Όνομα: Ανδρέας Ανδρεάκης

Ιδιότητα: Ειδικός Φρουρός

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Καθήκον ή ευθύνη για τον συνάνθρωπο; Για τον Ειδικό Φρουρό Ανδρέα Ανδρεάκη η ουσία δεν αλλάζει όταν πρόκειται για την ανθρώπινη ζωή. Αφορμή της κουβέντας μας η πρόσφατη βράβευσή του από το Σώμα Ανώτατων Αξιωματικών για την ψύχραιμη αντίδρασή του εν ώρα καθήκοντος, που οδήγησε στο να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

ΕΠ. Πρόσφατα βραβευτήκατε για τη στάση, αλλά και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης ενός περιστατικού, που θα κόστιζε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Πείτε μας σχετικά με τη βράβευσή σας αυτή, αλλά και το περιστατικό.

Α.Α. Μιλάμε για ένα περιστατικό που αφορά σίγουρα μία ανθρώπινη ζωή, κατά την διάρκεια της περιπολίας μας εγώ και άλλοι 3 συνάδελφοι στην περιοχή του Μενιδίου πέσαμε πάνω σε ένα αρκετά σοβαρό τροχαίο όπου ένα όχημα είχε προσκρούσει μία μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα να έχει ακρωτηριαστεί το πόδι του μοτοσικλετιστή. Αμέσως οι υπόλοιποι 3 συνάδελφοι πράξανε τις απαραίτητες ενέργειες (απομάκρυνση πλήθους, ενημέρωση σταθμού ΕΚΑΒ αλλά και ΚΑΔ κ.λ.π.) ενώ εγώ όπου έφερα στην ατομική μου εξάρτηση αιμοστατικό ιμάντα- τουρνικέ προσέφερα στον μοτοσικλετιστή τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες έτσι ώστε να διακοπεί η ακατάσχετη αιμορραγία γιατί όπως όλοι ξέρουμε αυτό μπορεί να κοστίσει και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Μετά από λίγο προσήλθε και ασθενοφόρο όπου παρέλαβε τον τραυματία μοτοσικλετιστή για το νοσοκομείο. Κατά τη λήξη της υπηρεσίας μου έχοντας στο μυαλό μου τον άτυχο μοτοσικλετιστή πήγα από το νοσοκομείο όπου μετέβη να μάθω για την υγεία του. Εφόσον βρήκα τους γιατρούς και κατά την διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ μας με διαβεβαίωσαν ότι σώθηκε από ακατάσχετη αιμορραγία χάρη στον αιμοστατικό ιμάντα-τουρνικέ και την τέλεια εφαρμογή του. Τώρα για την βράβευση μας αυτή ήμαστε ευγνώμων διότι προέρχεται από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής αστυνομίας όσο και την ίδια, τον Όμιλο Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας όπου αυτό από μόνο του λέει πολλά όσον αφορά την προσφορά απέναντι στον πολίτη!

ΕΠ. Ποια θυμάστε ότι ήταν η πρώτη σας σκέψη και αντίδραση όταν βρεθήκατε αντιμέτωπος με το περιστατικό;

Α.Α. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοιου είδους περιστατικά σίγουρα σου έρχονται πολλές δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Εγώ προσωπικά εκείνη την στιγμή ήθελα να διασφαλίσω όσο μπορώ την υγεία του μοτοσικλετιστή με όποιον τρόπο μπορώ, διότι κι εγώ σαν μοτοσικλετιστής και στην υπηρεσία αλλά και στην πολιτική μου ζωή (που σημαίνει ότι σχεδόν την μισή μου ημέρα την περνώ πάνω σε μία μοτοσυκλέτα) θα ήθελα αν βρισκόμουν ποτέ σε αυτή θέση να υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί που να ξέρει και να μου εφαρμόσει τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες ώστε να σωθώ κι εγώ, όπως και κάθε άνθρωπος υποθέτω. Εκείνη την στιγμή αντέδρασα ενστικτωδώς και με κύριο μέλημα τη διάσωση του πολίτη.

ΕΠ. Πόσο σημαντικό είναι για σας η επιβράβευση να έρχεται μέσα από τον ίδιο τον επαγγελματικό χώρο;

Α.Α Σίγουρα όταν βραβεύεσαι μέσα από τον ίδιο τον επαγγελματικό σου χώρο αυτό σημαίνει πολλά, διότι πρώτα, πρώτα η υπηρεσία σου αλλά και τα μέλη της σου αναγνωρίζουν αυτήν την πράξη και προσφορά απέναντι σε έναν άνθρωπο που εκείνη την στιγμή σε είχε ανάγκη. Είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί ουσιαστικά σου δίνει και ένα κίνητρο για να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος σε ότι κάνεις, είναι το ένα βήμα παραπέρα που λέμε.

ΕΠ. Τι αλλάζει στην ευθύνη ενός ένστολου εν ώρα υπηρεσίας;

Α.Α. Δεν θεωρώ ότι λέγονται απλά ευθύνες αλλά και καθήκοντα αυτά πάνε μαζί. Τίποτα δεν αλλάζει αστυνομικός είσαι όλο το 24ωρο και για όσο υπηρετείς στο σώμα απλά όταν είσαι εν ώρα υπηρεσίας είναι καθήκον σου και γι αυτό βρίσκεσαι σε αυτήν την θέση. Σίγουρα σαν αστυνομικός καλείσαι οποιαδήποτε ώρα και στιγμή εντός υπηρεσίας να επιλαμβάνεσαι σε περιστατικά δύσκολα δίχως να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος σκέψης και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εκπαιδεύσεις του σώματος και την υπηρεσία γιατί όπως ξέρουμε πάντα θα υπάρχει “το κάτι καινούργιο”. Με λίγα λόγια είσαι υπεύθυνος και υπόλογος των πράξεών σου χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.

ΕΠ. Μια τέτοια βράβευση μεγαλώνει πιστεύετε την ευθύνη σας για το μέλλον, αν βρεθείτε αντιμέτωπος με κάποιο άλλο περιστατικό;

Α.Α. Οι ευθύνες και τα καθήκοντα είναι τα ίδια πιστεύω για όλους ανεξάρτητα της βράβευσης. Η βράβευση είναι απλά μία αναγνώριση μίας εξαίρετης πράξης. Σίγουρα σε παρακινεί να το κάνεις όλο ένα και περισσότερα για το ευρύτερο καλό όλων των πολιτών, αλλά αυτό πηγάζει μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο κατά πόσο θέλει και μπορεί να βοηθάει. Εγώ αν ξαναβρίσκουν αντιμέτωπος ξανά με το ίδιο περιστατικό θα έπραττα πάλι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όπως και με κάθε περιστατικό.

ΕΠ. Με τις τελευταίες εικόνες που έφταναν σε μας από την Τουρκία, μια ανθρώπινη ζωή που σώζεται πιστεύετε ότι έχει και κάποιον μεγαλύτερο συμβολισμό;

Α.Α. Αυτό που συνέβη στην Τουρκία ήταν κάτι πολύ δυσάρεστο διότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους άλλοι και τις περιουσίες τους εύχομαι να μην το ζήσει κανείς ποτέ αυτό. Σίγουρα η οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους. Αυτό που πιστεύω είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή και όταν βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση ήμαστε όλοι υποχρεωμένοι αν θέλουμε να μας βοηθήσει αυτός να τον βοηθήσουμε κι εμείς με ότι καλύτερο και δυνατό τρόπο μπορούμε.