Όνομα: Μάκης (Θωμάς) Θεοδώρου

Ιδιότητα: Ελεύθερος επαγγελματίας

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Άγραφα

Οι εικόνες της Ευρυτανίας από ψηλά δεν μπορεί παρά να είναι καθηλωτικές. Ψηλές κορυφές, οροπέδια, δάση, νερά, κοιλάδες, χωριά σε χωμένα σε απόκρημνες πλαγιές. Στο κανάλι του κ. Μάκη Θεοδώρου στο youtube μπορούμε να βρούμε μαζεμένες όλες αυτές τις ομορφιές του τόπου μας και μέσα από τις λήψεις του να μας ταξιδέψει από ψηλά στην γνωστή, αλλά και την άγνωστη Ευρυτανία…

ΕΠ. κ. Θεοδώρου σας γνωρίζουμε μέσα από το κανάλι σας στο youtube και τα εντυπωσιακά, πανοραμικά βίντεό σας από πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως της Ευρυτανίας. Πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα;

ΜΘ. Κατάγομαι απ’ την Καρδίτσα με ρίζες από τα Άγραφα Ευρυτανίας. Από μικρό παιδί η γιαγιά μου με πήγαινε τα καλοκαίρια στα Άγραφα Ευρυτανίας. Είχα στενή και συχνή επαφή με τη φύση και η αγάπη μου για τα βουνά ήταν μεγάλη. Το 1990 έφυγα για σπουδές στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Το 2017 πήρα την απόφαση να αγοράσω το πρώτο μου drone, γιατί ήθελα πάρα πολύ να φωτογραφήσω και να εξερευνήσω ακόμα καλύτερα τα μέρη όπου πήγαινα μικρός. Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω το δικό μου κανάλι στο YouTube ”Makis Theodorou NaturewithDrone”, και να μοιράζομαι με τον κόσμο όλες αυτές τις μοναδικές και σπάνιες εικόνες, όχι μόνο της Ευρυτανίας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

ΕΠ. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πλεονέκτημα του να ‘βλέπεις τον κόσμο από ψηλά’;

ΜΘ. Το να βλέπεις τον κόσμο από ψηλά είναι μοναδικό και καθόλου σύνηθες. Μέχρι πριν μερικά χρόνια είχαμε την δυνατότητα να δούμε πανοραμικά πλάνα μόνο μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο. Με την εξέλιξη λοιπόν της τεχνολογίας και με τη χρήση Drone, υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς όλα τα δύσβατα μέρη με την κάθε λεπτομέρεια και να έρθει σε επαφή με σπάνιες εικόνες.

ΕΠ. Τα βουνά των Αγράφων έχουν μια ξεχωριστή θέση στις λήψεις σας. Τι σας εμπνέει σ’ αυτά περισσότερο;

ΜΘ. Όσα χρόνια και να περάσουν, όσες λήψεις και να κάνω, δεν θα σταματήσουν ποτέ να με μαγεύουν τα λεγόμενα Άγραφα. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μέρος ξεχωριστό είναι η μορφολογία του εδάφους, το δύσβατο της περιοχής και τα γραφικά χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές αυτών των βουνών. Άλλωστε η περιοχή των Αγράφων έχει δεκάδες κορυφές πάνω από τα 1.900 μέτρα, καθώς και τις πιο πολλές αριθμητικά σε όλη την Ελλάδα. Επίσης στα Άγραφα μπορεί κάποιος να δει την πιο ξεχωριστή ανατολή και δύση του ηλίου, καθώς και τις αντανακλάσεις αυτών αγκαλιάζοντας το ανάγλυφο των κορυφών.

ΕΠ. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχτεί ο Δήμος των Αγράφων και οι ομορφιές του. Έχοντας καταγράψει ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού τους κάλλους, ποια θεωρείτε τα δυνατότερα ‘χαρτιά’ της περιοχής;

ΜΘ. Έχοντας εξερευνήσει και μελετήσει αρκετά καλά τη συγκεκριμένη περιοχή, στα δικά μου μάτια τα δυνατότερα ”χαρτιά” της είναι τα ποτάμια της, όπως ο Αχελώος με τα ατελείωτα νερά του, ο πανέμορφος Ταυρωπός, τα καταπράσινα λιβάδια της, αλπικά και μη, που είναι σκαρφαλωμένα στις πανύψηλες και απότομες κορυφές των Αγράφων, και φυσικά η παραδεισένια λίμνη Κρεμαστών, που βλέποντας την σου γεννάται η αίσθηση του απόκοσμου αλλά ταυτόχρονα ονειρεμένου τοπίου. Είναι γεγονός πως, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ο Δήμος και οι ομορφιές του, με διαρκείς ενέργειες από  τις Δημοτικές Αρχές των Αγράφων προκειμένου ο τόπος τους να γίνει πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους. Επιπλέον γίνονται προσπάθειες προσέγγισης των νέων ανθρώπων, έτσι ώστε να κατοικήσουν και να επενδύσουν στην περιοχή. Σε αυτό όμως που υστερεί η περιοχή δυστυχώς, είναι τα σημεία πρόσβασης λόγω έλλειψης οδικών αρτηριών, καθώς και σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε επισκέπτης και να απολαύσει αυτά τα μέρη. 

 ΕΠ. Αν μπορούσατε να περιγράψετε την Ευρυτανία σε μια πρόταση, ποια θα ήταν αυτή;

ΜΘ. Η Ευρυτανία αποτελεί την καρδιά και τον πνεύμονα της χώρας.

ΕΠ. Η εικόνα είναι η κυρίαρχος της εποχής μας. Για σας η εικόνα είναι το κίνητρο ή η αφορμή για να κάνετε τις λήψεις σας;

ΜΘ. Η κυριαρχία των εικόνων στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ζούμε σε στην εποχή της εικόνας. Για μένα, αυτό αποτέλεσε αφορμή για να πραγματοποιήσω τις λήψεις, καθώς η εικόνα αναπαράγει την πραγματικότητα κατά μία έννοια. Τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με την αναπαραγωγή εικόνων μέσα από βίντεο σε ένα κανάλι στο YouTube, μπορεί να είναι πολλά, όπως το να θέλει να παρουσιάσει στον κόσμο τον τόπο που αγαπάει δείχνοντάς του τις ομορφιές του που ίσως κάποιος δεν καταφέρει ποτέ να δει από κοντά. Όμως αναμφισβήτητα η κυριαρχία των εικόνων στην εποχή μας είναι σίγουρα η αφορμή για να καταφέρει κανείς να το κάνει πράξη και αυτό να έχει απήχηση σε χρήστες του διαδικτύου.

ΕΠ. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με το κανάλι σας;

ΜΘ. Ο βασικός μου στόχος είναι να καταφέρω να καταγράψω από ψηλά, με τις δυνατότητες που μας προσφέρει πια η τεχνολογία,  τις ομορφιές της αγαπημένης μου Ευρυτανίας αλλά και του υπόλοιπου φυσικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας. Ο νομός Ευρυτανίας διαθέτει πολλά τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Θα ήθελα πολύ να αποτυπώσω στο γυαλί τα καταπράσινα τοπία και τους δρόμους που οδηγούν σε πανέμορφα ορεινά χωριά μέσα σε έλατα, φαράγγια, ποτάμια και εντυπωσιακά αξιοθέατα. Θέλω η δουλειά που γίνεται μέσα από το κανάλι μου και οι εικόνες που δίνουμε στο θεατή να είναι τόσο δυνατές ώστε να αποτελέσουν κίνητρο να επισκεφθεί τον τόπο και να γνωρίσει από κοντά μέρη, τα οποία πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει. Και βέβαια, γιατί όχι , όλο αυτό να βοηθήσει και μένα να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω καταφέρνοντας σιγά σιγά να αναδείξω και άλλους νομούς και περιοχές της Ελλάδας, σε όσο περισσότερους viewers γίνεται.