπούλου, Ναυσικά Σταμούλη και η υπεύθυνη του μαγειρείου κα Βασιλική Ανδρώνη, είναι η ψυχή του προγράμματος που φροντίζει μαγειρεύοντας καθημερινά τους συμπολίτες μας. Πολλές φορές εργάζονται όπως μας λένε ακόμα και εθελοντικά, προκειμένου να στηρίξουν έμπρακτα και προσφέρουν φροντίδα σε όσους το έχουν ανάγκη και σε αυτές αφιερώνεται η στήλη του Ευρυτανά αυτής της εβδομάδας.

‘Είναι το δεύτερο σπίτι μας’ θα μας πουν για τη δουλεία τους και ‘μας δίνει χαρά να προσφέρουμε σε όσους το χρειάζονται’. Μετά τις Πρωτοχρονιάτικες βασιλόπιτες, ακολουθούν τα Κούλουμα και τα Σαρακοστιανά, μετά τα Πασχαλινά γεύματα και τα κόκκινα αυγά και το καλοκαίρι η βοήθεια στις δράσεις του Δήμου. Ενεργές και ακούραστες όλο το χρόνο, σταθερά να θυμίζουν ότι προτεραιότητα είναι ο συνάνθρωπος κάθε ημέρα του χρόνου. Η διανομή των γευμάτων και των εορταστικών γλυκισμάτων γίνεται σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος “Βοήθεια Στο Σπίτι” που αναλαμβάνει τη διανομή τους στους ωφελούμενούς του Δήμου, αλλά και σε όσους χρειάζονται στήριξή.

Για τα Γεύματα Αγάπης μάθαμε από τη υπεύθυνη της εστίας κα Βασιλική Ανδρώνη:

‘‘Το μαγειρειό της Μαθητικής Εστίας λειτουργεί σε όλη την διάρκεια του χρόνου και αποτελείται από δυο άτομα προσωπικό κουζίνας και δυο άτομα προσωπικό καθαριότητας όλης της Μαθητικής Εστίας. Εκτός από την σίτιση των μαθητών και των σπουδαστών του ΔΙΕΚ αναλαμβάνει την προετοιμασία Γευμάτων Αγάπης! Είναι μια υπηρεσία του Δήμου Καρπενησιού που ανήκει στο τμήμα της Κοινωνικής Πρόνοιας, και λειτουργεί με πρώτες ύλες που εξασφαλίζονται μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου Καρπενησιού. Τα τελευταία χρονιά αποτελεί προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο Δήμαρχος Ν. Σουλιώτης αλλά και η αρμόδια αντιδήμαρχος Σοφία Ζαλοκώστα. Συγκεκριμένα προετοιμάζουμε Δευτέρα με Παρασκευή 100 γεύματα αγάπης για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση τα οποία μοιράζονται κυρίως κατ’ οίκον με την άριστη συνεργασία που έχουμε με τη δομή του Δήμου ‘Βοήθεια στο Σπίτι’. Επιπλέον τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουμε γεύματα σε παιδιά από τον οργανισμό του “Χαμόγελο του Παιδιού” που κάνουν διακοπές στο Μεγάλο Χωριό. Επίσης υποστηρίζουμε και μαγειρεύουμε προσφέροντας εδέσματα και γεύματα σε μεγάλες  διοργανώσεις και εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως για παράδειγμα στα Μποτσάρεια.

Τις γιορτινές ημέρες αναλαμβάνουμε και ετοιμάζουμε εορταστικά εδέσματα για όλους τους ωφελούμενους μας αλλά και για πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν. Παραδοσιακά υποστηρίζουμε με Σαρακοστιανά εδέσματα στην μεγάλη εκδήλωση της Καθαρής Δευτέρας με παραδοσιακό χαρακτήρα για πλήθος κόσμου. Το μαγειρειό μας στηρίζεται στην συνεργασία μεταξύ μας αλλά κυρίως στην διάθεσή μας για προσφορά! Για εμάς δεν είναι απλά μια δουλειά, είναι κάτι περισσότερο. Είναι το δεύτερο σπίτι μας, είναι συχνά εθελοντισμός, πάνω από ωράρια. Αυτό που μας ανταμείβει είναι η ικανοποίηση της χαράς που προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις δύσκολες περιόδους που ζούμε.’’

Στα Γεύματα Αγάπης βοηθάνε και οι κυρίες Ναυσικά και Πούλια, παρόλου που εργάζονται στην καθαριότητα της εστίας. ‘‘Όταν έρχονται αυτές οι μέρες βοηθάμε στα γεύματα και προσπαθούμε να πάει σε κάθε σπίτι μια βασιλόπιτα. Ακόμα κι αν είναι ένα μόνο άτομο που ζει μόνο του, θα πάρει μια μικρή, ατομική βασιλόπιτα. Φέτος φτιάξαμε πάνω από εβδομήντα βασιλόπιτες και έχουμε πάνω από πέντε χρόνια που ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα’’, θα μας πει η κα Πούλια Ασπρογιάννη.

Με τον σχεδιασμό του Δήμου και μέσα από τα χέρια των τεσσάρων αυτών γυναικών, δίνεται έμπρακτα το μήνυμα της φροντίδας στο συνάνθρωπο. Στη φετινή του ανάρτηση από το μαγειρείο της Μαθητικής Εστίας ο Δήμος Καρπενησίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

‘‘Ο Δήμος Καρπενησίου  βρίσκεται δίπλα  στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες! Με αγάπη και φροντίδα ετοιμάσαμε στο μαγειρείο της Μαθητικής εστίας, χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά εδέσματα και τα προσφέραμε , ώστε αυτές τις γιορτές να μην νοιώσει κανένας μόνος! Τις γιορτινές ημέρες ας μη λείψει η ζεστασιά και η αγάπη από κανένα σπίτι!’’