Όνομα: Θεοδώρα Αποστόλου

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτρια ξενώνα ‘4 Εποχές’, Chef

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι, Αγία Τριάδα

Τόπος καταγωγής: Αγία Τριάδα

Αρχικά είναι αδύνατο να μη νιώσεις τη ζεστή αίσθηση φιλοξενίας και φροντίδας που έχει δημιουργήσει η Θεοδώρα Αποστόλου στον ξενώνα που είναι υπεύθυνη, στο πανέμορφο χωριό της Αγίας Τριάδας του Δήμου Καρπενησίου. Δεύτερον είναι δύσκολο να ξεκολλήσεις από τα μοναδικά πιάτα και γλυκά που ετοιμάζει εκεί, συνδυάζοντας τα αγνά, τοπικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες της Ευρυτανίας, σε πεντανόστιμες κλασικές και πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις. Ευγένεια, εργατικότητα, γούστο, αφοσίωση και αγάπη για τον τόπο της, είναι τα πρώτα πράγματα που εύκολα διακρίνεις για τη Θεοδώρα. Για τα υπόλοιπα η πανέμορφη αυλή του ξενώνα της, περιμένει για να μας υποδεχτεί και να τη γνωρίσουμε καλύτερα…

ΕΠ. Θεοδώρα πριν μερικά χρόνια αποφάσισες να κάνεις πράξη την πολυσυζητημένη αποκέντρωση και να επιστρέψεις μόνιμα στην Αγία Τριάδα, απ’ όπου ήταν οι ρίζες σου; Πως προέκυψε αυτή η απόφαση και ποιες ήταν οι πρώτες προκλήσεις που αντιμετώπισες υλοποιώντας την;

ΘΑ. Αποφάσισα να γυρίσω στο χωριό της μητέρας μου, των παιδικών μου χρόνων και αναμνήσεων. Η απόφαση πάρθηκε μαζί με τους γονείς μου, που με στήριξαν να κάνω αυτό το μεγάλο βήμα. Οι πρώτες προκλήσεις ήταν να κερδίσω την εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου αλλά και να αποδεχτούν καινούργια πράγματα που ήθελα να προβάλω μέσα από τη δουλειά μου.

ΕΠ. Σήμερα πως αξιολογείς την τότε απόφαση και πως είναι η ζωή σου σήμερα στην Ευρυτανία;

ΘΑ. Μετά από 13 χρόνια υπομονής, επιμονής και σκληρής δουλειάς μέσα στη κρίση είμαι αρκετά ικανοποιημένη με την απόφαση αυτή και πολύ ευτυχισμένη γιατί εδώ έκανα μια όμορφη οικογένεια.

ΕΠ. Ως ιδιοκτήτρια του Ξενώνα ‘4 Εποχές’ στο όμορφο χωριό της Αγίας Τριάδας, ποιες πιστεύεις ότι είναι οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης χωριών και σε άλλες Τ.Κ. του δήμου, πέρα από τα αυτά που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα;

ΘΑ. Το θέμα χωράει πολύ συζήτηση. Γιατί οι αρμόδιες αρχές για την τουριστική ανάπτυξη του νομού θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη βάση και εμπιστοσύνη στο ότι υπάρχουν κι άλλα χωριά του Δήμου με ισάξια τουριστική επισκεψιμότητα με τα συνηθισμένα μέρη που επισκέπτεται ο κόσμος που φτάνει στο Καρπενήσι. Οπότε πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη προβολή και σε άλλα μέρη.

ΕΠ. Σε ότι αφορά την Αγία Τριάδα, ποια θεωρείς ότι είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής και τι παρέχει σε έναν επισκέπτη;

ΘΑ. Είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό κάτω από το Βελούχι με πολλά νερά και γραφικά μονοπάτια για πεζοπορία, για σκι το χειμώνα, για τους λάτρεις της φύσης, για τους φίλους των μανιταριών με εξαιρετικά μανιτάρια, με υπέροχα και σπάνια βότανα για όσους τα γνωρίζουν. Οι παροχές είναι διαμονή, καλό φαγητό, γραφικά μαγαζιά για τσίπουρο. Κι εγώ στον Ξενώνα “4-εποχές” προσφέρω μια ζεστή και όμορφη διαμονή με παραδοσιακό πρωινό και ένα όμορφο εστιατόριο με παραδοσιακές και εναλλακτικές γεύσεις καθώς οι φιλοξενούμενοι και όχι μόνο, μπορούν να έρθουν να απολαύσουν όχι μόνο τη κουζίνα μου αλλά το καφέ και τα γλυκά μου, που είναι όλα χειροποίητα.

ΕΠ. Σε ποια σημεία θεωρείς χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη από φορείς και πολιτεία, προκειμένου να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

ΘΑ. Το ζητούμενο είναι να προβληθούν και τα άλλα μέρη της περιοχής έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα και για τα άλλα μέρη της περιοχής μας που είναι πανέμορφα αλλά μένουν αναξιοποίητα. Προσωπικά πήρα μια πρωτοβουλία πριν μερικούς μήνες για την ανάδειξη του χωριού μας στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση’, αλλά και το TV STAR Lamias, πρόσφατα επισκέφτηκε και ανέδειξε το χωριό μας. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να γίνουν και για άλλα μέρη του δήμου, που όπως προ είπα μένουν αναξιοποίητα. 

ΕΠ. Είσαι απόφοιτος Σχολής Μαγείρων. Σε ποιο επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται η εστίαση ως τουριστικό προϊόν και ποιες είναι οι δικές σου προτάσεις για την Ευρυτανική γαστρονομία;

ΘΑ. Η Ευρυτανική γαστρονομία κατά την άποψη μου παραμένει στάσιμη. Δεν έχει δείξει καμία εξέλιξη. Θεωρώ ότι δεν αλλάζουν εύκολα τις γευστικές συνήθειες των ντόπιων. Δύσκολα πείθονται να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο οπότε παραμένουν στα ίδια (μπριζόλα, σουβλάκι, παϊδάκι). Οι δικές μου προτάσεις αφορούν τους ίδιους ανθρώπους της περιοχής. Πρέπει να μάθουν να στηρίζουν κάτι καινούργιο και πρωτοπόρο και να βοηθήσουν τις προσπάθειες των νέων επιχειρηματιών που δίνουν μεγάλο αγώνα για την επιβίωση τους και την αναβάθμιση της περιοχής μας. Εξάλλου ο τόπος μας έχει μοναδικές πρώτες ύλες. Θα αναφέρω δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα: τα άγρια βατόμουρα και τα κάστανα. Στις ‘4 Εποχές’ προτείνω ένα γευστικό Κέικ Λεμονιού με Άγρια Βατόμουρα και Μους Σοκολάτας με Κρέμα Κάστανο. Έτσι τα τοπικά αγαθά μεταμορφώνονται σε πρωτότυπα γλυκά!

Από τα γυρίσματα του TV STAR Lamias για την ανάδειξη της Αγίας Τριάδας
Με τον σύζυγό της Δημήτρη και τους γονείς της κ. Στέλιο & κ. Χρύσα. Η φιλοξενία στις ‘4 Εποχές’ έχει ‘άρωμα’ οικογενειακής θαλπωρής
Το μποστάνι του ξενώνα όπου παράγονται βιολογικά οι περισσότερες πρώτες ύλες για το εστιατόριο του ξενώνα
Η πανέμορφη αυλή και η σάλα του ξενώνα