Όνομα: Νικόλαος Καρέτσος

Ιδιότητα: Πρόεδρος Τ.Κ. Δομνίστας

Τόπος διαμονής: Δομνίστα, Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Δομνίστα

Μια όμορφη κουβέντα, με έναν ευγενικό και αγαπητό Ευρυτάνα, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Δομνίστας.

ΕΠ. κ. Καρέτσο είστε γέννημα θρέμμα Δομνιστιανός και Πρόεδρος της Τ.Κ. Δομνίστας για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Πως διαγράφεται έως σήμερα όλη αυτή η πορεία σας;

ΝΚ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δομνίστα, και αν και έχουμε σπίτι και στο Καρπενήσι, η αλήθεια είναι ότι περνάω τις περισσότερες μέρες του χρόνου στη Δομνίστα, όπου βρίσκεται το πατρικό μου. Εδώ τελείωσα το δημοτικό και το τριτάξιο Γυμνάσιο και ολοκλήρωσα τις υπόλοιπες τρεις τάξεις του τότε Γυμνασίου στην Αθήνα. Στη συνέχεια αποφοίτησα από τη Σχολή Εργοδηγών Δομικών Έργων και από το 1979 αφού τελείωσα και τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις επέστρεψα στο μόνιμα στο Καρπενήσι και ασχολήθηκα με τον κατασκευαστικό κλάδο. Το 1985 γνώρισα τη σύζυγό μου Βάνα, η οποία ήταν φοιτήτρια δασοπονίας στο Καρπενήσι, παντρευτήκαμε και αποκτήσαμε δύο κόρες, την Εύη και την Αγγελική. Από το 2014 που βγήκα στη σύνταξη αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση και εκλέχθηκα Πρόεδρος στη Δομνίστα για πρώτη φορά και συνεχίζω μέχρι και σήμερα που εκτελώ τη δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος.

ΕΠ. Είστε ο μοναδικός Πρόεδρος τοπικής κοινότητας που διοικεί το χωριό του με πενταμελές συμβούλιο στο Δήμο Καρπενησίου, βάσει πληθυσμού. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει η κοινότητά σας, σαν πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα;

ΝΚ. Σε γενικά πλαίσια η κοινότητα Δομνίστας είναι οργανωμένη και δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες, θα έλεγα δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε πρακτικό επίπεδο. Αυτά που θα ήθελα όμως να βοηθήσω να υλοποιηθούν σαν Πρόεδρος της κοινότητας, είναι κάποια έργα υποδομής σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου και μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το να γίνει η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της κοινότητας και η επέκταση του υπάρχοντος αγωγού αποχέτευσης και σύνδεσής του με τον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό της κοινότητας. Και τέλος σίγουρα η ασφαλτόστρωση κάποιων εσωτερικών δρόμων.

ΕΠ. Παρόλο που η Δομνίστα είναι ένα μικρό χωριό έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια και για τη Γιορτή Τσίπουρου. Πώς ξεκίνησε όλη η προσπάθεια και που οφείλεται η τόση μεγάλη επιτυχία της;

ΝΚ. Όλα ξεκίνησαν από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας, που σε συνεργασία με τους ανθρώπους που ήταν τότε στα κοινά γύρω στο 2004-2005 και Δήμαρχο τον κ. Σταμάτη, συνέλαβαν αυτή την ιδέα. Ξεκινήσε λοιπόν να πραγματοποιείται η Γιορτή Τσίπουρου ως μία αναβίωση των παλαιών χρόνων στην Ευρυτανία, όπου κάθε σπίτι σχεδόν έβγαζε το τσίπουρο της χρονιάς. Η γιορτή κρατάει συνήθως 2-3 ημέρες και έχει μεγάλη απήχηση και εκτός νόμου, καθώς έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και από ανθρώπους που δεν κατοικούν στην Ευρυτανία. Μεγάλη είναι η συμμετοχή της νεολαίας σε όλο αυτό και ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή τους κάθε χρόνο, γιατί αν μη τι άλλο πλέον σε αυτούς στηρίζεται η γιορτή και η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, όπως φυσικά και στον Δήμο Καρπενησίου που μας στηρίζει έμπρακτα.

ΕΠ. Η Δομνίστα επίσης είναι και ένα χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθεσία ‘Πάντα Βρέχει’ κι είναι μία από τις τρεις διαδρομές που μπορεί να διαλέξει κάνεις για να φτάσει σε αυτό το μοναδικό μνημείο φυσικής ομορφιάς.

ΝΚ. Φυσικά! Το ‘Πάντα Βρέχει’ άλλωστε άνηκε και σαν τοποθεσία στον πρώην Δήμο Δομνίστας. Η διαφήμιση του φαραγγιού είχε ξεκινήσει περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 90′ και καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας να γίνεται μέσα από τη διαδρομή Καρπενήσι, ράχη Τυμφρηστού, Κρίκελλο, Δομνίστα, Ροσκά. Ευτυχώς και η αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας έχει δείξει μεγάλο ζήλο για την τοποθεσία ‘Πάντα Βρέχει’ και προχωράει σε έργα ώστε να γίνει η ασφαλτόστρωση τόσο στη διαδρομή Δομνίστα, Ροσκά όσο και από τη διαδρομή Προυσός, Ροσκά, καθώς υπάρχει ακόμα μεγάλο κομμάτι που η διαδρομή είναι χωμάτινη ακόμα. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει μία κυκλική διαδρομή και να επισκέπτεται όλα τα χωριά της Ευρυτανίας. Άλλωστε και ο Δήμος Καρπενησίου προωθεί αυτή την λογική των κυκλικών διαδρομών. Επίσης στη Δομνίστα υπάρχει και το Φαρμακίδειο Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης γιατί στις 7 Ιουνίου του 1942 από εδώ ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας της αντίστασης με αρχηγό τον Άρη Βελουχιώτη.

ΕΠ. Υπάρχει κάποια ανάμνηση από τη Δομνίστα των παιδικών σας χρόνων πού είναι αυτή που φυλάτε μέσα σας;

ΝΚ. Αυτό που θυμάμαι είναι τα σχολικά χρόνια και οι φιλίες που είχαμε αναπτύξει με τα παιδιά από τα γειτονικά χωριά, γιατί τότε τα παιδιά όλα από τα γειτονικά χωριά ερχόντουσαν στη Δομνίστα για να πάνε σχολείο. Από την Ανιάδα, το Συγκρέλλο, το Κρίκελλο, την Άμπλιανη, τους Στάβλους, τα Ροσκά και από τα Ψιανά και ακόμη από τα χωριά της Ναυπακτίας, από τα χωριά Κλεπά, Αράχωβα και Νεοχώρι. Μάλιστα πολλές φορές τότε τα παιδιά φιλοξενούνταν στα σπίτια των κατοίκων της Δομνίστας διότι τότε δεν υπήρχαν εστίες ή ξενώνες για να τους φιλοξενήσουν. Αυτές είναι οι εικόνες που έχω από τη Δομνίστα, όπως επίσης και η εικόνα από το να τρώμε όλοι μαζί στο οικοτροφείο που είχε ιδρυθεί τότε στην Δομνίστα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργήσαμε όλα αυτά τα παιδιά ιδιαίτερους δεσμούς και με πολλούς από αυτούς κρατάω ακόμα και σήμερα επαφές. Για μένα οι δεσμοί και οι φιλίες των παιδικών χρόνων είναι αυτά που μου θυμίζουν την Δομνίστα των παιδικών μου χρόνων.

ΕΠ. Με δεδομένο ότι η Ευρυτανία έχει ερημώσει, με ποια δεδομένα πιστεύετε ότι πιθανά κάποιο νέοι άνθρωποι θα επέστρεφαν πίσω στα χωριά της;

ΝΚ. Πιθανά με την ίδρυση μικρών παραγωγικών μονάδων που θα μπορούσαν να απασχολήσουν εργασιακά αυτούς που θα ήθελαν να επιστρέψουν στα χωριά, να δινόταν ένα κίνητρο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που κατοικεί στις μεγαλουπόλεις να επιστρέψεις τα χωριά. Ακόμα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον τουρισμό γιατί αν μη τι άλλο ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παραγωγικός τομέας της Ευρυτανίας μέσα από το φυσικό της κάλλος η Ευρυτανία μπορεί να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.

Με τη σύντροφο της ζωής του κ. Βάνα Καρέτσου
Στο ‘Πάντα Βρέχει’
Σύσσωμη όλη η οικογένεια μια ‘μέρα χαράς και περηφάνιας’
Γέννημα θρέμμα Δομνιστιανός και Πρόεδρος της Τ.Κ. Δομνίστας