Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια  «Παναγία Προυσιώτισσα»

3 γενιές εκπαίδευση με Ευρυτανικές ρίζες

Η απώλεια της Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου – Μπαλαούρα πριν λίγες ημέρες, συγκίνησε πολλούς Αγρινιώτες, γιατί αποχαιρετούσαν την αγαπημένη δασκάλα τους, που τους ‘μύησε’ στην αγάπη για τα γράμματα, αλλά μιλούσε κυρίως μέσα στις καρδίες τους. Στη ζωή πλήρης ημερών της Ανδρομάχης Θεοδωροπούλου- Μπαλαούρα, αποτυπώνεται μια επιτυχημένη πορεία, τόσο σαν εκπαιδευτικός, σαν επιχειρηματίας, σαν σύζυγός και σαν μητέρα, και με την ακούραστη εργατικότητα και αγάπη στην εκπαίδευση, καθορίζεται η ανοδική πορεία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα».

Η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου  –  Μπαλαούρα, γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ο πατέρας της Εμμανουήλ Χ. Θεοδωρόπουλος, ήταν μαθηματικός και γυμνασιάρχης, που μεγάλωσε στο Αγρίνιο, με καταγωγή από τον Προυσό και τα Βελωτά Ευρυτανίας.

Τελείωσε το 2ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου και  αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων στο Αγρίνιο. Έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών. Αποφοιτώντας από το Αρσάκειο ως δασκάλα, εργάστηκε για δύο έτη στο 4ο  Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Το 1957, σε ηλικία 26 ετών, ίδρυσε με τον πατέρα της, που μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί από τη δημόσια εκπαίδευση, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» από το ομώνυμο μοναστήρι της γενέτειράς του, του Προυσού Ευρυτανίας. Το 1963, παντρεύτηκε τον Σωτήριο Μπαλαούρα, δάσκαλο, από τον Τρίκλινο Βάλτου. Απέκτησαν δύο κόρες, την Ευφροσύνη και την Αγγελική και ευτύχησαν να δουν έξι εγγόνια.

Ο Προυσιώτης ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος

Η αρχή των Εκπαιδευτηρίων

Με τον σύζυγό της  θεμελίωσαν τη φιλοσοφία και τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα». Όπως με τον πατέρα της, έτσι και με τον άντρα της ανέπτυξε άριστη συνεργασία, με πλήρη σύμπνοια απόψεων στη διοίκηση του Σχολείου. Για 50 χρόνια και μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Σωτήρη, συνεργάζονταν και προγραμμάτιζαν από κοινού  εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις του Σχολείου. Δασκάλα ακούραστη και ευσυνείδητη, υπηρέτησε πιστά την εκπαίδευση για πάνω από 50 χρόνια. Εφήρμοσε επιτυχημένη μεθοδολογία και επέδειξε υποδειγματική μεταδοτικότητα. Χιλιάδες μαθητές πέρασαν από τα χέρια της. Χάρη στην αγάπη και την επιμονή της  όλοι οι μαθητές της έμαθαν γράμματα και πήραν αγωγή, στην οποία επέμενε ιδιαιτέρως. Στη διδασκαλία της και στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Σχολείου ενέταξε προγράμματα βιωματικής μάθησης, διαθεματικότητας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  πριν καν ακόμη εισαχθούν ως έννοιες στην Εκπαίδευση. Με ιδιαίτερο ζήλο επισκεπτόταν με  τους μαθητές της τις αρχαιότητες του νομού και τους  παρέδιδε με μεγάλη ακρίβεια και ανάλυση μαθήματα τοπικής Ιστορίας και Γεωγραφίας. Έχοντας ιδιαίτερη κλίση στις Τέχνες, φιλοτέχνησε πολλά από τα σκηνικά θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων. Επιμελήθηκε  ιστορικούς και γεωγραφικούς χάρτες και μία αξιοθαύμαστη συλλογή λαογραφικού υλικού, για χάρη του Σχολείου. Στα αρχεία των Εκπαιδευτηρίων βρίσκεται πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό Γλώσσας και Μαθηματικών, που συνέγραψε με τα τόσα χρόνια διδακτικής πείρας. Ζωντανή ιστορική πηγή η ίδια γεγονότων της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία πολλές φορές αφηγούνταν στους μαθητές της.

Η 2η γενιά ο Σωτήρης Θ. Μπαλαούρας
Η 2η γενιά Ανδρομάχη Θεοδοροπούλου- Μπαλαούρα

Η νέα εποχή των Εκπαιδευτηρίων

Το 2002 ολοκλήρωσε με τον άντρα της, Σωτήριο Μπαλαούρα, το νέο κτηριακό συγκρότημα των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα» στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου, έργο ζωής και για τους δύο. Η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου – Μπαλαούρα υπήρξε έντιμη και δυναμική, με ευθύτητα και παρρησία λόγου. Τα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» συμπληρώνουν φέτος το 64o έτος μιας επιτυχημένης και καταξιωμένης πορείας στην εκπαίδευση των παιδιών του τόπου μας. Είναι ένα από τα μακροβιότερα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα. Για τρίτη πλέον γενιά συνεχίζουν το έργο τους τα παιδιά τους, η Ευφροσύνη Μπαλαούρα-Χήρα και η Αγγελική Μπαλαούρα-Γκιάφη αντλώντας δύναμη από την εκτίμηση και την αγάπη που επιδεικνύουν αναρίθμητες οικογένειες, που από το 1957 μέχρι σήμερα εμπιστεύονται στο Σχολείο τη διαπαιδαγώγηση και μόρφωση των παιδιών τους.

Τα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» εκπονούν μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες, υποστηρίζουν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό τους με δικές τους ενδοσχολικές εκδόσεις, αξιοποιούν στη διδακτική τους προσέγγιση τις νέες τεχνολογίες. Ξεχωρίζουν  κάθε χρόνο σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα. Ενημερώνονται για όλες τις εκπαιδευτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική και επενδύουν στη διά βίου μάθηση των εκπαιδευτικών τους.

‘‘Ένα σχολείο που αποτελεί πρόκληση για τους μαθητές, που τους υποστηρίζει και είναι συνδεδεμένο με την ποιότητα σε όλες τις διαδικασίες του. Το σχολείο αυτό στην προσπάθειά του για την καλύτερη ανάπτυξη της μαθησιακής και κοινωνικής εξέλιξης, αλλά και της φυσικής και συναισθηματικής υγείας των μαθητών, έχει ξεκαθαρίσει την Αποστολή του , το Όραμά του και τις Αξίες του. Αποστολή έχει να έχει στην πρώτη θέση τους  μαθητές, να αυξήσει τις επιδόσεις όλων των μαθητών του, να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης, έτσι ώστε να αυξάνεται η επίδοση των μαθητών, να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση των μαθητών του. Όραμα μας είναι όλοι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους’’, είναι η φιλοσοφία και η μεθοδολογία της Ευφροσύνης και της Αγγελικής Μπαλαούρα, που με το ίδιο πάθος, δομημένες πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, σαν εκπαιδευτικοί, φροντίζουν να συνεχίσουν το όραμα των γονιών και του παππού τους.  

Οι συνεχίστριες Ευφροσύνη και Αγγελική Μπαλαούρα

Οι εγκαταστάσεις και τα καινοτόμα προγράμματα

Τα Εκπαιδευτήρια λειτουργούν σε υπερσύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες  κτηριακές εγκαταστάσεις και φιλοξενούν  μαθητές Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στην εξοχή έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, έτσι όπως διαμορφώνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε οικοδομική επιφάνεια 2.500 τ.μ., αυτόνομα κτίρια για κάθε σχολική μονάδα με ανεξάρτητους αύλειους χώρους. Περιλαμβάνουν πολλές και άνετες αίθουσες διδασκαλίας, χώρους για υπαίθριο μάθημα (κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα), ημιυπαίθριους χώρους για βροχερές μέρες, Εργαστήρια Φυσικής-Χημείας, Εργαστήρια Πληροφορικής, Εργαστήριο Τεχνολογίας, Εργαστήριο Καλλιτεχνικών, Βιβλιοθήκη-Αίθουσα Μουσικής, Γυμναστήριο, Κουζίνα-Τραπεζαρία, χώρο παιχνιδιού Προπρονηπίων-Προνηπίων-Νηπίων, αθλητικές εγκαταστάσεις-γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ. Στα καινοτόμα προγράμματα των Εκπαιδευτηρίων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ρομποτική, Ρητορική, Θεματικές Εβδομάδες, Περιβαλλοντική Δράση, Αδελφοποιήσεις με Σχολεία απ΄ όλο τον Κόσμο, Μαθήματα Φωτογραφίας και Κινηματογράφου, Ψηφιακό Σχολείο, Σχολείο Πολιτισμού.

Μαθητικές στιγμές στα Εκπαιδευτήρια
Η φετινή συμμετοχή των εκπαιδευτηρίων στην ΕU Green Week