Όνομα: Στέλλα Μπομποτσιάρη

Ιδιότητα: Φιλόλογος, Ιδρύτρια του Greek Lessons OnLine

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Λονδίνο

Η Ελληνίδα που διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε όλον τον κόσμο είναι Ευρυτάνισσα. Μεγάλωσε με την οικογένειά της στο Καρπενήσι και σήμερα ζει μόνιμα στο Λονδίνο, όπου είναι η έδρα του μεγάλου διαδικτυακού σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, σε άτομα όλων των ηλικιών, σε όλο τον κόσμο και επίσης δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στις Η.Π.Α.. Η κα Στέλλα Μπομποτσιάρη – Βρη έχει γίνει γνωστή διεθνώς για το πρωτοποριακό μοντέλο εκμάθησης ελληνικών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και παράλληλα για το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων, προσφέροντας όχι μόνο τη γνώση της γλώσσας, αλλά και παράλληλα της ελληνικής κουλτούρας και του πολιτισμού στους μαθητές της. Μακάρι οι Ευρυτάνες της Αμερικής και το πάντα δραστήριο και κοντά στα ελληνικά γράμματα ‘ΒΕΛΟΥΧΙ’ της Αμερικής, να αξιοποιήσει το επιτυχημένο πρόγραμμα της συντοπίτισσάς μας, για να μεταφέρει την γλώσσα και την ελληνική κουλτούρα στις επόμενες γενιές των Ευρυτάνων της Αμερικής.

Το ξεκίνημα

Μόλις αποφοίτησε από τη Φιλολογία Πατρών το 2004, έφυγε για την Αμερική όπου και έζησε για περίπου 2 χρόνια με τον μεγάλο της αδερφό Πάνο. Στόχος της ήταν να κάνει το μεταπτυχιακό της στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας. Τελικά έγινε δεκτή στο UCL το 2006 όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Τα δυο χρόνια που έμεινε όμως στην Αμερική, έζησε από κοντά την ελληνική κοινότητα και κέρδισε σημαντικά εφόδια για το μέλλον. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο University College of London, όπου εξειδικεύτηκε στις Online Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και με «όπλο» το συνδυασμό της παραδοσιακής τάξης με τις νέες τεχνολογίες, η Στέλλα κατάφερε να χτίσει μία διαδικτυακή οικογένεια συνεργατών και εκπαιδευτικών με βάση τους την Ελλάδα, οι οποίοι φέρνουν κάθε μέρα τον Ελληνισμό λίγο πιο κοντά στους Έλληνες της διασποράς. ‘‘Εχω διδάξει αρχαία και νέα ελληνικά στην Ελλάδα για περισσότερα από 8 χρόνια ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια η διεξαγωγή των μαθημάτων μου γίνεται αποκλειστικά μέσα από το διαδίκτυο. Με εφόδιο το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα αλλά και ποικίλα άλλα τεχνολογικά ερεθίσματα επιδόθηκα από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου στην συνεχή χρήση τεχνολογικών μέσων. Η τηλεκπαίδευση αποτελεί για μένα έναν χώρο που πλεονεκτεί σε σχέση με πάρα πολλούς παραδοσιακούς χώρους διδασκαλίας. Ο μαθητής βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το υλικό και έτσι το μάθημα παίρνει τη μορφή που οφείλει να έχει , από δασκαλοκεντρικό γίνεται μαθητοκεντρικό. Η τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται σωστά και μεθοδικά μπορεί να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας. Είναι καιρός να αντιληφθούμε τη χρησιμότητά των νέων τεχνολογιών και να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας και προς όφελος των μαθητών μας. Προσωπικά, έβλεπα ότι η διδασκαλία και η μάθηση μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά μέσα από τον εμπλουτισμό του μαθήματος με βίντεο, ήχο, υλικό από το διαδίκτυο κλπ. Όλα αυτά με οδήγησαν στο συνδυασμό τεχνολογίας και διδασκαλίας’’, αναφέρει η ίδια στο σύντομο βιογραφικό της.

Το Success Story

Η ευκαιρία δόθηκε όταν έμεινε άνεργη και τότε η κρίση έγινε ευκαιρία δημιουργίας και επιτυχίας για την Στέλλα Μπομποτσιάρη που ζούσε έως εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα. Τότε δημιούργησε την πλατφόρμα Greek Lessons OnLine, προσφέροντας διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας όλων των επιπέδων σε νέους και ενήλικες που διαμένουν είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Από το Λονδίνο όπου ζει με τον σύζυγό της, η Στέλλα διευθύνει από το 2014 το The Greek Online School με τους κάτι παραπάνω από 1200 ενεργούς μαθητές και 50 δασκάλους Ελληνικών.  Μέσω του The Greek Online School έχει δημιουργηθεί μια πολύ ξεχωριστή διαδικτυακή κοινότητα ομογενών γεμάτη αγάπη για την ελληνική γλώσσα, την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Είναι το πρώτο σχολείο που προετοιμάζει μαθητές για τις εξετάσεις Ελληνόμαθειας εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά με ποσοστό επιτυχίας 100%. Διοργανώνουν επίσης γλωσσικά παιχνίδια γνώσεων για παιδιά όπου 15-20 παιδιά από διαφορετικές χώρες συνδέονται διεκδικώντας την πρωτιά! Η διαδικτυακή αυτή κοινότητα απαντά σε όσους βρίσκουν την online εκπαίδευση απόμακρη με τις διαδικτυακές τους γιορτές για τις εθνικές επετείους, τις φιλίες που δημιουργούνται μεταξύ συμμαθητών και κυρίως με τα καλοκαιρινά ανταμώματα τους στην Ελλάδα. Κυρίως όμως απαντάνε με το έργο του Σχολείου που καθιστά την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα διαθέσιμη σε κάθε γωνιά του κόσμου.

To πρόγραμμα Greek Lessons OnLine

Η διδασκαλία μέσω της υπηρεσίας Greek Lessons OnLine διεξάγεται με τη χρήση μιας καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας ειδικά σχεδιασμένης για διδασκαλία και ανάλογα προσαρμοσμένης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Έτσι, παιδιά και ενήλικες από όλο τον κόσμο μπορούν να μάθουν και να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα αλλά και την ελληνική ιστορία και κουλτούρα. Αυτό που τη συγκινεί περισσότερο είναι η ανάγκη των ομογενών να μάθουν ελληνικά. Έχοντας αφήσει πριν από χρόνια τα θρανία, είναι πρόθυμοι να μελετούν, να μαθαίνουν, να επικοινωνούν. Είναι ενθουσιώδεις και τους ξυπνούν μνήμες που θέλουν να μοιραστούν μαζί της. Η εκμάθηση μέσω της Greek Lessons OnLine βασίζεται σε διαδικτυακή επικοινωνία του καθηγητή και του μαθητή (ή του γκρουπ μαθητών) σε πραγματικό χρόνο. Διεξάγεται μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος διαδικτυακών «συναντήσεων». Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδραστική πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για τη διδασκαλία γλωσσών και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τη λειτουργία της Greek Lessons OnLine. Με αυτό τον τρόπο η εκμάθηση γίνεται εύκολα, αποδοτικά και πολύ διασκεδαστικά.

Όπως αναφέρει η ίδια στο doctv, το βιολογικό της ρολόι έχει αποσυντονιστεί αφού μπορεί το πρωί να διδάσκει στην Αυστραλία, το απόγευμα στην Αμερική και μετά να μιλάει στο skype με συνεργάτες στην Ουάσινγκτον. «Είμαστε πολίτες του κόσμου» αναφέρει. Η μεγαλύτερη «πληρωμή» πάντως της Στέλλας παραμένει το ευχαριστώ. Όχι thank you ή merci, αλλά το να μπορεί ο μαθητής να εκφράζει ό,τι αισθάνεται στην ελληνική γλώσσα.

Πηγές: doctv, impactalk.gr, iefimerida.gr, etsimathainw.gr