Όνομα: Ευαγγελία Μπαλαγιάννη

Ιδιότητα: Ελεύθερος επαγγελματίας

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Τοπόλιανα, Καστανιά

Αυτές τις δύσκολες για όλους μας ημέρες της καραντίνας Νο 2, η Ευαγγελία, μια νεαρή ελεύθερη επαγγελματίας, μεγαλωμένη στην Αυστραλία και με ρίζες από τα Τοπόλιανα και την Καστανιά Ευρυτανίας, μαγειρεύει στο διαδίκτυο σπιτικά φαγητά, γεμίζοντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας… Τα βιντεάκια της στο youtube ήταν η αφορμή να γνωρίσουμε ένα χαρούμενο και δημιουργικό άτομο, με ενέργεια θετική, πολύτιμη για την περίοδο που διανύουμε… Ας την γνωρίσουμε…

ΕΠ. Ευαγγελία αυτές τις πρώτες μέρες της καραντίνας σε απολαμβάνουμε να μαγειρεύεις στο youtube νόστιμες και απλές συνταγές; Με ποια αφορμή ξεκίνησες αυτά τα βίντεο και ποια η σχέση σου με τη μαγειρική;  

ΕΜ. Από μικρό κορίτσι  μεγάλωσα μέσα στις κουζίνες των γιαγιάδων μου και πάντα μου άρεσε να τις βοηθάω και να μαθαίνω συνταγές τις που τις φτιάχνω μέχρι και σήμερα. Η μαγειρική είναι ένα χόμπι μου, ένας τρόπος να δημιουργώ και να φέρνω μαζί κόσμο. Οι συνταγές που ανεβάζω είναι ένα μιξ από αυτές που μου έχουν δώσει οι γιαγιάδες μου, η μητέρα μου και κάποιες άλλες δικές μου. Σε αυτό το lockdown είμαι μόνη μου εφόσον η οικογένεια μου όλη βρίσκεται στην Αυστραλία και αποφάσισα να δω την θετική πλευρά της κατάστασης και να το μεταφέρω στο κοινό μου μέσα από τα βίντεο και την μαγειρική.

ΕΠ. Ζεις μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Έχεις όμως μια ενδιαφέρουσα πορεία μέχρι την μόνιμη εγκατάστασή σου στην Ελλάδα, που ξεκινάει από την Αυστραλία, αλλά έχει τις ρίζες της στην Ευρυτανία. Πες μας δυο λόγια γι αυτή΄.

ΕΜ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αυστραλία. Είχαν φύγει την δεκαετία του ’60 οι γιαγιάδες και παππούδες μου από την Ελλάδα να ξεκινήσουν την νέα τους ζωή εκεί. Οι γονείς της μητέρας μου κατάγονται από τα Τοπόλιανα και ο πατέρας του πατέρα μου από την Καστανιά.

ΕΠ. Τι σε έκανε να αποφασίσεις να εγκατασταθείς μόνιμα στην Ελλάδα;

ΕΜ. Το να έρθω μόνιμα στην Ελλάδα ήταν το όνειρο μου και ο στόχος μου από την Α’ λυκείου. Σαν χθες το θυμάμαι που έλεγα ότι θέλω να τελειώσω το σχολείο, να περάσω στην νομική και αφού πάρω το πτυχίο μου να εγκατασταθώ στην Ελλάδα και έτσι και έγινε.  Ενώ ερχόμασταν μόνο για διακοπές στην Ελλάδα οι παππούδες και οι γονείς μου, μου έμαθαν να την αγαπάω και από μακριά.

ΕΠ. Κάνεις μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλεία στον χώρο του τουρισμού. Με τι ακριβώς ασχολείσαι;

ΕΜ. Το Wanderlust itineraries είναι μια εταιρεία travel concierge. Δουλεύουμε διαδικτυακά και προγραμματίζουμε ταξίδια για άτομα κυρίως από το εξωτερικό που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και γενικά σε όλον τον κόσμο. Κάνουμε μια κουβέντα με τον κάθε πελάτη μας ώστε να καταλάβουμε ακριβώς τι θέλουν να κερδίσουν στο ταξίδι τους. Τα προσωποποιημένα προγράμματα ταξιδιών μας περιέχουν τα πάντα από τις πτήσεις και τα ξενοδοχεία μέχρι μια κράτηση σε ένα εστιατόριο η ένα ραντεβού σε κομμωτήριο. Οι υπηρεσίες μας όμως δεν σταματάμε εκεί. Παραμένουμε on call καθ’ όλη την διάρκεια ταξιδιού για το οτιδήποτε χρειαστούν οι πελάτες μας. Σε συνδυασμό με τα ταξίδια διοργανώνουμε και γάμους για άτομα από το εξωτερικό που ονειρεύονται να παντρευτούν στην Ελλάδα.

ΕΠ. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην αρχή της καραντίνας. Ποια είναι η εικόνα που σου μεταφέρουν οι συγγενείς σου από την Αυστραλία;

ΕΜ. Στην Αυστραλία ο κάθε νομός περνάει την φάση διαφορετικά. Στο Σίδνεϋ ενώ στην αρχή της χρονιάς εφάρμοσαν κάποιους περιορισμούς τώρα πλέον είναι πολύ κοντά τα πράγματα σε μια κανονικότητα. Στην Μελβούρνη περάσανε μια καραντίνα περίπου 115 ημερών, παρόμοια με αυτήν που περνάμε εμείς τώρα. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να φτάσουν στα 0 κρούσματα και τις τελευταίες 14 μέρες έχουν καταγράψει 0 κρούσματα και 0 θανάτους.  Ήταν αρκετά δύσκολο ειδικά για τον παππού μου που ήταν μόνος του στο σπίτι για όλο αυτόν τον καιρό χωρίς να μπορεί να δει κανέναν δικό του άνθρωπο από κοντά. Αυτός είναι που μου έχει δώσει την δύναμη στην καραντίνα που έχουμε τώρα γιατί αν τα κατάφερε ο παππούς μπορούμε και εμείς!

ΕΠ. Ζεις μόνιμα στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας ένα μεγάλο σου όνειρο. Κρατάς με την ίδια αγάπη ζωντανούς τους δεσμούς σου με την Ευρυτανίας;

ΕΜ. Από την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα το 2002 επισκέπτομαι και τα δυο χωριά μου. Κάθε χρόνο προσπαθώ να ανεβαίνω 2-3 φορές ειδικά στα Τοπόλιανα και απολαμβάνω την φύση, την ομορφιά και την παρέα των συγγενών και φίλων μου. Οι παππούδες μου και η γιαγιά μου μέσα από τις ιστορίες που μου λέγανε από τα παιδικά τους χρόνια με έκαναν να αγαπήσω περισσότερο τα χωριά μας και ελπίζω να μπορώ να μεταφέρω αυτήν την αγάπη στις επόμενες γενιές.

ΕΠ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτάς πολύ συχνά μηνύματα αισιοδοξίας και θετικής σκέψης. Ποιο θετικό μήνυμα θα έδινε ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε;

ΕΜ. Όλο αυτό που περνάμε είναι σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο αλλά ότι και να συμβαίνει πάντα πρέπει να βρίσκουμε την θετική πλευρά. Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους και να περάσουμε στιγμές μαζί τους που ίσως στην κανονικότητα να μην είχαμε το χρόνο να το κάνουμε. Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά σημασία έχει να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και να στηρίξουμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας για ένα καλύτερο αύριο. Ως μια κοπέλα 26 ετών που τώρα χτίζω τα επόμενα μου βήματα ειδικά στην επαγγελματική μου ζωή θέλω να περάσω στους νέους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν τα όνειρα τους. Μπορεί τα πράγματα να είναι αβέβαια και ίσως να μας τρομάζει αλλά συνεχίζουμε και να παλεύουμε για τους στόχους μας, εξάλλου τα εμπόδια είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς!

Μαγειρεύοντας στην καραντίνα στο Youtube
Η οικογένεια της Σοφίας Παπαδημητρίου και του Θανάση Μπαλαγιάννη, με τις κόρες τους
Αναρρίχηση στο φαράγγι στα Τοπόλιανα
Η αποφοίτηση από το Macquarie University Law School Graduate
Τα πρώτα βήματα στην μαγειρική…
Με τους παππούδες από την Ευρυτανία