Όνομα: Γιώργος Σταμούλης

Ιδιότητα: Αθλητής αγώνων αντοχής, φοιτητής στο Τμήμα Φυσιοθεραπείας

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Με νικητή τον Ευρυτάνα Γιώργο Σταμούλη έκλεισε ο αγώνας δρόμου 5 χλμ. ΟΠΑΠ του 11ου Ημιμαραθώνιου Αθήνας. Ο πρωταθλητής του στιπλ ξεχώρισε όπως και πέρυσι πετυχαίνοντας μάλιστα και ατομικό ρεκόρ με 15.10, στον φετινό αγώνα με πολλές συμμετοχές. Δεν είναι μόνο όμως οι αθλητικές επιδόσεις που τον κάνουν να ξεχωρίζει, αλλά και ο χαρακτήρας του, που παρά το νεαρό της ηλικία του, μόλις 24, φανερώνει ωριμότητα και σοβαρότητα σε ότι κάνει…

ΕΠ. Αν και ζείτε μόνιμα στην Αθήνα, περνάτε αρκετό χρόνο στην Ευρυτανία.

ΓΣ. Ναι όντως, έχω καταγωγή από το Καρπενήσι, όπου βρίσκεται το πατρικό μου σπίτι, που το επισκέπτομαι συχνά. Μεγάλωσα στην Βέροια και τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα, αλλά έρχομαι στο Καρπενήσι περισσότερο και ως μέρος για προετοιμασία για το στίβο, αλλά γιατί με βοηθάει να χαλαρώνω στην καθημερινότητα μου και να αποφορτίζομαι.

ΕΠ. Πως προέκυψε η αγάπη σας για τον αθλητισμό;

ΓΣ. Ουσιαστικά είναι επιρροή του πατέρα μου, που ήταν αθλητής βουνού, απ’ όπου πήρα τα ερεθίσματα. Ο πατέρας μου έδωσε το κίνητρο για να ξεκινήσω τον αθλητισμό γενικότερα, και από μικρός ξεκίνησα από κολύμπι, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, καράτε, και με κέρδισε το τρέξιμο αντοχής, που τώρα πια το κάνω επαγγελματικά. Παράλληλα σπουδάζω στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Λαμίας και σε λίγο ολοκληρώνω τις σπουδές μου.

ΕΠ. Πριν την πρόσφατη διάκρισή σας, ποιες ήταν οι συμμετοχές σας;

ΓΣ. Στις αθλητικές μου διακρίσεις, οι πιο μεγάλες είναι Βack-to-Βack στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 3.000 m με φυσικά εμπόδια το 2021-22, επίσης το 2021 ήταν η πρώτη μου συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων. Πέρσι κέρδισα 3η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και επιπλέον εκπροσώπησα την Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αλγερία. Σε ότι αφορά τη νίκη μου στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας ήταν η 3η χρονιά που κερδίζω τη συγκεκριμένη διάκριση, στον συγκεκριμένο αγώνα και πέρυσι είχα πάλι το ρεκόρ της διαδρομής, καταφέρνοντας πάλι να το σπάσω φέτος, πέρυσι ήταν 15.23’ και το φέτος έκανα 15.10’. Ήταν μία νίκη τακτικής χωρίς πολύ συναγωνισμό, μιας από το 1ο χιλιόμετρο ήμουνα μόνος μπροστά. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση αυτή τη χρονική στιγμή. Φέτος στοχεύω να σπάσω και πάλι το προσωπικό μου ρεκόρ και έχω προγραμματίσει ήδη με τον προπονητή μου, τον Σταύρο Καρρέ κάποιες συμμετοχές σε αγώνες στο εξωτερικό. Φυσικά θα διεκδικήσω για άλλη μία φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.

Με 15.10’, 1η θέση στον 11ου Ημιμαραθώνιου Αθήνας

ΕΠ. Γιατί επιλέγεις το Καρπενήσι για την προετοιμασία σου;

ΓΣ. Το πιο βασικό για μένα είναι να είμαι υγιής και χαρούμενος γιατί έχω δει στο παρελθόν ότι πολλές φορές η υπερβολική προσπάθεια και συγκέντρωση σε ένα σκοπό σ’ ένα αθλητή,  πολλές φορές κουράζει. Εμένα ιδιαίτερα πνευματικά και έτσι θέλω να αποσπώ την προσοχή μου με διάφορα πράγματα, ένα από αυτά είναι να επισκέπτομαι συχνά το Καρπενήσι και να βρίσκομαι στη φύση και να ασχολούμαι με πράγματα της φύσης και μπορώ να πω ότι το Καρπενήσι με καλύπτει σε αυτό το κομμάτι της χαλάρωσης. Σίγουρα επίσης το Καρπενήσι υπερτερεί στο ότι χρειάζεσαι πολύ λιγότερο χρόνο και κόπο για την καθημερινότητα, εξοικονομώντας ενέργεια σημαντική για ένα αθλητή. Σίγουρα επίσης στα ‘συν’ του είναι το υψόμετρο και η ηρεμία που υπάρχει και τέλος το ότι υπάρχουν τρία συνολικά στάδια στη διάθεση ενός ατόμου που ασχολείται με το στίβο και το τρέξιμο και αυτό είναι κάτι που δεν συναντάει εύκολα κάποιος στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.

ΕΠ. Τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο έχει κερδίσει πολλούς φίλους και στο Καρπενήσι υπάρχουν πολλοί αθλητές με σπουδαίες διακρίσεις. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

ΓΣ. Μία καλή αφορμή για να βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους για να τρέξουν ήταν η καραντίνα, όταν οι άνθρωποι πιέστηκαν και ξεκίνησαν να τρέχουν σαν εκτόνωση.  Πολλοί που ξεκίνησαν στην καραντίνα ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να τρέχουν γιατί έχουν δει τα οφέλη που έχει το άθλημα στο σώμα τους και το ότι αισθάνονται καλύτερα. Αποτελεί μία διέξοδο για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και επίσης το τρέξιμο είναι πάρα πολύ οικονομικό, φθηνό και προσβάσιμο σε όλους. Χρειάζεται ένα ζευγάρι παπούτσια και μπορείς να βγεις έξω να τρέξεις. Σε πολλά αθλήματα δεν υπάρχει αυτή η ευκαιρία, να μπορείς με πολύ λίγα χρήματα να συμμετέχεις.

 Στο Καρπενήσι γίνεται από όσο γνωρίζω μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δρομικό κίνημα από τα άτομα, που είναι αρκετά στην περιοχή, που αγαπούν το τρέξιμο. Υπάρχει λοιπόν ο στόχος να γίνει μία ομάδα να προπονούνται από κοινού, να στοχεύουν σε κοινά πράγματα ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απόψεις. Το να οργανωθεί κάτι τέτοιο νομίζω θα βοηθήσει και το μέλλον και τους νέους του τόπου, ώστε να στραφούν προς τον αθλητισμό. Εξάλλου το τρέξιμο είναι εθιστικό.