Όνομα: Τσιαχρής Ιωάννης

Ιδιότητα: Επιλεκτική Εκτροφή Ελληνικών Ποιμενικών

Τόπος διαμονής: Σχηματάρι Βοιωτίας

Τόπος καταγωγής: Μεγάλα Βραγγιανά Ευρυτανίας

Όταν στον αιώνα μας μιλάμε για πολιτισμό, αυτό δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει όχι μόνο τα μνημεία και τον άυλο πολιτισμό μας, όπως αυτός καταγράφεται μέσα από τις γραφές και τις παραδόσεις κάθε τόπου, αλλά όλα όσα ανήκουν στο φυτικό και ζωικό βασίλειο και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τον άνθρωπο. Κουβεντιάζοντας με τον Ιωάννη Τσιαχρή, πραγματικά αισθανθήκαμε ότι μιλάμε με έναν άνθρωπο που μαζί με την οικογένειά του αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, στον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Η δημιουργία του εκτροφείου Ελληνικών Ποιμενικών με το όνομα “Φρουροί των Αγράφων”, έχει ήδη αποσπάσει πολλές διακρίσεις για τη διατήρηση της καθαρότητας μιας από τις αρχαιότερες ράτσες τσοπανόσκυλων, άρρηκτα συνδεδεμένης με τα Ευρυτανικά βουνά, αλλά και την ποιμενική παράδοση του τόπου μας. Μοναδικό μεράκι για τη δουλεία τους, αγάπη για την Ευρυτανία και φυσικά σεβασμό για τα ζώα.

ΕΠ. Με την οικογένειά σας είστε υπεύθυνοι για το Εκτροφείο Ελληνικών Ποιμενικών “Φρουροί των Αγράφων”. Πείτε μας δυο λόγια για τη δουλεία σας και τους στόχους του εκτροφείου σας.

ΙΤ. Το εκτροφείο μας δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και πιο συγκεκριμένα στα Μεγάλα Βραγγιανά. Οι παππούδες  μας όντας κτηνοτρόφοι, μπόρεσαν και κράτησαν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά αυτής της υπέροχης φυλής αφήνοντάς μας μια σπουδαία παρακαταθήκη. Σήμερα η παραδοσιακή αυτή φυλή κινδυνεύει με εξαφάνιση από τη μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας και τις ανεξάντλητες διασταυρώσεις που αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά της. Σκοπός του εκτροφείου μας είναι η αναβίωση, η διατήρηση και η εξέλιξη του Ελληνικού ποιμενικού σύμφωνα πάντα με το πρότυπο του ΚΟΕ. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της αρχέγονης φυλής μέσω των εκθέσεων μορφολογίας του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.

ΕΠ. Πως πήρε το όνομα αυτό το εκτροφείο σας;

ΙΤ. Η επωνυμία του εκτροφείου στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία γράφεται στα λατινικά και είναι το Agrapha Mountain Guards (Φρουροί των Αγράφων). Η ονομασία αυτή δόθηκε όχι μόνο για την άμεση σχέση του ορεινού σκύλου με τα βουνά μας αλλά και για την παγκόσμια αναγνώριση των ανόθευτων ορεινών περιοχών που αποτελούν σημαντικούς πυρήνες βιοποικιλότητας στη χώρα μας.

ΕΠ. Πρόσφατα το εκτροφείο σας είχε μια ακόμα διάκριση λαμβάνοντας στην τελική βαθμολογία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, την πρώτη θέση για τη φυλή του Eλληνικού ποιμενικού και τη δεύτερη θέση σε όλες τις Eλληνικές φυλές. Τι σημαίνει για σας αυτή η διάκριση;

ΙΤ. Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας αλλά και μια χρονιά με πολλές επιτυχίες για το εκτροφείο μας. Πολύ σημαντικές οι διακρίσεις, αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις Ελληνικές φυλές και να τις στηρίξει ώστε να διασωθούν σε βάθος χρόνου.

ΕΠ. Οι Ελληνικοί ποιμενικοί είναι όμορφοι και αξιόπιστοι σκύλοι. Ποια στοιχεία όμως δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά αυτής της καθαρόαιμης ράτσας;

ΙΤ. Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι όντως μια από τις αρχαιότερες ράτσες, διατηρήθηκε διαμέσου των αιώνων στο απομονωμένο και δύσβατο περιβάλλον της οροσειράς της Πίνδου έως τις μέρες μας με σκοπό τη φύλαξη κοπαδιών. Ανεξάρτητος, θαρραλέος, αποφασιστικός, πιστός, εργατικός με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ισχυρό ένστικτο προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντός του. Ο Ελληνικός ποιμενικός  μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο Μεγάλος Ορεινός ποιμενικός σκύλος της χώρας μας.

ΕΠ. Ποια πλεονεκτήματα έχει ένας κτηνοτρόφος όταν έχει στο κοπάδι του έναν καθαρόαιμο Ελληνικό ποιμενικό;

ΙΤ. Ο Ελληνικός ποιμενικός είναι αναπόσπαστο κομμάτι για έναν κτηνοτρόφο. Η προσαρμογή του στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας τον βοήθησε να αναπτύξει χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο κι αναντικατάστατο φύλακα, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα κι ο λύκος. Η παρουσία του στο κοπάδι δεν ενοχλεί τα ζώα με τα οποία αναπτύσσει σχέσεις αρμονικής συμβίωσης και έντονο ένστικτο προστασίας.

ΕΠ. Τον προηγούμενο χρόνο άλλαξε και η νομοθεσία σε σχέση με τη μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με την οποία η κακοποίηση τους θεωρείται κακούργημα. Παρόλα αυτά δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις που τα ζώα και κυρίως οι σκύλοι, γίνονται θύματα βάναυσης ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πως πιστεύεται ότι θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;

ΙΤ. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη κακοποίηση των ζώων και πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος θα  είναι η αρχή. Οφείλουμε όλοι μας να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή βίας που προσβάλλει τον πολιτισμό και τον σύγχρονο άνθρωπο.

ΕΠ. Ο Ελληνικός ποιμενικός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό περιβάλλον και στον τόπο μας με τα βουνά της Ευρυτανίας. Ποιες είναι οι δικές σας μνήμες απ΄ αυτή τη σύνδεση;

ΙΤ. Το Ποιμενικό βίωμα καλά κρατεί και οι αναμνήσεις αμέτρητες. Αμέτρητες ήταν και οι ιστορίες των παππούδων μας για τα άγρια θηρία στις κορυφές των Αγράφων έχοντας πάντα δίπλα τους Ελληνικούς ποιμενικούς να τους προστατεύουν, τους Φρουρούς των Αγράφων.

Μερικές από τις διακρίσεις του εκτροφείου