Ο συγγραφέας του βιβλίου, π. Ευάγγελου Φεγγούλης, μας μιλάει για τον κ. Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο, την ιστορία και τα στοιχεία που τον ενέπνευσαν και που αξίζει να του αφιερωθεί η στήλη του ‘Ευρυτάνα της εβδομάδας’…

Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο

Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1930 στην Αγία Βλαχέρνα, γνωστότερη ως Ερκίστα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του και κυρίως εκείνα της κατοχής και του Εμφυλίου σπαραγμού, ήταν χρόνια σκληρά, χρόνια δοκιμασίας και βαθύτατου πόνου. Όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα, από την ημέρα που πρωτοπήγε Σχολείο και αντίκρισε τον καλό του δάσκαλο τον αείμνηστο Σταύρο Γεροντογιάννη, μέχρι τον Αύγουστο του 1951, που αποφάσισε να φύγει στην ξενιτιά αναζητώντας όπως χιλιάδες αδέλφια μας, ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την φαμίλια του, η ζωή του νεαρού Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου, ήταν μια ζωή γεμάτη πόνο, γεμάτη λαχτάρες, μια ζωή που αν κάποια στιγμή γίνει βιβλίο, όπως πολλές φορές έλεγε, θα μπορούσε να χωρέσει σε εκατοντάδες σελίδες. Με την χάρη της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που τόσο ευλαβείται ο κ. Ζαχαρόπουλος, ήλθε αυτή η στιγμή και το μικρό αυτό βιβλίο είναι πλέον πραγματικότητα.
Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και είδε πολλές φορές τον χάρο με τα μάτια του, σε κείνη την δύσκολη για την πατρίδα εποχή, που όλα τασκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Ο κ. Γρηγόρης όμως έχοντας ως μέγα φρουρό και φύλακά του πάντα την Μεγαλόχαρη, όπως προαναφέραμε, άντεξε και ξεπέρασε τα όσα κακά και αναπάντεχα του παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα του πολέμου και του κυνηγητού.
Άντεξε την πείνα, τον πόνο, τις κακουχίες, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τον διωγμό και στο τέλος βγήκε νικητής της ζωής με το πέρας αυτού του εμφύλιου σπαραγμού καταφέρνοντας να αποδράσει ηρωικά από εκείνους που τον είχαν συλλάβει, αλλά και έντονα προβληματισμένος, για τα επόμενα βήματα στην ζωή, μια ζωή πολύ δύσκολη στην πατρίδα μας και στην Ευρυτανία ειδικότερα μετά τα όσα είχαν συμβεί. Αυτός ο προβληματισμός τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση να φύγει από την λαβωμένη πατρίδα εκείνη την εποχή, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη ζωή του.
Δύσκολη απόφαση και βαρύς ήταν ο πόνος στην καρδιά του, όπως ο ίδιος μας είπε, όταν φεύγοντας από το χωριό για την Αμερική, γύρισε για τελευταία φορά να αποχαιρετήσει το πατρικό του σπίτι, τους λατρευτούς του γονείς, την γενέθλια γη που έκανε τα πρώτα του βήματα σε τούτο τον κόσμο. Μέχρι να γείρει στο διάσελο (τοποθεσία στην άκρη του χωριού) έκλεγε συνέχεια και δεν θυμάται πόσο ακόμη.
Πήγε στην Αμερική, έσκυψε το κεφάλι και έχοντας πάντα σφιχτά στην καρδιά του την μικρή Ελλάδα μας και την Μεγαλόχαρη, την Παναγιά μας την Προυσιώτισσα, εργάστηκε μέρα και νύχτα για να δημιουργήσει περιουσία και στην συνέχεια μια ευλογημένη οικογένεια, με την εκλεκτή της καρδιάς του Βιργινία Τσερπέλη όπως και έγινε.
Εκεί, στην δεύτερη πατρίδα του όπως ο ίδιος λέει και όπου ζει εδώ και 70 περίπου χρόνια, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα θέματα της Ομογένειας, διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ» και ήταν από τους εμπνευστές και εισηγητές επί Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, να καθιερωθεί, να τελείται στους Ναούς των  Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων η Θεία Λειτουργία στην Ελληνική Γλώσσα.

Η νέα έκδοση του βιβλίου

Λόγω εξαντλήσεως της πρώτης εκδόσεως του 2013 και μεγάλου ενδιαφέροντος που προέκυψε από την Ομογένεια να υπάρξει και νέα βελτιωμένη και μάλιστα δίγλωσση έκδοση.  Στο βιβλίο έχει καταγραφεί ένα κομμάτι από την ζωή του 17χρονου Ζαχαρόπουλου σε μια δύσκολη εποχή για όλους τους Έλληνες, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, αναφέρεται σε μια μικρή, αλλά πολύ πικρή περίοδο της νεανικής του ζωής, που έζησε ως αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας. Στο πόνημα αυτό ο συγγραφέας, με πολύ μεράκι και τέχνη, έχει καταγράψει τις αφηγήσεις και τις σημειώσεις του, αφηγήσεις που είναι «μαρτυρίες» μιας τραγικής περιόδου, που σημάδεψε τόσο τον και πολλά άλλα παιδιά της ηλικίας του εκείνη την εποχή όσο και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η θέση του ήταν πάντα με αυτούς που υπερασπίστηκαν αξίες  για τη συλλογική προαγωγή του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Με αυτούς που υπερασπίστηκαν το δίκιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με αυτούς που τίμησαν την έννοια της πατρίδας αλλά και έμπρακτα την υπερασπίστηκαν μέχρι την αυτοθυσία τους.

Με αυτούς που πάλεψαν κι αντιστάθηκαν. Αυτές τις αξίες διδάχτηκε από μικρό παιδί τόσο στο σχολείο όσο και από τους γονείς του και με αυτή την οπτική, αφηγήθηκε στον π. Ευάγγελο, τα γεγονότα, από το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της ζωής του. Ξεκινώντας δειλά – δειλά το ταξίδι του, πριν 8 χρόνια στα Ελληνικά από την γενέθλια Ευρυτανική γη μας το βιβλίο έχει φτάσει να κοσμεί σήμερα ως δίγλωσση έκδοση, Ελληνικά και Αγγλικά, μεγάλες και ιστορικές Βιβλιοθήκες, όπως την Βιβλιοθήκη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, την βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, την Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και τις Βιβλιοθήκες σημαντικών φορέων και Οργανισμών, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας και την πρόσφατη πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νικολάου Σουλιώτη, να συμπεριληφθεί και στη Βιβλιοθήκη του Ιστορικού Μουσείου των Κορυσχάδων. Κι ακόμα, πως ήταν μεγάλη η χαρά του που ο ίδιος ο κ. Ζαχαρόπουλος παρέδωσε με αφιέρωσή του το βιβλίο του και στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο σε συνάντηση που είχε με τη σύζυγό του, Βιργινία, τον περασμένο Ιανουάριο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Flushing, Νέα Υόρκη, ενώ τελεί εν αναμονή αποστολής του στα Ελληνικά σχολεία της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής ώστε παιδιά, νέοι και κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να το διαβάσει και να γεμίσει με το μήνυμα της πίστης και του αγώνα για τη ζωή.

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του ιστορικού Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την βιβλιοπαρουσίαση καλούνται να κάνουν κλικ στο https://us02web.zoom.us/j/86934138471?pwd=ajU0MWJsWEZZR1krcldHUE5xNUNYQT09 (Meeting ID: 869 3413 8471 Passcode: 199348) 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Ελένη Καλογερά στο (347) 744-5672 είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Elenikalogeras@gmail.com. Για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη ως προς την τηλεπαρουσίαση στείλετε email στο: jarkalog@gmail.com

Ο κ. Ζαχαρόπουλος με τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη
Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και την σύζυγό του Βιργινία.
Το εξώφυλλο του δίγλωσσου βιβλίου «Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος: Ένας αντάρτης αλλιώτικος στα βουνά της Ευρυτανίας»
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη με τίτλο: «Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος: Ένας αντάρτης αλλιώτικος στα βουνά της Ευρυτανίας».